Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

Kutlu Doğum 13

O BİR İNSAN O fert, herhalde zîhayattan (hayat sahiplerinden) olacaktır.  Çünkü envâ-ı kâinatın en mükemmeli zîhayattır (var olan şeylerin türlerin, varlıkların, çeşitlerin en harikası hayat sahipleridir).  Ve herhalde, zîhayat içinde o fert zîşuurdan (şuur sahiplerinden) olacaktır.  Çünkü, zîhayatın envâı (hayat sahiplerinin türleri) içinde en mükemmeli zîşuurdur (şuur sahipleridir).  Ve herhalde, o ferd-i ferid (eşi-benzeri olmayan kişi), insandan olacaktır.  Çünkü, zîşuur içinde hadsiz terakkiyâta müstaid (sınırsız ilerlemeye kabiliyetli), insandır. Ve insanlar içinde, herhalde o fert Muhammed aleyhissalâtü vesselâm olacaktır (Allah’ın salât ve selâmı onun üzerine olsun ).  Çünkü, zaman-ı Âdem'den (Âdem Peygamberin (a.s.) döneminden) şimdiye kadar hiçbir tarih, onun gibi bir ferdi gösteremiyor ve gösteremez.  Zira, o zât, küre-i arzın (dünyanın) yarısını ve  nev-i beşerin (insanlığın) beşten birisini saltanat-ı mâneviyesi (mavevî saltanatı) altına alarak,  bin üç yüz elli sene kemâl-i haşmetle (mükemmel bir heybetle) saltanat-ı mâneviyesini (manevî saltanatını) devam ettirip,  bütün ehl-i kemâle (mânevî açıdan belirli bir olgunluğa erişmiş insanlara),  bütün envâ-ı hakaikte (bütün hakikatlerde) bir üstâd-ı küll (her çeşit ilimde çok bilgi sahibi) hükmüne geçmiş.  Dost ve düşmanın ittifakıyla (birleşmesiyle),  ahlâk-ı hasenenin (güzel ahlakın) en yüksek derecesine sahip olmuş;  bidâyet-i emrinde (İslâm’ın başlangıcında), tek başıyla bütün dünyaya meydan okumuş;  her dakikada yüz milyondan ziyade (fazla) insanların vird-i zebânı (dil ile sürekli anılanı, söyleneni) olan  Kur'ân-ı Mu'cizü'l-Beyânı (açıklamalarıyla benzerini yapmakta akılları âciz bırakan Kur’ân’ı) göstermiş bir zât,  elbette o ferd-i mümtazdır (seçkin insandır), ondan başkası olamaz.  Bu âlemin hem çekirdeği, hem meyvesi odur. (Mektubat, 433.)   DÜNYAYA TEŞRİF EDEN O ZAT ASV HÜRMETİNE İNSANLIK VAR   Ele alınan konu oldukça önem arz etmektedir. Bilim çevresi bu konuyu enine boyuna detaylı bir şekilde inceleyip buradan çıkarılacak dersleri sürekli insanlara aktarması gerekmektedir.   Ancak ben anladığım kadarıyla ilgili ayet ve hadislere de dayanarak bazı konuları nazara vermeye çalışacağım. Belki burada bu alanın ehli olanlarını harekete geçirir de ehliyetli olanlar faydalanacağımız bilgileri bize daha detaylı aktarırlar.   Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 02.01.2024
Ekleme Tarihi: 03 Nisan 2024 - Çarşamba

Kutlu Doğum 13

O BİR İNSAN

O fert, herhalde zîhayattan (hayat sahiplerinden) olacaktır. 

Çünkü envâ-ı kâinatın en mükemmeli zîhayattır (var olan şeylerin türlerin, varlıkların, çeşitlerin en harikası hayat sahipleridir). 

Ve herhalde, zîhayat içinde o fert zîşuurdan (şuur sahiplerinden) olacaktır. 

Çünkü, zîhayatın envâı (hayat sahiplerinin türleri) içinde en mükemmeli zîşuurdur (şuur sahipleridir). 

Ve herhalde, o ferd-i ferid (eşi-benzeri olmayan kişi), insandan olacaktır. 

Çünkü, zîşuur içinde hadsiz terakkiyâta müstaid (sınırsız ilerlemeye kabiliyetli), insandır.

Ve insanlar içinde, herhalde o fert Muhammed aleyhissalâtü vesselâm olacaktır (Allah’ın salât ve selâmı onun üzerine olsun ). 

Çünkü, zaman-ı Âdem'den (Âdem Peygamberin (a.s.) döneminden) şimdiye kadar hiçbir tarih, onun gibi bir ferdi gösteremiyor ve gösteremez. 

Zira, o zât, küre-i arzın (dünyanın) yarısını ve 

nev-i beşerin (insanlığın) beşten birisini saltanat-ı mâneviyesi (mavevî saltanatı) altına alarak, 

bin üç yüz elli sene kemâl-i haşmetle (mükemmel bir heybetle) saltanat-ı mâneviyesini (manevî saltanatını) devam ettirip, 

bütün ehl-i kemâle (mânevî açıdan belirli bir olgunluğa erişmiş insanlara), 

bütün envâ-ı hakaikte (bütün hakikatlerde) bir üstâd-ı küll (her çeşit ilimde çok bilgi sahibi) hükmüne geçmiş. 

Dost ve düşmanın ittifakıyla (birleşmesiyle), 

ahlâk-ı hasenenin (güzel ahlakın) en yüksek derecesine sahip olmuş; 

bidâyet-i emrinde (İslâm’ın başlangıcında), tek başıyla bütün dünyaya meydan okumuş; 

her dakikada yüz milyondan ziyade (fazla) insanların vird-i zebânı (dil ile sürekli anılanı, söyleneni) olan 

Kur'ân-ı Mu'cizü'l-Beyânı (açıklamalarıyla benzerini yapmakta akılları âciz bırakan Kur’ân’ı) göstermiş bir zât, 

elbette o ferd-i mümtazdır (seçkin insandır), ondan başkası olamaz. 

Bu âlemin hem çekirdeği, hem meyvesi odur. (Mektubat, 433.)

 

DÜNYAYA TEŞRİF EDEN O ZAT ASV HÜRMETİNE İNSANLIK VAR

 

Ele alınan konu oldukça önem arz etmektedir. Bilim çevresi bu konuyu enine boyuna detaylı bir şekilde inceleyip buradan çıkarılacak dersleri sürekli insanlara aktarması gerekmektedir.

 

Ancak ben anladığım kadarıyla ilgili ayet ve hadislere de dayanarak bazı konuları nazara vermeye çalışacağım. Belki burada bu alanın ehli olanlarını harekete geçirir de ehliyetli olanlar faydalanacağımız bilgileri bize daha detaylı aktarırlar.

 

Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu

02.01.2024

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

27
Nisan
20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.