Serpil Güleçyüz
Köşe Yazarı
Serpil Güleçyüz
 

SINIRLAR KİMİN İÇİN, NE İÇİN?

Birçok insan, çatışmaya, huzursuzluğa yol açacak ya da bencillik, kibirlilik olarak algılanacak diye bir türlü sınır koyamıyor. Çünkü bizde boyun eğmek, kabul etmek adetten. Hele hele büyüklere ses çıkarmamak efendilik sayılır. Kültürümüz, yetişme tarzımız böyle. Sırf sınır çizemediğimiz için, omuzlarımızda sadece kendi yükümüzü değil, başkalarının yükünü de taşıyor, bunun sonucunda da mutsuz oluyoruz. İnsanlar sizin sınırlarınızı ihlal ediyor, onlar hiç bir şey olmamış gibi hayatlarına devam ederken, siz kendi kendinizi yiyiyorsunuz. Eğer siz, kendinizden başka herkesi düşünmenin erdem olduğuna inanıyor, kendinizi düşünmenin bencillik olduğunu sanıyorsanız siz sınır çizmeyi bilmiyorsunuz. Biri sizi kızdırdığında ya da hayal kırıklığına uğrattığında, bir şey söylememeyi tercih ediyor ve o utansın diyorsanız siz sınır çizmeyi bilmiyorsunuz. Bir plan yapılacağı zaman, plan yapmayı başkalarına bırakıyor hele hele "benim için farketmez" diyorsanız siz sınır çizmeyi bilmiyorsunuz. Ya da kendime ait ne kadar az özel alanım var diyorsanız siz yine kesin olarak sınır çizmeyi bilmiyorsunuz demektir. Oysa dengeli ve sağlıklı bir hayat için sınır çizmek gereklidir. Koyduğunuz sınırlar, sizin kim olduğunuzu ve kim olacağınızı tanımlar. Koyduğunuz sınırlar, iyiyi ve kötüyü ayıran kapı gibidir. İyilerin girmesini sağlar, kötülerin girmesini engeller. Sınır koymak hem kendimize saygı duymayı hem de başkalarının da bize saygı duymasını ve davranışlarımız konusunda da netlik sağlar. Önceleri tepki alsanız bile zamanla insanlar size ve sizin koyduğunuz sınırlarınıza eninde sonunda alışacaklar.  Öncelikle kendinizi çok iyi tanıyın, siz nerede durmak istiyorsanız orada durun.  Gerektiğinde "hayır" diyebilin, "zorunda değilim" i önce kendinize sonra başkalarına haykırın.   Bizi sevmeyecekler diye nazik davranmak her zaman işe yaramaz. Rahmetli eşimin bir sözü vardı "Söylemeyip sen çatlayacağına söyle, biraz da o çatlasın" Bazen yerinde ve uslübuyla söylemek gerekir. Sınır koymanın önemini farkedip, kendinizi buna motive ettiğinizde inanın çok daha mutlu olacaksınız ve daha çok sevileceksiniz. Benden söylemesi.
Ekleme Tarihi: 17 Nisan 2023 - Pazartesi

SINIRLAR KİMİN İÇİN, NE İÇİN?

Birçok insan, çatışmaya, huzursuzluğa yol açacak ya da bencillik, kibirlilik olarak algılanacak diye bir türlü sınır koyamıyor.

Çünkü bizde boyun eğmek, kabul etmek adetten.
Hele hele büyüklere ses çıkarmamak efendilik sayılır.
Kültürümüz, yetişme tarzımız böyle.

Sırf sınır çizemediğimiz için, omuzlarımızda sadece kendi yükümüzü değil, başkalarının yükünü de taşıyor, bunun sonucunda da mutsuz oluyoruz.

İnsanlar sizin sınırlarınızı ihlal ediyor, onlar hiç bir şey olmamış gibi hayatlarına devam ederken, siz kendi kendinizi yiyiyorsunuz.

Eğer siz, kendinizden başka herkesi düşünmenin erdem olduğuna inanıyor, kendinizi düşünmenin bencillik olduğunu sanıyorsanız siz sınır çizmeyi bilmiyorsunuz.

Biri sizi kızdırdığında ya da hayal kırıklığına uğrattığında, bir şey söylememeyi tercih ediyor ve o utansın diyorsanız siz sınır çizmeyi bilmiyorsunuz.

Bir plan yapılacağı zaman, plan yapmayı başkalarına bırakıyor hele hele "benim için farketmez" diyorsanız siz sınır çizmeyi bilmiyorsunuz.

Ya da kendime ait ne kadar az özel alanım var diyorsanız siz yine kesin olarak sınır çizmeyi bilmiyorsunuz demektir.

Oysa dengeli ve sağlıklı bir hayat için sınır çizmek gereklidir.
Koyduğunuz sınırlar, sizin kim olduğunuzu ve kim olacağınızı tanımlar.

Koyduğunuz sınırlar, iyiyi ve kötüyü ayıran kapı gibidir.
İyilerin girmesini sağlar, kötülerin girmesini engeller.

Sınır koymak hem kendimize saygı duymayı hem de başkalarının da bize saygı duymasını ve davranışlarımız konusunda da netlik sağlar.

Önceleri tepki alsanız bile zamanla insanlar size ve sizin koyduğunuz sınırlarınıza eninde sonunda alışacaklar.

 Öncelikle kendinizi çok iyi tanıyın, siz nerede durmak istiyorsanız orada durun. 

Gerektiğinde "hayır" diyebilin, "zorunda değilim" i önce kendinize sonra başkalarına haykırın.
 
Bizi sevmeyecekler diye nazik davranmak her zaman işe yaramaz.
Rahmetli eşimin bir sözü vardı "Söylemeyip sen çatlayacağına söyle, biraz da o çatlasın"
Bazen yerinde ve uslübuyla söylemek gerekir.

Sınır koymanın önemini farkedip, kendinizi buna motive ettiğinizde inanın çok daha mutlu olacaksınız ve daha çok sevileceksiniz.

Benden söylemesi.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.