Serpil Güleçyüz
Köşe Yazarı
Serpil Güleçyüz
 

SADECE ETRAFINA BAK FARKINDALIKLA…

Sabah güneşi ile uyanıp, evimin balkonundan denize doğru bakarken, geleceğin bize neler hazırladığını, kaderimizde neler olduğunu düşünmeden edemiyorum… Neler umduk, neler bulduk? Hayatımız boyunca ne yaparsak yapalım, ne kadar uğraşırsak uğraşalım, hayatın bizim için bir takım planları var ve bu planlar üzerinde ne kadar az kontrolümüz olduğunu bilmek… İşte bu inançtır. Hayatın olması gerektiği gibi ilerlediğine olan inançtır. Allah her şeyi, amacına uygun bir şekilde yaratmış, tabiatını belirleyip hedefe doğru yöneltmiştir. İnsanların yaratılışını, rızklarını, yaşayacakları zaman dilimini ve ölüm zamanını tayin etmiştir.Evet, kaderimizi belki değiştiremeyiz. Ne zaman doğacağımızı, ne zaman öleceğimizi bilemiyoruz. Anne-babamızı, göz rengimizi, ten rengimizi, hangi şehirde doğacağımızı vb seçemiyoruz. Ama yaşadığımız sürece iyi insan olmayı seçebiliriz. Düşündüklerimizi gerçekleştirmeyi seçebiliriz. İşini seven, sadık, güvenilir, yardım sever, nazik, paylaşmayı seven, doğaya ve çevresine duyarlı, ekolojik dengeyi bozmayan bir insan olmayı seçebiliriz. Bizim sorumluluğumuz sadece kendimiz için yaşamak değil, içinde bulunduğumuz toplumun yararı içinde yaşamaktır. Önemli olan bize bahşedilen zaman değil, o zamanı nasıl geçirdiğimizdir. Aklımızı, eğitimimizi, yeteneklerimizi, birikimlerimizi, paramızı toplum yararına kullanmak boynumuzun borcudur. Belki de Allah'ın bize verdiği bilgi, birikim, yetenek ve parayı kısmet etmesinin nedeni biraz da başkalarına hizmet etmemizi sağlamak için olamaz mı? Belki de Allah bunca serveti biraz da ihtiyacı olanlara yardım etmemiz için vermiş olamaz mı? Bir insanın kalitesi, topluma karşı verdiği sorumlulukla ölçülür. Kariyer, itibar, para bir yere kadar. İnsanı insan yapan diğer insanlara yaptığımız iyilikler ve çevremize olan duyarlılığımızdır. "Ne geriye bak kızgınlıkla, Ne ileriye bak korkuyla Sadece etrafına bak farkındalıkla" demiş James Thurber. İyilik yapmak, hele bunu karşılık beklemeden yapmak, insanı huzura mutluluğa kavuşturan tek yoldur. Bir insanın yüzünde gördüğünüz mutlulukla mutlu olabilmek nasıl bir duygudur bilir misiniz? BU MUTLULUĞUN YANINDA PARA, İTİBAR, KARİYER, ŞAN, ŞÖHRET O KADAR KÜÇÜK KALIR Kİ…
Ekleme Tarihi: 07 Kasım 2022 - Pazartesi

SADECE ETRAFINA BAK FARKINDALIKLA…

Sabah güneşi ile uyanıp, evimin balkonundan denize doğru bakarken, geleceğin bize neler hazırladığını, kaderimizde neler olduğunu düşünmeden edemiyorum…

Neler umduk, neler bulduk?

Hayatımız boyunca ne yaparsak yapalım, ne kadar uğraşırsak uğraşalım, hayatın bizim için bir takım planları var ve bu planlar üzerinde ne kadar az kontrolümüz olduğunu bilmek…
İşte bu inançtır.
Hayatın olması gerektiği gibi ilerlediğine olan inançtır.

Allah her şeyi, amacına uygun bir şekilde yaratmış, tabiatını belirleyip hedefe doğru yöneltmiştir.

İnsanların yaratılışını, rızklarını, yaşayacakları zaman dilimini ve ölüm zamanını tayin etmiştir.Evet, kaderimizi belki değiştiremeyiz.

Ne zaman doğacağımızı, ne zaman öleceğimizi bilemiyoruz.
Anne-babamızı, göz rengimizi, ten rengimizi, hangi şehirde doğacağımızı vb seçemiyoruz.
Ama yaşadığımız sürece iyi insan olmayı seçebiliriz.

Düşündüklerimizi gerçekleştirmeyi seçebiliriz.

İşini seven, sadık, güvenilir, yardım sever, nazik, paylaşmayı seven, doğaya ve çevresine duyarlı, ekolojik dengeyi bozmayan bir insan olmayı seçebiliriz.


Bizim sorumluluğumuz sadece kendimiz için yaşamak değil, içinde bulunduğumuz toplumun yararı içinde yaşamaktır.

Önemli olan bize bahşedilen zaman değil, o zamanı nasıl geçirdiğimizdir.

Aklımızı, eğitimimizi, yeteneklerimizi, birikimlerimizi, paramızı toplum yararına kullanmak boynumuzun borcudur.

Belki de Allah'ın bize verdiği bilgi, birikim, yetenek ve parayı kısmet etmesinin nedeni biraz da başkalarına hizmet etmemizi sağlamak için olamaz mı?

Belki de Allah bunca serveti biraz da ihtiyacı olanlara yardım etmemiz için vermiş olamaz mı?

Bir insanın kalitesi, topluma karşı verdiği sorumlulukla ölçülür.

Kariyer, itibar, para bir yere kadar.
İnsanı insan yapan diğer insanlara yaptığımız iyilikler ve çevremize olan duyarlılığımızdır.

"Ne geriye bak kızgınlıkla,
Ne ileriye bak korkuyla
Sadece etrafına bak farkındalıkla" demiş James Thurber.

İyilik yapmak, hele bunu karşılık beklemeden yapmak, insanı huzura mutluluğa kavuşturan tek yoldur.

Bir insanın yüzünde gördüğünüz mutlulukla mutlu olabilmek nasıl bir duygudur bilir misiniz?
BU MUTLULUĞUN YANINDA PARA, İTİBAR, KARİYER, ŞAN, ŞÖHRET O KADAR KÜÇÜK KALIR Kİ…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.