Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

Kutlu Doğum 10

KUTLU DOĞUM 10 BEDEN NE İÇİN YARATILDI? Yani Bediüzzaman’ın ifadesiyle: “O nur olmazsa, kâinat da, insan da, hatta her şey dahi hiçe iner. Evet, elbette böyle bedî bir kâinatta, böyle bir zat lâzımdır; yoksa kâinat ve eflâk olmamalıdır.”(Sözler, s. 373.)  Şimdi soralım: Hazret-i Muhammed (asm) kâinata rahmet olmasaydı gönderilmeseydi; O’nsuz (asm) bir kâinat yaratılır mıydı?  Öyleyse kâinat beden ise, Hazret-i Muhammed (asm) bu bedenin ruhudur.  Elbette beden ruh için yaratılmıştır. Bediüzzaman’ın ifade ettiği gibi, hiç şüphesiz, kâinat Hazret-i Muhammed’le (asm) mana kazanmıştır.  ”Ey Peygamber! Biz seni bir şahit, bir müjdeci, bir uyarıcı, Allah’ın izniyle Allah’a çağıran ve nur saçan bir kandil olarak gönderdik.”(Ahzap Sûresi: 45 ve 46.) “Âlem-i bekànın mahlûkları (sonzuz alemin varlıkları), Resul-i Ekrem aleyhissalâtü vesselâmın nuruyla pek alâkadardırlar.  Çünkü, onun getirdiği nur iledir ki, Cennet ve dâr-ı âhiret (âhiret alemi), cin ve insle (insanla) şenlenecek.  Eğer o olmasaydı, o saadet-i ebediye (sonsuz mutluluk) olmazdı ve Cennetin her nevi mahlûkatından (her çeşit varlıklarından) istifadeye (faydalanmaya)  müstaid (yetenekli) olan cin ve ins, Cenneti şenlendirmeyeceklerdi;  bir cihette (yönüyle) sahipsiz, virane (harap olmuş) kalacaktı.” (Mektubat, s. 427.) İşte, Resul-i Ekrem aleyhissalâtü vesselâm, madem masnuat (sanat eserleri) içinde en mükemmel ferttir ve mahlûkat (yaratılanlar) içinde en mümtaz (seçkin) şahsiyettir. Hem san'at-ı İlâhiyeyi (Allah’ın sanatını) bir velvele-i zikir (zikir sesleri) ve tesbihle ( Allah’ı her türlü kusurdan yüce tutarak şanına lâyık ifadelerle anarak) teşhir ediyor (duyuruyor) ve istihsan ediyor (beğeniyor, güzel buluyor). Hem esmâ-i İlâhiyedeki (Allah’ın isimlerindeki) cemâl (güzellik) ve kemâl  (kusursuzluk) hazinelerini lisan-ı Kur'ân (Kur'ân dili) ile açmıştır. Hem kâinatın âyât-ı tekviniyesinin (yaratılışa ait ayetler), Sâniinin (herşeyi mükemmel ve san’atlı bir şekilde yaratan Allah’ın ) kemâline delâletlerini (mükemmelliğine delil olmaları) parlak ve kat'îbir surette (kesin bir şekilde) lisan servislerini-ı Kur'ân'la beyan ediyor (Kur'ân dili ile açıklıyor). Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 12.12.2023
Ekleme Tarihi: 12 Aralık 2023 - Salı

Kutlu Doğum 10

KUTLU DOĞUM 10

BEDEN NE İÇİN YARATILDI?

Yani Bediüzzaman’ın ifadesiyle: “O nur olmazsa, kâinat da, insan da, hatta her şey dahi hiçe iner. Evet, elbette böyle bedî bir kâinatta, böyle bir zat lâzımdır; yoksa kâinat ve eflâk olmamalıdır.”(Sözler, s. 373.) 

Şimdi soralım: Hazret-i Muhammed (asm) kâinata rahmet olmasaydı gönderilmeseydi; O’nsuz (asm) bir kâinat yaratılır mıydı? 

Öyleyse kâinat beden ise, Hazret-i Muhammed (asm) bu bedenin ruhudur. 

Elbette beden ruh için yaratılmıştır.

Bediüzzaman’ın ifade ettiği gibi, hiç şüphesiz, kâinat Hazret-i Muhammed’le (asm) mana kazanmıştır.

 ”Ey Peygamber! Biz seni bir şahit, bir müjdeci, bir uyarıcı, Allah’ın izniyle Allah’a çağıran ve nur saçan bir kandil olarak gönderdik.”(Ahzap Sûresi: 45 ve 46.)

“Âlem-i bekànın mahlûkları (sonzuz alemin varlıkları), Resul-i Ekrem aleyhissalâtü vesselâmın nuruyla pek alâkadardırlar. 

Çünkü, onun getirdiği nur iledir ki, Cennet ve dâr-ı âhiret (âhiret alemi), cin ve insle (insanla) şenlenecek. 

Eğer o olmasaydı, o saadet-i ebediye (sonsuz mutluluk) olmazdı ve Cennetin her nevi mahlûkatından (her çeşit varlıklarından) istifadeye (faydalanmaya) 

müstaid (yetenekli) olan cin ve ins, Cenneti şenlendirmeyeceklerdi; 

bir cihette (yönüyle) sahipsiz, virane (harap olmuş) kalacaktı.” (Mektubat, s. 427.)

İşte, Resul-i Ekrem aleyhissalâtü vesselâm, madem masnuat (sanat eserleri) içinde en mükemmel ferttir ve mahlûkat (yaratılanlar) içinde en mümtaz (seçkin) şahsiyettir.

Hem san'at-ı İlâhiyeyi (Allah’ın sanatını) bir velvele-i zikir (zikir sesleri) ve tesbihle ( Allah’ı her türlü kusurdan yüce tutarak şanına lâyık ifadelerle anarak) teşhir ediyor (duyuruyor) ve istihsan ediyor (beğeniyor, güzel buluyor).

Hem esmâ-i İlâhiyedeki (Allah’ın isimlerindeki) cemâl (güzellik) ve kemâl 

(kusursuzluk) hazinelerini lisan-ı Kur'ân (Kur'ân dili) ile açmıştır.

Hem kâinatın âyât-ı tekviniyesinin (yaratılışa ait ayetler), Sâniinin (herşeyi mükemmel ve san’atlı bir şekilde yaratan Allah’ın ) kemâline delâletlerini (mükemmelliğine delil olmaları) parlak ve kat'îbir surette (kesin bir şekilde) lisan servislerini-ı Kur'ân'la beyan ediyor (Kur'ân dili ile açıklıyor).

Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu

12.12.2023

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
12
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.