Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

İslâm Bilim Adamları

İSLÂM BİLİM ADAMLARI    MİMAR SİNAN 3     Mimar Sinan’ın, Mimarbaşı’lığa getirilmeden evvel yaptığı üç eser dikkat çekicidir. Hatta öyle ki gerek bu eserlerin ve gerekse bundan sonra yaptığı eserlerin değil benzerini yapma, nasıl yapılandırıldığının anlaşılması bile mümkün değildir.    Bunlar: Halep’te Husreviye Külliyesi, tek kubbeli cami tarzı ile, bu kubbenin köşelerine birer kubbe ilave edilerek yan mekânlı cami tarzı birleştirilmiş ve böylece Osmanlı mimarlarının İznik ve Bursa’daki eserlerine uyulmuştur. Külliyede ayrıca, avlu, medrese, hamam, imaret ve misafirhane gibi kısımlar bulunmaktadır.   Gebze’de Çoban Mustafa Külliyesinde ise renkli taş kakmalar ve süslemeler görülmektedir. Külliyede cami, türbe ve diğer unsurlar ahenkli bir tarzda yerleştirilmiştir.   İstanbul’da Hürrem Sultan için yapılan Haseki Külliyesi, devrindeki bütün mimari unsurları taşımaktadır. Cami, medrese, sübyan mektebi, imaret, darüşşifa ve çeşmeden oluşan oluşan bir projedir. Külliyede cami, diğer kısımlardan tamamen ayrıdır.   Yeniçeri ocağından ayrılıp Baş Mimarlığa terfi edişini de Mimar Sinan aşağıdaki şekilde dile getirdiği görülmektedir:   “Yeniçeri ocağındaki yolumdan ayrılacak olma düşüncesi elem verse de sonunda yine mimarlığın camiler inşa edip birçok dünya ve ahret muradına vesile olacağını düşünüp kabul ettim.” (Tezkiretü'l Bünyan ve Tezkiretü'l Ebniye)” Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 13.05.2022
Ekleme Tarihi: 13 Mayıs 2022 - Cuma

İslâm Bilim Adamları

İSLÂM BİLİM ADAMLARI 

 

MİMAR SİNAN 3

 

 

Mimar Sinan’ın, Mimarbaşı’lığa getirilmeden evvel yaptığı üç eser dikkat çekicidir. Hatta öyle ki gerek bu eserlerin ve gerekse bundan sonra yaptığı eserlerin değil benzerini yapma, nasıl yapılandırıldığının anlaşılması bile mümkün değildir. 

 

Bunlar: Halep’te Husreviye Külliyesi, tek kubbeli cami tarzı ile, bu kubbenin köşelerine birer kubbe ilave edilerek yan mekânlı cami tarzı birleştirilmiş ve böylece Osmanlı mimarlarının İznik ve Bursa’daki eserlerine uyulmuştur. Külliyede ayrıca, avlu, medrese, hamam, imaret ve misafirhane gibi kısımlar bulunmaktadır.

 

Gebze’de Çoban Mustafa Külliyesinde ise renkli taş kakmalar ve süslemeler görülmektedir. Külliyede cami, türbe ve diğer unsurlar ahenkli bir tarzda yerleştirilmiştir.

 

İstanbul’da Hürrem Sultan için yapılan Haseki Külliyesi, devrindeki bütün mimari unsurları taşımaktadır. Cami, medrese, sübyan mektebi, imaret, darüşşifa ve çeşmeden oluşan oluşan bir projedir. Külliyede cami, diğer kısımlardan tamamen ayrıdır.

 

Yeniçeri ocağından ayrılıp Baş Mimarlığa terfi edişini de Mimar Sinan aşağıdaki şekilde dile getirdiği görülmektedir:

 

“Yeniçeri ocağındaki yolumdan ayrılacak olma düşüncesi elem verse de sonunda yine mimarlığın camiler inşa edip birçok dünya ve ahret muradına vesile olacağını düşünüp kabul ettim.” (Tezkiretü'l Bünyan ve Tezkiretü'l Ebniye)”


Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu

13.05.2022

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
12
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.