Erol Aydın
Köşe Yazarı
Erol Aydın
 

RAMAZAN ARINMA AYI AMA…

Ramazan varlığı ile her yeri ve her şeyi kuşatıyor. Birçok anlamından biriside arınma olsa da kendini kapatmış olan insanların bundan istifade etmesi mümkün değildir.  Çevrenize baktığınızda önceden nasıl yaşıyor iseler aynı yaşantılarına devam ediyorlar. Ramazan onlar için hiçbir şey ifade etmiyor. Sonuçta bu bir nasip meselesi, Kuran’ın ifadesi ile “gözleri vardır, görmezler” tam bir gaflet halindeler. Bu durumda dua etmekten başka yapacak bir şey yok, Allah hidayet nasip etsin.  Bir asır öncesi ile günümüzü karşılaştırdığımız da duygu ve düşünce olarak geriye gittiğimiz görülecektir. Eskiden insanların kafalarında çok fazla tilki dolaşmazmış, neyse o saf ve temiz duygular. Günümüzde siyasetin etkisi ile inanılmaz bir kutuplaşma mevcut. Kan bağı olan akrabalar bile ikiye bölünmüş durumda, bu süreç hayırlı sonuçlar doğurmayacaktır. Fakat başka coğrafyalara baktığımız da insanların çok fazla yozlaşmış olmadıklarını görmek gelecek ve dünya barışı adına umut verici. Mesela, Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinde ki soydaşlarımıza baktığımızda gönül dünyalarının çok fazla kirlenmediğini görüyoruz. Bu anlamda bizi adeta bir asır geriden takip ediyorlar. O kadar saf, temiz ve doğallar ki hayran olmamak elde değil. İnsani ilişkileri, değerleri, merhametleri, saygıları ve sevgileri çok üst düzeyde tezahür ediyor. Eğer Türki Cumhuriyetlere mensup birilerini tanıyorsanız bu dediklerimi daha iyi anlamış olacağınızı ümit ediyorum. Bilişim çağında yaşıyoruz, dolayısı ile bilgi çok üst düzeyde ve hızda yayılıyor. Sosyal medya dediğimiz mecranın birçok olumsuz yanı olsa da olumlu yanlarından birisi de turnusol kâğıdı görevi görmesidir. Çok saf ve ideolojik olmayan bir paylaşım yapıyorsunuz. Hesabınızda binlerce sözde arkadaşınız var yorumu bırakın, beğenenlerin oranı sadece % 1’dir. Bazı insanların paylaşımınızı gördüğü halde, üç maymunu oynaması önemli bir sosyolojik vakadır. Burada bir tıkı sizden esirgeyenlerin kendilerini bu kadar kasmaları gerçekten çok anlamsız. Oysaki o kadar derin düşünmeye gerek yok en temel düzeyde insan olmak yeterlidir. Toplum olarak yazma konusunda sıkıntımız malum olduğu için emoji denen illet tam bize göre bir buluş. Artık duygu ve düşünceler semboller üzerinden veriliyor. Yorumun sonuna emoji koymak bir nebze, sadece emoji ile duygularını ifade, tembelliğimizin ispatı olsa gerek.  Sonuç olarak; hiç olmasa şu Ramazanın yüzü suyu hürmetine en azından zararlı duygu ve düşüncelerden arınarak bir başlangıç yapalım. Göreceksiniz sırtınızda yük olarak taşıdığınız önyargılardan kurtulduğunuz için rahatlayıp, hafifleyeceksiniz bundan emin olabilirsiniz.   Saylı günleri heba etmeden, ertelemeden ve zamana yaymadan hemen şimdi! Saygılarımla, Erol Aydın
Ekleme Tarihi: 09 Mayıs 2019 - Perşembe

RAMAZAN ARINMA AYI AMA…

Ramazan varlığı ile her yeri ve her şeyi kuşatıyor. Birçok anlamından biriside arınma olsa da kendini kapatmış olan insanların bundan istifade etmesi mümkün değildir. 

Çevrenize baktığınızda önceden nasıl yaşıyor iseler aynı yaşantılarına devam ediyorlar. Ramazan onlar için hiçbir şey ifade etmiyor. Sonuçta bu bir nasip meselesi, Kuran’ın ifadesi ile “gözleri vardır, görmezler” tam bir gaflet halindeler. Bu durumda dua etmekten başka yapacak bir şey yok, Allah hidayet nasip etsin. 

Bir asır öncesi ile günümüzü karşılaştırdığımız da duygu ve düşünce olarak geriye gittiğimiz görülecektir. Eskiden insanların kafalarında çok fazla tilki dolaşmazmış, neyse o saf ve temiz duygular. Günümüzde siyasetin etkisi ile inanılmaz bir kutuplaşma mevcut. Kan bağı olan akrabalar bile ikiye bölünmüş durumda, bu süreç hayırlı sonuçlar doğurmayacaktır. Fakat başka coğrafyalara baktığımız da insanların çok fazla yozlaşmış olmadıklarını görmek gelecek ve dünya barışı adına umut verici.

Mesela, Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinde ki soydaşlarımıza baktığımızda gönül dünyalarının çok fazla kirlenmediğini görüyoruz. Bu anlamda bizi adeta bir asır geriden takip ediyorlar. O kadar saf, temiz ve doğallar ki hayran olmamak elde değil. İnsani ilişkileri, değerleri, merhametleri, saygıları ve sevgileri çok üst düzeyde tezahür ediyor. Eğer Türki Cumhuriyetlere mensup birilerini tanıyorsanız bu dediklerimi daha iyi anlamış olacağınızı ümit ediyorum.

Bilişim çağında yaşıyoruz, dolayısı ile bilgi çok üst düzeyde ve hızda yayılıyor. Sosyal medya dediğimiz mecranın birçok olumsuz yanı olsa da olumlu yanlarından birisi de turnusol kâğıdı görevi görmesidir. Çok saf ve ideolojik olmayan bir paylaşım yapıyorsunuz. Hesabınızda binlerce sözde arkadaşınız var yorumu bırakın, beğenenlerin oranı sadece % 1’dir. Bazı insanların paylaşımınızı gördüğü halde, üç maymunu oynaması önemli bir sosyolojik vakadır. Burada bir tıkı sizden esirgeyenlerin kendilerini bu kadar kasmaları gerçekten çok anlamsız. Oysaki o kadar derin düşünmeye gerek yok en temel düzeyde insan olmak yeterlidir. Toplum olarak yazma konusunda sıkıntımız malum olduğu için emoji denen illet tam bize göre bir buluş. Artık duygu ve düşünceler semboller üzerinden veriliyor. Yorumun sonuna emoji koymak bir nebze, sadece emoji ile duygularını ifade, tembelliğimizin ispatı olsa gerek. 

Sonuç olarak; hiç olmasa şu Ramazanın yüzü suyu hürmetine en azından zararlı duygu ve düşüncelerden arınarak bir başlangıç yapalım. Göreceksiniz sırtınızda yük olarak taşıdığınız önyargılardan kurtulduğunuz için rahatlayıp, hafifleyeceksiniz bundan emin olabilirsiniz.  

Saylı günleri heba etmeden, ertelemeden ve zamana yaymadan hemen şimdi!

Saygılarımla,

Erol Aydın

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.