Erol Aydın
Köşe Yazarı
Erol Aydın
 

SÜRDÜRÜLEBİLİR EVLİLİKLERDE ANNE FAKTÖRÜ

Günümüzde bin bir gece masallarını aratmayan şatafatla düğünler yapılarak yuvalar kuruluyor. Olsun ya da olmasın desinler için hiçbir masraftan kaçınılmayarak daha yolun başında büyük bir yükün altına giriliyor. Peki, ne için? Tamamen desinler için, bu gösteriş merakı belimizin doğrulmasına imkân vermiyor. Bu kadar sıkıntıya rağmen evlilikler sürdürülebilir olsa, ona da razıyız. Fakat heyhat aylar sonra ayrıklar her iki aileyi de mağdur ediyor. Bizler de düğünde figüranlık yapmış olmanın pişmanlığı ile köşemize çekilirken yeni senaryoları sabırla bekliyoruz.  Evlilik olayı iki farklı kişilik ve kültürün bir potada eritilmesi gibi görülebilir. Bu birliktelik aşure gibi farklı tatların katkısı ile zenginler olarak görülebilir. Bazen de helvaya tuz katmak gibidir, dışı sizi içi de bizi yakmaktadır. Evliliklerde problemlerin birçok kök nedeni olmakla birlikte en önemli faktör annelerdir. Her iki taraf içinde gelin ve damat değil de evlat olarak görülür ise mesele büyük ölçüde halledilmiş olacaktır. Evliliklerde, korumacı anneler özellikle çok fazla müdahale ederek çizgi ötesine geçiyorlar. Bunu belki iyi niyetle yapıyorlarsa da sonuçları itibari ile itici olmakta gönül şişesi kırılmaktadır. Oğlunun başka birisi ile olan beraberliğini kabullenemeyen annelerin hiç bu yola tevessül etmemeleri gerekir.  Burada en iyi yol yeni evli çiftleri baş başa bırakmaktır. Onlar yardım istemediği sürece müdahale etmemek esastır. Onlar artık birer yetişkin olarak kendi sorunlarını çözebilir olduklarını kabul etmek gerekir. Yeni evli çiftlerinde yaşadıkları her olayı ailelerle paylaşmamaları yine geçim için şarttır. Bazı anneler çocuğunu koruyacağım diye ateşe elinde körükle giderek bir çuval inciri berbat etmekte beis görmüyorlar. Annelerin problemi, çocuğu kendisine yansıtsa bile öğüt ve nasihatle itidal tavsiyesinde bulunmaları sağduyu için kaçınılmazdır. Yine çiftlerin anlaşmazlıklarda referanslarının kesinlikle İslam ahlakı olması gerekir. Bir sorun ortaya çıktığında sünnete uygun olan ne ise o olmalıdır. Senin ya da benim dediğim değil bu konuda dinimiz neyi emrediyorsa o diye diyebildiğimizde bütün engeller ortadan kalkacaktır. Sonuç olarak; günümüzde çok zor şartlarda yuvalar kuruluyor. Hele de çocuk olduktan sonra ayrılıkların olması sadece aileleri değil toplumu da olumsuz yönde etkileyen sosyolojik problemlere neden olmaktadır. Toplumun huzursuz olduğu bir ortamda bireylerin mutlu olması mümkün değildir. Bu gerçekler çerçevesinde gençler haykırıyor; sürdürülebilir evlilikler için anneler gölge etmesinler başka ihsan istemiyoruz! Sesimizi duyan var mı? Esenlik dileklerimle, Erol Aydın
Ekleme Tarihi: 18 Haziran 2020 - Perşembe

SÜRDÜRÜLEBİLİR EVLİLİKLERDE ANNE FAKTÖRÜ

Günümüzde bin bir gece masallarını aratmayan şatafatla düğünler yapılarak yuvalar kuruluyor. Olsun ya da olmasın desinler için hiçbir masraftan kaçınılmayarak daha yolun başında büyük bir yükün altına giriliyor. Peki, ne için? Tamamen desinler için, bu gösteriş merakı belimizin doğrulmasına imkân vermiyor.

Bu kadar sıkıntıya rağmen evlilikler sürdürülebilir olsa, ona da razıyız. Fakat heyhat aylar sonra ayrıklar her iki aileyi de mağdur ediyor. Bizler de düğünde figüranlık yapmış olmanın pişmanlığı ile köşemize çekilirken yeni senaryoları sabırla bekliyoruz. 

Evlilik olayı iki farklı kişilik ve kültürün bir potada eritilmesi gibi görülebilir. Bu birliktelik aşure gibi farklı tatların katkısı ile zenginler olarak görülebilir. Bazen de helvaya tuz katmak gibidir, dışı sizi içi de bizi yakmaktadır.

Evliliklerde problemlerin birçok kök nedeni olmakla birlikte en önemli faktör annelerdir. Her iki taraf içinde gelin ve damat değil de evlat olarak görülür ise mesele büyük ölçüde halledilmiş olacaktır. Evliliklerde, korumacı anneler özellikle çok fazla müdahale ederek çizgi ötesine geçiyorlar. Bunu belki iyi niyetle yapıyorlarsa da sonuçları itibari ile itici olmakta gönül şişesi kırılmaktadır. Oğlunun başka birisi ile olan beraberliğini kabullenemeyen annelerin hiç bu yola tevessül etmemeleri gerekir. 

Burada en iyi yol yeni evli çiftleri baş başa bırakmaktır. Onlar yardım istemediği sürece müdahale etmemek esastır. Onlar artık birer yetişkin olarak kendi sorunlarını çözebilir olduklarını kabul etmek gerekir. Yeni evli çiftlerinde yaşadıkları her olayı ailelerle paylaşmamaları yine geçim için şarttır. Bazı anneler çocuğunu koruyacağım diye ateşe elinde körükle giderek bir çuval inciri berbat etmekte beis görmüyorlar. Annelerin problemi, çocuğu kendisine yansıtsa bile öğüt ve nasihatle itidal tavsiyesinde bulunmaları sağduyu için kaçınılmazdır.

Yine çiftlerin anlaşmazlıklarda referanslarının kesinlikle İslam ahlakı olması gerekir. Bir sorun ortaya çıktığında sünnete uygun olan ne ise o olmalıdır. Senin ya da benim dediğim değil bu konuda dinimiz neyi emrediyorsa o diye diyebildiğimizde bütün engeller ortadan kalkacaktır.

Sonuç olarak; günümüzde çok zor şartlarda yuvalar kuruluyor. Hele de çocuk olduktan sonra ayrılıkların olması sadece aileleri değil toplumu da olumsuz yönde etkileyen sosyolojik problemlere neden olmaktadır. Toplumun huzursuz olduğu bir ortamda bireylerin mutlu olması mümkün değildir. Bu gerçekler çerçevesinde gençler haykırıyor; sürdürülebilir evlilikler için anneler gölge etmesinler başka ihsan istemiyoruz! Sesimizi duyan var mı?

Esenlik dileklerimle,

Erol Aydın

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.