Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

Kutlu Doğum 12

KUTLU DOĞUM 12 BU MÜMTAZ ZAT KİMDİR? O halde düşünelim Allah’ın CC bu kadar çok değer verdiği Resulü Ekrem (asm) kimdir? Ne dava etmiştir? Dünyaya niye gönderilmiş ve nasıl yaşamıştır? Bu Zat (asm) insanlığa ne getirmiştir? Soruları sormakla bitmez, ama elde edebildiğimiz bilgiler ve kalemimizin yazabildiği kadar konunun üzerinde durmaya çalışacağız. “Ey Resulüm, İbrahim’i halil (dost), seni de habib (sevgili) edindim. Senden daha sevgili hiçbir şey yaratmadım. Senin, benim indimdeki yüksek derecenin bilinmesi için, dünyayı ve dünya ehlini yarattım. Sen olmasaydın, kânatı yaratmazdım.” (Mevahib-i ledünnniye) Miraç’ta Cenabı Allah, Resulullah’a “senden başka her şeyi senin için yarattım” buyurunca, Resulullah da, “ben de senden başka her şeyi senin için terk ettim” diye arz etti. (Mir’at-i Kâinat) Kudsî hadislerde: “Sen olmasaydın cenneti yaratmazdım.” ve  “O olmasaydı kâinatı yaratmaz, Rububiyetimi izhar etmezdim” bildirilmektedir. (Mektubat-ı Rabbanî cild 3.)(dinimizislam.com) YİRMİ DÖRDÜNCÜ MEKTUBUN HATİMESİ NE DİYOR BAKALIM Madem şu kâinatın Hâlıkı (evrenin yaratanı), her nevide  bir ferd-i mümtaz ve mükemmel ve câmi halk edip, o nev'in medar-ı fahri ve kemâli yapar (her türün tamamını temsil eden, eşi olmayan birini  yaratıp, o türün övünç kaynağı ve en mükemmeli yapar).  Elbette, esmâsındaki İsm-i Âzam tecellîsiyle (Cenâb-ı Hakkın binbir isminden en büyük ve mânâca diğer isimleri kuşatmış olan isimlerinin görünmesiyle),  bütün kâinata nisbeten mümtaz  ve mükemmel bir ferdi halkedecek ((evrene, yaratılanlara oranla seçilmiş bir ferdi yaratacak).  Esmâsında bir İsm-i Âzam olduğu gibi (isimlerinde Cenâb-ı Hakkın binbir isminden en büyük ve mânâca diğer isimleri kuşatmış ismi olduğu gibi),  masnuatında da bir ferd-i ekmel (sanat eserlerinde de en mükemmel ferdi) bulunacak ve  kâinata münteşir kemâlâtı o fertte cem edip kendine medar-ı nazar edecek (evreni kuşatmış mükemmellikleri o fertte bir araya getirip, bakışlarını üzerinde toplayacak). (devam edecek) (Mektubat, 433.) Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 22.12.2023
Ekleme Tarihi: 22 Aralık 2023 - Cuma

Kutlu Doğum 12

KUTLU DOĞUM 12

BU MÜMTAZ ZAT KİMDİR?

O halde düşünelim Allah’ın CC bu kadar çok değer verdiği Resulü Ekrem (asm) kimdir?

Ne dava etmiştir?

Dünyaya niye gönderilmiş ve nasıl yaşamıştır?

Bu Zat (asm) insanlığa ne getirmiştir?

Soruları sormakla bitmez, ama elde edebildiğimiz bilgiler ve kalemimizin yazabildiği kadar konunun üzerinde durmaya çalışacağız.

“Ey Resulüm, İbrahim’i halil (dost), seni de habib (sevgili) edindim. Senden daha sevgili hiçbir şey yaratmadım. Senin, benim indimdeki yüksek derecenin bilinmesi için, dünyayı ve dünya ehlini yarattım. Sen olmasaydın, kânatı yaratmazdım.” (Mevahib-i ledünnniye)

Miraç’ta Cenabı Allah, Resulullah’a “senden başka her şeyi senin için yarattım” buyurunca, Resulullah da, “ben de senden başka her şeyi senin için terk ettim” diye arz etti. (Mir’at-i Kâinat)

Kudsî hadislerde: “Sen olmasaydın cenneti yaratmazdım.” ve 

“O olmasaydı kâinatı yaratmaz, Rububiyetimi izhar etmezdim” bildirilmektedir. (Mektubat-ı Rabbanî cild 3.)(dinimizislam.com)

YİRMİ DÖRDÜNCÜ MEKTUBUN HATİMESİ NE DİYOR BAKALIM

Madem şu kâinatın Hâlıkı (evrenin yaratanı), her nevide  bir ferd-i mümtaz ve mükemmel ve câmi halk edip, o nev'in medar-ı fahri ve kemâli yapar (her türün tamamını temsil eden, eşi olmayan birini  yaratıp, o türün övünç kaynağı ve en mükemmeli yapar). 

Elbette, esmâsındaki İsm-i Âzam tecellîsiyle (Cenâb-ı Hakkın binbir isminden en büyük ve mânâca diğer isimleri kuşatmış olan isimlerinin görünmesiyle), 

bütün kâinata nisbeten mümtaz  ve mükemmel bir ferdi halkedecek ((evrene, yaratılanlara oranla seçilmiş bir ferdi yaratacak). 

Esmâsında bir İsm-i Âzam olduğu gibi (isimlerinde Cenâb-ı Hakkın binbir isminden en büyük ve mânâca diğer isimleri kuşatmış ismi olduğu gibi), 

masnuatında da bir ferd-i ekmel (sanat eserlerinde de en mükemmel ferdi) bulunacak ve 

kâinata münteşir kemâlâtı o fertte cem edip kendine medar-ı nazar edecek (evreni kuşatmış mükemmellikleri o fertte bir araya getirip, bakışlarını üzerinde toplayacak).

(devam edecek) (Mektubat, 433.)

Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
22.12.2023

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
12
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.