Eylem KOÇ
Köşe Yazarı
Eylem KOÇ
 

İttifakların asıl hatası ne idi

Ülkemiz 14 Mayıs'ta bir seçim atlattı, demokrasi kazandı ve seçim sonuçları milletin hür iradesi ile meclise yansıdı. Kim kazandı, kim kaybetti mesajı vermek bizim haddimiz değil ama Cumhurbaşkanlığı seçiminde gerekli kazanma oranına ulaşılamadı ve ikinci tur kararı verildi. Seçimde Sayın Erdoğan'ın oyu ülkenin yarısına yaklaşmasına çok az kaldı, bunu hepimiz gördük. Sayın Kılıçdaroğlu ise 6 +1 parti ile  Sayın Erdoğan'a yetişemedi . Geriye Sayın Sinan Bey kaldı . Aldığı üç milyon oy herkesçe çok önemli tabi, vatandaşın tercihi bu yönde herkesin saygı duyması gereken bir durum bu ama bunu bir koz malzemesi gibi görmek yanlış olur bence. Sinan Bey bunu koz olarak kullanıyor falan da demiyorum, hatta ima da etmiyorum, Sinan bey ne derse desin seçmenleri kendi kararını yeniden gözden geçirecek önümüzdeki süreçte  yeni bir karar verecekler. Sinan Beyin büyük ihtimalle Milliyetçi seçmeninin olduğu düşünülürse yarıdan fazlasının kararı Cumhur ittifakı yönünde olur, diğer yarısı ise kararsız olduğu düşünülür ise onların kararı millet ittifakında olur denilebilir. Sonuçta zaten Cumhur ittifakı yarısını alsa seçim için gerekli çoğunluğu oluşturacaktır demek en düz mantık değil mi? İkinci tur ilk bakışta böyle kolay görünüyorken aslında içinde büyük tehlikeler barındırıyor olabilir. Mesela engelliler! Türkiye'de yaklaşık iki buçuk milyon engelli var ,Sayın Erdoğan engelliler için ülkede devrim niteliğinde düzenlemeler yaptı bu inkar edilemez ama temsiliyet noktasında onlara sizce gerektiği kadar değer verildi mi? Yaklaşık altı buçuk milyon Roman vatandaşı var, temsiliyetleri verildi mi? Engellileri kim temsil edecek mecliste? Romanları kim temsil edecek mecliste? Sinan beyin üç milyon seçmeni önemli de iki uçuk milyon engelli ,altı uçuk milyon Roman önemsiz mi? Türkiye'nin Roman vekili olarak bilinen Cemal Bekle de seçilemedi? Sizce kim daha önemli? Bence tüm seçmen önemli bu ve benzeri seçim stratejileri ülkenin seçim sonuçları konusunda karar mekanizması oluşturacak durumda şuan. Mesela engelliler bizim temsiliyetimiz yok derlerse ne olur. Veya Romanlar biz mecliste dahi temsil edilemiyoruz derlerse neler olur. Bence ikinci tur çantada keklik olmaktan çıktı. Mesela engellilerin yarısı Romanların yarısı tepki oyu kullansa bu keklik uçamaz  dikkatinizi çekiyorum Her iki ittifak da bu konuda çok büyük bir hata yaptı bence, seçilebilir yerlerden temsiliyet noktalarını oluşturmadı,milletvekili seçimleri böylece  tamamlandı artık, ne Roman ne de engelli temsiliyetinin olmadığı bir meclis bütünlüğü ile karşı karşıya kalındı, geri dönüşü de yok artık. Bu saatden sonra ne yapılır bilmem ama Sinan beyin seçmen kitlesinin yaklaşık üç katı bir seçmenin gönlü kırıldı. Kararsız bırakıldı. Ne yapıp edip toparlamak yine her iki ittifaka düşer,nasıl yapılır, kimler yapar ,kimler kayda değer bulur bilmem.  Sonuç ne olur derseniz Hem İyi olan ,hemde gönlü alan kazanır bence.
Ekleme Tarihi: 17 Mayıs 2023 - Çarşamba

İttifakların asıl hatası ne idi

Ülkemiz 14 Mayıs'ta bir seçim atlattı, demokrasi kazandı ve seçim sonuçları milletin hür iradesi ile meclise yansıdı.

