Serpil Güleçyüz
Köşe Yazarı
Serpil Güleçyüz
 

FİLİSTİN-İSRAİL ARASINDA Kİ ÇATIŞMANIN ÜLKEMİZE OLASI ETKİLERİ

Halen devam eden ve binlerce cana mal olan, Filistin-İsrail arasındaki  çatışmalar, tarihsel,siyasi,dini, ve toprak üzerine iddialar gibi bir çok faktöre dayanmaktadır. Her iki ülkede topraklar üzerinde hak iddia ediyor, buda gerilime yol açıyor. İslâm,Yahudilik ve Hıristiyanlık gibi dinlerin kutsal yerlere olan bağlılığı da çatışmaya ayrı bir boyut kazandırıyor. Yıllar içinde  yapılan bir çok barış görüşmeleri  zaman içinde başarısız olmuş, anlaşmazlıklar bu güne kadar süregelmiştir. Çok yakınımızda olan bu çatışmalar ülkemizin güvenliğini her an tehlikeye sokabilir. Bunlar neler olabilir? Bölgesel çatışmalar,genellikle terör örgütlerini etkiler. Buda güvenliğimiz üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir. Sınır bölgelerinde deki zorluklar artabilir. Ülkemizin bölgede ki çeşitli taraflarla ilişkileri göz önüne alındığında,çatışmanın tırmanması ülkemizin dış politikasını zorluyabilir. İsrail ve Filistin'e  olan tutumumuzun, bölgesel ilişkilere olumlu ya da olumsuz etkileri olabilir. Çatışmanın yoğunlaşması, mülteci akınını arttırabilir ve bizim bu konuyla başa çıkmamız zorlaşabilir. Ayrıca bölgedeki insan hakları ihlalleri,kadın ve çocuk ölümleri  ülkemizde de duyarlılık yaratabilir. Biz,tarafsızlığımızı korumak,çatışmanın ülkemize sıçramasını önlemek  zorundayız. Hem bizim Ülke olarak,hem de uluslararası toplumun çözüm sürecine destek ve katkı sağlaması gerekir. Çatışma,güçlü olanın,güçsüz üzerinde ki tahakkümü olmaktan çıkarılmalıdır. Birçok ülke ve uluslararası örgütler,taraflar arasında ki diyaloğu teşvik etmeli ve barışa yönelik çabalar desteklenmelidir. İnsanlık, çatışmanın yıkıcı etkilerinden kaçınmak ve barışı sağlamak için sürekli çaba harcamalıdır. Diplomasi,eğitim ve kültürler arası iletişim barışın temel unsurlarıdır. Filistin -İsrail sorunun çözümü taraflar arasında karşılıklı anlayış,uzlaşma ve adil bir toprak paylaşımı üzerine kurulu olmalıdır. Serpil GÜLEÇYÜZ.
Ekleme Tarihi: 07 Ocak 2024 - Pazar

FİLİSTİN-İSRAİL ARASINDA Kİ ÇATIŞMANIN ÜLKEMİZE OLASI ETKİLERİ

Halen devam eden ve binlerce cana mal olan,

Filistin-İsrail arasındaki  çatışmalar, tarihsel,siyasi,dini, ve toprak üzerine iddialar gibi bir çok faktöre dayanmaktadır.

Her iki ülkede topraklar üzerinde hak iddia ediyor, buda gerilime yol açıyor.

İslâm,Yahudilik ve Hıristiyanlık gibi dinlerin kutsal yerlere olan bağlılığı da çatışmaya ayrı bir boyut kazandırıyor.

Yıllar içinde  yapılan bir çok barış görüşmeleri  zaman içinde başarısız olmuş, anlaşmazlıklar bu güne kadar süregelmiştir.

Çok yakınımızda olan bu çatışmalar ülkemizin güvenliğini her an tehlikeye sokabilir.

Bunlar neler olabilir?

Bölgesel çatışmalar,genellikle terör örgütlerini etkiler.
Buda güvenliğimiz üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir.
Sınır bölgelerinde deki zorluklar
artabilir.

Ülkemizin bölgede ki çeşitli taraflarla ilişkileri göz önüne alındığında,çatışmanın tırmanması ülkemizin dış politikasını zorluyabilir.

İsrail ve Filistin'e  olan tutumumuzun, bölgesel ilişkilere olumlu ya da olumsuz etkileri olabilir.

Çatışmanın yoğunlaşması, mülteci akınını arttırabilir ve bizim bu konuyla başa çıkmamız zorlaşabilir.

Ayrıca bölgedeki insan hakları ihlalleri,kadın ve çocuk ölümleri  ülkemizde de duyarlılık yaratabilir.

Biz,tarafsızlığımızı korumak,çatışmanın ülkemize sıçramasını önlemek
 zorundayız.

Hem bizim Ülke olarak,hem de uluslararası toplumun çözüm sürecine destek ve katkı sağlaması gerekir.

Çatışma,güçlü olanın,güçsüz üzerinde ki tahakkümü olmaktan çıkarılmalıdır.

Birçok ülke ve uluslararası örgütler,taraflar arasında ki diyaloğu teşvik etmeli ve barışa yönelik çabalar desteklenmelidir.
İnsanlık, çatışmanın yıkıcı etkilerinden kaçınmak ve barışı sağlamak için sürekli çaba harcamalıdır.

Diplomasi,eğitim ve kültürler arası iletişim barışın temel unsurlarıdır.

Filistin -İsrail sorunun çözümü taraflar arasında karşılıklı anlayış,uzlaşma ve adil bir toprak paylaşımı üzerine kurulu olmalıdır.

Serpil GÜLEÇYÜZ.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.