Erol Aydın
Köşe Yazarı
Erol Aydın
 

ULAŞIMDA METRONUN DAYANILMAZ CAZİBESİ

Bütün dünyada bunun yanında doğal olarak ülkemizde de özellikle büyük şehirlerin en büyük sıkıntısı trafiktir. Yeni yollar açma imkânınız olmadığına göre artan nüfus ve araç sayısına bağlı olarak her geçen gün problem katlanarak artmaktadır. Birçok belediye alternatif çözümler arasa de yine de kalıcı çözümler üretmek olası değildir. Bu çözümlerin bazıları masraf gerektirmeyen usul ve metotla ilgilidir. Mesela tercihli veya bölünmüş yollar, bazı araçların şehir merkezine girişinin yasaklanması, bazı saatlerde ana güzergâhların paralı olması gibi. Bütün bunlar palyatif çözümler olup günü kurtarmaya matuf şeylerdir. Yasak ve kısıtlamalarla trafik sorununu çözmenin mümkün olmadığı herkesin malumudur. O zaman daha kalıcı ve köklü çözümler bulmak gerekmektedir. Aslında meseleyi kökten halledecek bir çözüm vardır fakat o kadar çok zorlukları vardır ki kimse buna tevessül etmemektedir. Dünyanın yıllar öncesinden tespit edip uyguladığı çözümü bizler 50 sene geriden takip etmekteyiz. Büyük metropollerde trafik sorununu kalıcı olarak çözüp toplu taşımayı cazip hale getiren sistem metrodur. Birçok ülkenin önemli kentlerinde yer altında bir dünya inşa edilmiş olup örümcek ağı gibi her tarafı sarmıştır. Böylece ulaşımda trafikten kaynaklı zaman ve iş kayıpları sıfırlanmıştır. Çevre ve hava kirliliği en aza indirilmiştir. Trafikte dolaşan toplu taşıma araçları ortadan kaldırılarak tasarruf sağlanmıştır. Bütün bu ve benzeri faydalarına rağmen bizler metroyu çok geç fark ettik. Büyük şehirlerde bu konuda yapılan yatırımlar sevindirici olsa da daha fazlasına ihtiyaç vardır. Günümüzün en modern, çağdaş ve konforlu toplu taşıma aracı olması beraberinde külfette getirmektedir. Bu yüzden yeni seçilen bir belediye başkanı böyle bir projeye giriştiğinde görev süresinin yetmeyeceği endişesi ile mesafeli yaklaşmaktadır. Bunun yanında pahalı bir yatırım olması dolayısı ile belediye bütçesini aştığı için endişeler oluşturmaktadır. En ileri teknolojiyi kullansanız bile günde en fazla 20 metre tünel kazıyor olmanız bu işin zorlukları olarak sayılabilir. “İğneyle kuyu kazmak” eylemine uyan bir çalışma üstelik köstebek gibi yer altında çalıştığınız için vatandaşın takdir etmesi de mümkün olmuyor. Üstelik çalışmalar tamamlanıncaya kadar geçen sürede insanlar olumsuz etkilendiği için oluşan şikâyetleri de sineye çekmek gerekiyor.  Sonuç olarak; bir kentin geleceğini inşa etmek isteyen başkanların kendilerini feda etmeleri gerekmektedir. Sırf bu yüzden belki seçimi kaybedebilirsiniz ama o kentin kaderini değiştirdiğiniz için kimse takdir etmese de tarih sizden övgüyle bahsedecektir. Esenlik dileklerimle, Erol Aydın
Ekleme Tarihi: 25 Kasım 2019 - Pazartesi

ULAŞIMDA METRONUN DAYANILMAZ CAZİBESİ

Bütün dünyada bunun yanında doğal olarak ülkemizde de özellikle büyük şehirlerin en büyük sıkıntısı trafiktir. Yeni yollar açma imkânınız olmadığına göre artan nüfus ve araç sayısına bağlı olarak her geçen gün problem katlanarak artmaktadır.

Birçok belediye alternatif çözümler arasa de yine de kalıcı çözümler üretmek olası değildir. Bu çözümlerin bazıları masraf gerektirmeyen usul ve metotla ilgilidir. Mesela tercihli veya bölünmüş yollar, bazı araçların şehir merkezine girişinin yasaklanması, bazı saatlerde ana güzergâhların paralı olması gibi. Bütün bunlar palyatif çözümler olup günü kurtarmaya matuf şeylerdir.

Yasak ve kısıtlamalarla trafik sorununu çözmenin mümkün olmadığı herkesin malumudur. O zaman daha kalıcı ve köklü çözümler bulmak gerekmektedir. Aslında meseleyi kökten halledecek bir çözüm vardır fakat o kadar çok zorlukları vardır ki kimse buna tevessül etmemektedir. Dünyanın yıllar öncesinden tespit edip uyguladığı çözümü bizler 50 sene geriden takip etmekteyiz.

Büyük metropollerde trafik sorununu kalıcı olarak çözüp toplu taşımayı cazip hale getiren sistem metrodur. Birçok ülkenin önemli kentlerinde yer altında bir dünya inşa edilmiş olup örümcek ağı gibi her tarafı sarmıştır. Böylece ulaşımda trafikten kaynaklı zaman ve iş kayıpları sıfırlanmıştır. Çevre ve hava kirliliği en aza indirilmiştir. Trafikte dolaşan toplu taşıma araçları ortadan kaldırılarak tasarruf sağlanmıştır. Bütün bu ve benzeri faydalarına rağmen bizler metroyu çok geç fark ettik. Büyük şehirlerde bu konuda yapılan yatırımlar sevindirici olsa da daha fazlasına ihtiyaç vardır.

Günümüzün en modern, çağdaş ve konforlu toplu taşıma aracı olması beraberinde külfette getirmektedir. Bu yüzden yeni seçilen bir belediye başkanı böyle bir projeye giriştiğinde görev süresinin yetmeyeceği endişesi ile mesafeli yaklaşmaktadır. Bunun yanında pahalı bir yatırım olması dolayısı ile belediye bütçesini aştığı için endişeler oluşturmaktadır. En ileri teknolojiyi kullansanız bile günde en fazla 20 metre tünel kazıyor olmanız bu işin zorlukları olarak sayılabilir. “İğneyle kuyu kazmak” eylemine uyan bir çalışma üstelik köstebek gibi yer altında çalıştığınız için vatandaşın takdir etmesi de mümkün olmuyor. Üstelik çalışmalar tamamlanıncaya kadar geçen sürede insanlar olumsuz etkilendiği için oluşan şikâyetleri de sineye çekmek gerekiyor.

 Sonuç olarak; bir kentin geleceğini inşa etmek isteyen başkanların kendilerini feda etmeleri gerekmektedir. Sırf bu yüzden belki seçimi kaybedebilirsiniz ama o kentin kaderini değiştirdiğiniz için kimse takdir etmese de tarih sizden övgüyle bahsedecektir.

Esenlik dileklerimle,

Erol Aydın

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.