Kim kazandı, kim kaybetti mesajı vermek bizim haddimiz değil ama Cumhurbaşkanlığı seçiminde gerekli kazanma oranına ulaşılamadı ve ikinci tur kararı verildi.

Seçimde Sayın Erdoğan'ın oyu ülkenin yarısına yaklaşmasına çok az kaldı, bunu hepimiz gördük. Sayın Kılıçdaroğlu ise 6 +1 parti ile  Sayın Erdoğan'a yetişemedi .

Geriye Sayın Sinan Bey kaldı .

Aldığı üç milyon oy herkesçe çok önemli tabi, vatandaşın tercihi bu yönde herkesin saygı duyması gereken bir durum bu ama bunu bir koz malzemesi gibi görmek yanlış olur bence.

Sinan Bey bunu koz olarak kullanıyor falan da demiyorum, hatta ima da etmiyorum, Sinan bey ne derse desin seçmenleri kendi kararını yeniden gözden geçirecek önümüzdeki süreçte  yeni bir karar verecekler.

Sinan Beyin büyük ihtimalle Milliyetçi seçmeninin olduğu düşünülürse yarıdan fazlasının kararı Cumhur ittifakı yönünde olur, diğer yarısı ise kararsız olduğu düşünülür ise onların kararı millet ittifakında olur denilebilir. Sonuçta zaten Cumhur ittifakı yarısını alsa seçim için gerekli çoğunluğu oluşturacaktır demek en düz mantık değil mi?

İkinci tur ilk bakışta böyle kolay görünüyorken aslında içinde büyük tehlikeler barındırıyor olabilir.

Mesela engelliler!

Türkiye'de yaklaşık iki buçuk milyon engelli var ,Sayın Erdoğan engelliler için ülkede devrim niteliğinde düzenlemeler yaptı bu inkar edilemez ama temsiliyet noktasında onlara sizce gerektiği kadar değer verildi mi?

Yaklaşık altı buçuk milyon Roman vatandaşı var, temsiliyetleri verildi mi?

Engellileri kim temsil edecek mecliste?

Romanları kim temsil edecek mecliste?

Sinan beyin üç milyon seçmeni önemli de iki uçuk milyon engelli ,altı uçuk milyon Roman önemsiz mi?

Türkiye'nin Roman vekili olarak bilinen Cemal Bekle de seçilemedi?

Sizce kim daha önemli?

Bence tüm seçmen önemli bu ve benzeri seçim stratejileri ülkenin seçim sonuçları konusunda karar mekanizması oluşturacak durumda şuan.

Mesela engelliler bizim temsiliyetimiz yok derlerse ne olur.

Veya Romanlar biz mecliste dahi temsil edilemiyoruz derlerse neler olur.

Bence ikinci tur çantada keklik olmaktan çıktı.

Mesela engellilerin yarısı Romanların yarısı tepki oyu kullansa bu keklik uçamaz  dikkatinizi çekiyorum

Her iki ittifak da bu konuda çok büyük bir hata yaptı bence, seçilebilir yerlerden temsiliyet noktalarını oluşturmadı,milletvekili seçimleri böylece  tamamlandı artık, ne Roman ne de engelli temsiliyetinin olmadığı bir meclis bütünlüğü ile karşı karşıya kalındı, geri dönüşü de yok artık.

Bu saatden sonra ne yapılır bilmem ama Sinan beyin seçmen kitlesinin yaklaşık üç katı bir seçmenin gönlü kırıldı. Kararsız bırakıldı.

Ne yapıp edip toparlamak yine her iki ittifaka düşer,nasıl yapılır, kimler yapar ,kimler kayda değer bulur bilmem. 

Sonuç ne olur derseniz

Hem İyi olan ,hemde gönlü alan kazanır bence.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.