Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

Leyle-i Kadir

Leyle-i Kadir Peygamber Efendimiz ASM Kadir Gecesi'nde, “Allahümme inneke afüvvün kerîmün tühıbbül afve fa'fü annî” duasını okumuşlardır.  Bu duanın anlamı 'Ya Rabbi, sen affedicisin, kerîmsin, affı seversin, beni de affeyle' Rabbim bu yıl da elhamdülillah bize bir Ramazan’ı Şerif ihya etme fırsatını lütuf buyurdu.  Geçen sene Ramazan’ı ihya ettiğimiz zaman gelecek Ramazan’a kadar sağlıklı yaşayacağımızı hayal bile edemeyiz.  Gerçek böyleyken biz maalesef hesaplarımızı çok uzun yıllara dönük olarak yapıyoruz.  Oysa birkaç saniye sonra acaba akciğerimiz fonksiyonunu yerine getirebilecek mi? Acaba kalbimiz 80 bin veya 100 bin km uzunluğundaki damarlara ihtiyacı olan kanı ulaştırabilecek mi? Acaba böbreklerimiz vücudumuzun dörtte üçünden fazlasının su olduğu bir yapıda, yabancı akışkan maddeyi filtre edebilecek mi?  Hiç bunların hesabını yapmıyoruz.  Bazı insanların kalbi pil ile takviye edilmektedir. Kalp yapmış olduğu hizmetin büyük kısmını kendisi üstlenmekte, çok cüzi bir kısmını da pilden yardım almaktadır.  Bu pilin bir maliyeti var. Acaba onun yanında kalbin yapmış olduğu koca hizmetin maliyetini hesaplama imkanımız var mı?  Ya akciğerimiz, yardım aldığı  makineden daha geri mi? Peki böbreklerimiz, yardım için bağlandığı diyaliz makinesinden daha geri mi?  Değerini  bilmediğimiz tükürüğün maliyetinin binlerce lira olduğunu biliyor muyuz? Bu halde benim hayatımın bir saatlik toptan maliyeti nedir?  Evet bütün bunlar hesaplanırsa, karşımıza bütün servetimizi de versek karşılayamayacağımız bir hesap çıkar.  Peki değerli okurlar, bütün bu hizmetin mukabilinde yaradan, mülkün sahibi, sağlıklı bir şekilde işlemesini programlayan Allah CC bizden ne istiyor?  Para karşılığı altından kalkılamayacak bir ücret isteseydi biz nasıl öderdik?  Bize 24 saat paha biçilemeyecek değerde günler vermiş.  O günlerin meydana gelmesi için değil sadece dünyaya,  güneş sistemine, kainata ihtiyaç var. 24 saatinin 23 saatini dünya işlerine, harama girmemek şartıyla istediğimiz harcamamıza müsaade etmiş.  Bir saatini ise abdestle beraber beş vakit namaza ayırmamızı istemiş.  İnsan operasyon olunca, operasyon masasından kalkacağına dair bir teminat veremiyor da sizden imzalı yazı  alıyorlar. Eğer ameliyat esnasında hayatınızı kaybederseniz bir hak iddia etmeyeceksiniz diye.  Kadir Gecesi bu gece olarak ümmetin ittifak ettiği günü, Rabbim Kadir Gecesi kabul edip kullarını  mükafatlandırabilir.  O halde bu gecemizi değerlendirelim  ve günde bir saati kendimiz için ibadete ayıralım. Allah değerlendirmeyi nasip etsin sağlıklı günler diliyorum. Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu  05.04.2024
Ekleme Tarihi: 06 Nisan 2024 - Cumartesi

Leyle-i Kadir

Leyle-i Kadir

Peygamber Efendimiz ASM Kadir Gecesi'nde, “Allahümme inneke afüvvün kerîmün tühıbbül afve fa'fü annî” duasını okumuşlardır. 
Bu duanın anlamı 'Ya Rabbi, sen affedicisin, kerîmsin, affı seversin, beni de affeyle'
Rabbim bu yıl da elhamdülillah bize bir Ramazan’ı Şerif ihya etme fırsatını lütuf buyurdu. 
Geçen sene Ramazan’ı ihya ettiğimiz zaman gelecek Ramazan’a kadar sağlıklı yaşayacağımızı hayal bile edemeyiz. 
Gerçek böyleyken biz maalesef hesaplarımızı çok uzun yıllara dönük olarak yapıyoruz. 

Oysa birkaç saniye sonra acaba akciğerimiz fonksiyonunu yerine getirebilecek mi? Acaba kalbimiz 80 bin veya 100 bin km uzunluğundaki damarlara ihtiyacı olan kanı ulaştırabilecek mi?
Acaba böbreklerimiz vücudumuzun dörtte üçünden fazlasının su olduğu bir yapıda, yabancı akışkan maddeyi filtre edebilecek mi? 

Hiç bunların hesabını yapmıyoruz. 

Bazı insanların kalbi pil ile takviye edilmektedir. Kalp yapmış olduğu hizmetin büyük kısmını kendisi üstlenmekte, çok cüzi bir kısmını da pilden yardım almaktadır. 
Bu pilin bir maliyeti var. Acaba onun yanında kalbin yapmış olduğu koca hizmetin maliyetini hesaplama imkanımız var mı? 

Ya akciğerimiz, yardım aldığı  makineden daha geri mi?
Peki böbreklerimiz, yardım için bağlandığı diyaliz makinesinden daha geri mi? 

Değerini  bilmediğimiz tükürüğün maliyetinin binlerce lira olduğunu biliyor muyuz?

Bu halde benim hayatımın bir saatlik toptan maliyeti nedir? 

Evet bütün bunlar hesaplanırsa, karşımıza bütün servetimizi de versek karşılayamayacağımız bir hesap çıkar. 

Peki değerli okurlar, bütün bu hizmetin mukabilinde yaradan, mülkün sahibi, sağlıklı bir şekilde işlemesini programlayan Allah CC bizden ne istiyor? 

Para karşılığı altından kalkılamayacak bir ücret isteseydi biz nasıl öderdik? 

Bize 24 saat paha biçilemeyecek değerde günler vermiş.  O günlerin meydana gelmesi için değil sadece dünyaya,  güneş sistemine, kainata ihtiyaç var. 24 saatinin 23 saatini dünya işlerine, harama girmemek şartıyla istediğimiz harcamamıza müsaade etmiş. 

Bir saatini ise abdestle beraber beş vakit namaza ayırmamızı istemiş. 

İnsan operasyon olunca, operasyon masasından kalkacağına dair bir teminat veremiyor da sizden imzalı yazı  alıyorlar. Eğer ameliyat esnasında hayatınızı kaybederseniz bir hak iddia etmeyeceksiniz diye. 

Kadir Gecesi bu gece olarak ümmetin ittifak ettiği günü, Rabbim Kadir Gecesi kabul edip kullarını  mükafatlandırabilir. 

O halde bu gecemizi değerlendirelim  ve günde bir saati kendimiz için ibadete ayıralım. Allah değerlendirmeyi nasip etsin sağlıklı günler diliyorum.

Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 
05.04.2024

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

27
Nisan
20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.