Misafir Seçmen' Uygulamasına Son verildi

GÜNDEM/GÜNCEL 30.12.2023 - 02:37, Güncelleme: 30.12.2023 - 02:37 906+ kez okundu.
 

Misafir Seçmen' Uygulamasına Son verildi

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart 2024 yerel seçimleri öncesinde 'Misafir Seçmen' uygulamasına son verdi ve adaylık başvurularında KHK ile ihraç edilmiş olmama şartını getirdi. Bu kararlarla seçim süreçlerinde yaşanan sorunlara tedbir alınmış oldu.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart 2024 yerel seçimleri için önemli kararlar aldı. Geçmiş yıllarda seçmen göçünün en önemli sebeplerinden biri olan 'Misafir Seçmen' uygulamasına son veren YSK, aynı zamanda adaylık başvurularında Kamu Hizmetinden Çıkarma (KHK) ile ihraç edilmiş olmama şartını getirdi. YSK'nın aldığı karara göre, adres değişiklikleri için 1 Ekim 2023 tarihine kadar süre tanındı. Bu tarihten sonra tayin veya başka bir zorunluluk nedeniyle adres değiştirenler, 4-17 Ocak tarihleri arasında belgeleri ile birlikte ilçe seçim kurullarına başvurup; bulundukları yeni adrese seçmen kaydını yaptırabilecek. Ancak, önceki seçimlerde gündeme gelen 'muvafakatli adres değişikliği için başvuruda bulunan seçmenler', bu kez seçmen listelerine yazılamayacak. YSK yetkililerine göre, "Mesela, İstanbul’daki bir seçmen başka bir ildeki akrabasının yanında misafir seçmen olarak görünebiliyor ve oy kullanabiliyordu. Yani o adreste oturanın muvafakati ile bu yapılabiliyordu. Şimdi buna izin verilmeyecek. Adres değiştirenlerin seçmen olabilmesi için ancak kendi adına kayıtlı bir su-elektrik faturası veya kendi tayin belgesi ile ilçe seçim kuruluna başvurması gerekecek." Diğer bir kararla ise YSK, KHK ile kamudan ihraç edilenlerin belediye başkanlığı veya belediye meclis üyelikleri için adaylık başvurularında, KHK'dan ihraç edilmiş olmama şartının aranacağını açıkladı. KHK'den ihraç edilmiş ancak mahkeme kararı ile memuriyete dönüşleri önünde bir engel kalmamışsa, bu başvurular kabul edilecek. Ancak, mahkeme süreçleri henüz bitmemiş olanların adaylığı kabul edilmeyecek. YSK'nın aldığı bu kararlarla, seçim süreçlerinde yaşanan sorunların önüne geçilmeye çalışılıyor.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart 2024 yerel seçimleri öncesinde 'Misafir Seçmen' uygulamasına son verdi ve adaylık başvurularında KHK ile ihraç edilmiş olmama şartını getirdi. Bu kararlarla seçim süreçlerinde yaşanan sorunlara tedbir alınmış oldu.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart 2024 yerel seçimleri için önemli kararlar aldı. Geçmiş yıllarda seçmen göçünün en önemli sebeplerinden biri olan 'Misafir Seçmen' uygulamasına son veren YSK, aynı zamanda adaylık başvurularında Kamu Hizmetinden Çıkarma (KHK) ile ihraç edilmiş olmama şartını getirdi.

YSK'nın aldığı karara göre, adres değişiklikleri için 1 Ekim 2023 tarihine kadar süre tanındı. Bu tarihten sonra tayin veya başka bir zorunluluk nedeniyle adres değiştirenler, 4-17 Ocak tarihleri arasında belgeleri ile birlikte ilçe seçim kurullarına başvurup; bulundukları yeni adrese seçmen kaydını yaptırabilecek. Ancak, önceki seçimlerde gündeme gelen 'muvafakatli adres değişikliği için başvuruda bulunan seçmenler', bu kez seçmen listelerine yazılamayacak.

YSK yetkililerine göre, "Mesela, İstanbul’daki bir seçmen başka bir ildeki akrabasının yanında misafir seçmen olarak görünebiliyor ve oy kullanabiliyordu. Yani o adreste oturanın muvafakati ile bu yapılabiliyordu. Şimdi buna izin verilmeyecek. Adres değiştirenlerin seçmen olabilmesi için ancak kendi adına kayıtlı bir su-elektrik faturası veya kendi tayin belgesi ile ilçe seçim kuruluna başvurması gerekecek."

Diğer bir kararla ise YSK, KHK ile kamudan ihraç edilenlerin belediye başkanlığı veya belediye meclis üyelikleri için adaylık başvurularında, KHK'dan ihraç edilmiş olmama şartının aranacağını açıkladı. KHK'den ihraç edilmiş ancak mahkeme kararı ile memuriyete dönüşleri önünde bir engel kalmamışsa, bu başvurular kabul edilecek. Ancak, mahkeme süreçleri henüz bitmemiş olanların adaylığı kabul edilmeyecek.

YSK'nın aldığı bu kararlarla, seçim süreçlerinde yaşanan sorunların önüne geçilmeye çalışılıyor.

İzmir HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.