Erol Aydın
Köşe Yazarı
Erol Aydın
 

RAMAK KALA KAÇAN FIRSATLAR

Günlük hayatta; az kalsın düşüyordum, az kalsın çarpıyordum diye başladığımız cümleleri kapsayan durum “ramak kaldı” olarak değerlendirilmektedir. Özellikle çalışma hayatında iş güvenliği açısından kazaları önlemek adına tedbir almayı amaçlamaktadır. Bu hususların dışında, önümüze çıkan fırsatlar konusunda da zaman zaman ramak kaldığı durumlar olmuştur. Mesela bir işe müracaat ettiniz tam olacakken olmaması durumu ramak kala kaçan fırsat olmaktadır. Bu durumda tepkimiz, “nasip değilmiş veya bunda da bir hayır vardır” şeklinde olmaktadır.  Daha basit durumlar için de ramak kalan pozisyonlarla karşılaşmamız mümkündür. Mesela ekmek almak için fırına yöneliyorsunuz tam o anda sizin bir saniye önünüzde birisi içeriye dalıyor. Ramak kala sizi geçen kişi bir de kararsız ise sizi afakanlar bastığı olmuştur. İşletme sahibi yalnız ise mecburen ilk gelen müşteri ile ilgileneceği için bir de aceleniz varsa saniyeler yüzyıl gibi gelebilir.  Bu gibi durumlarda; “misafir misafiri sevmez”  misali “müşterinin de müşteriyi sevmediği” aklınıza takılmıştır. Başka bir durumda; zamanla yarışıyorsunuz, mesai bitmeden ATM’ye para yatırmanız gerekiyor. Uzaktan baktınız kimse yok seviniyorsunuz, yürürken cüzdanınızdan kartınızı çıkarıyorsunuz. O da ne tam ulaştım diye sevinirken bir adım önünüzde başka birisi önünüze geçmiştir bile, bu durumda “la havle” çekmekten gayrı yapacak bir şeyiniz yoktur. Önünüzde ki kişi en fazla para çekecektir diye düşünürken, birçok işlemin yanı sıra, kart değiştirerek sizin zamanınızı öldürürken sizde o an için birkaç kilo kaybetmiş gibi kendinizi hissettiğiniz yine özellikle sabırsız insanlar için doğaldır. Ramak kala kaybettiğiniz fırsatlar için bu sefer keşkeler devreye girmektedir. Keşke oradan değil de, buradan gitseydim. Keşke bir an için o vitrine bakmasaydım gibi birçok senaryo kafasızdan geçmektedir. Lakin sonuç değişmez bütün bunlar yaşanması gerekiyordu ve yaşadınız. Çok fazla kendinizi heder edip yıpratmanız bir katkı sağlamayacağı için nasip deyip geçmek gerekiyor fakat çoğu zaman kabullenmek kolay olmuyor. Bütün bunlar hayatın döngüsü içerisinde planlasanız denk gelmeyecek durumlar olup benzer durumlarla karşılaşmanız ne ilk ne de son olacaktır. Sonuç olarak; ramak kala durumlar hep olumsuz olarak hayatımıza yansımayabilir. Bazen de ramak kala durumlarla bir kazadan veya ölümden kurtulduğunuzda olmuştur. Bütün bunların tesadüf olmadığı bilinci ile kader çizgimizle ilintili takdiri ilahi olarak görmek daha sağlıklı olacaktır. Ramak kala durumlar bazen kaçan fırsat bazen de lütuf olarak hayatımızda olmaya devam edecektir. Esenlik dileklerimle,
Ekleme Tarihi: 03 Şubat 2020 - Pazartesi

RAMAK KALA KAÇAN FIRSATLAR

Günlük hayatta; az kalsın düşüyordum, az kalsın çarpıyordum diye başladığımız cümleleri kapsayan durum “ramak kaldı” olarak değerlendirilmektedir. Özellikle çalışma hayatında iş güvenliği açısından kazaları önlemek adına tedbir almayı amaçlamaktadır.

Bu hususların dışında, önümüze çıkan fırsatlar konusunda da zaman zaman ramak kaldığı durumlar olmuştur. Mesela bir işe müracaat ettiniz tam olacakken olmaması durumu ramak kala kaçan fırsat olmaktadır. Bu durumda tepkimiz, “nasip değilmiş veya bunda da bir hayır vardır” şeklinde olmaktadır. 

Daha basit durumlar için de ramak kalan pozisyonlarla karşılaşmamız mümkündür. Mesela ekmek almak için fırına yöneliyorsunuz tam o anda sizin bir saniye önünüzde birisi içeriye dalıyor. Ramak kala sizi geçen kişi bir de kararsız ise sizi afakanlar bastığı olmuştur. İşletme sahibi yalnız ise mecburen ilk gelen müşteri ile ilgileneceği için bir de aceleniz varsa saniyeler yüzyıl gibi gelebilir.  Bu gibi durumlarda; “misafir misafiri sevmez”  misali “müşterinin de müşteriyi sevmediği” aklınıza takılmıştır.

Başka bir durumda; zamanla yarışıyorsunuz, mesai bitmeden ATM’ye para yatırmanız gerekiyor. Uzaktan baktınız kimse yok seviniyorsunuz, yürürken cüzdanınızdan kartınızı çıkarıyorsunuz. O da ne tam ulaştım diye sevinirken bir adım önünüzde başka birisi önünüze geçmiştir bile, bu durumda “la havle” çekmekten gayrı yapacak bir şeyiniz yoktur. Önünüzde ki kişi en fazla para çekecektir diye düşünürken, birçok işlemin yanı sıra, kart değiştirerek sizin zamanınızı öldürürken sizde o an için birkaç kilo kaybetmiş gibi kendinizi hissettiğiniz yine özellikle sabırsız insanlar için doğaldır.

Ramak kala kaybettiğiniz fırsatlar için bu sefer keşkeler devreye girmektedir. Keşke oradan değil de, buradan gitseydim. Keşke bir an için o vitrine bakmasaydım gibi birçok senaryo kafasızdan geçmektedir. Lakin sonuç değişmez bütün bunlar yaşanması gerekiyordu ve yaşadınız. Çok fazla kendinizi heder edip yıpratmanız bir katkı sağlamayacağı için nasip deyip geçmek gerekiyor fakat çoğu zaman kabullenmek kolay olmuyor. Bütün bunlar hayatın döngüsü içerisinde planlasanız denk gelmeyecek durumlar olup benzer durumlarla karşılaşmanız ne ilk ne de son olacaktır.

Sonuç olarak; ramak kala durumlar hep olumsuz olarak hayatımıza yansımayabilir. Bazen de ramak kala durumlarla bir kazadan veya ölümden kurtulduğunuzda olmuştur. Bütün bunların tesadüf olmadığı bilinci ile kader çizgimizle ilintili takdiri ilahi olarak görmek daha sağlıklı olacaktır. Ramak kala durumlar bazen kaçan fırsat bazen de lütuf olarak hayatımızda olmaya devam edecektir.

Esenlik dileklerimle,

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.