Erol Aydın
Köşe Yazarı
Erol Aydın
 

PSİKOLOJİK BİR VARLIK OLARAK İNSAN

PSİKOLOJİK BİR VARLIK OLARAK İNSAN İnsanları tanıma ve anlama konusu her dönem zihinleri meşgul etmiştir. Bununla ilgili olarak ve tecrübeye dayalı birçok filozofça laflar edilerek bugünlere gelinmiştir. Bu sözlere bir slogan olarak özellikle sosyal medyada sıkça rastlarsınız. Bu tezlerin özüne baktığınız zaman, insanı tanınma konusunda; birlikte alışveriş, yolculuk ve ya komşuluk yapın şeklindedir. Bunun dışında başkalarını tanımadan önce kendimizi tanımamızın da çok önemli olduğu muhakkaktır. Kendimizi bilmeden, tanımadan, potansiyelimizin farkında olmadan başkalarını değerlendirmemiz de olası değildir. Bir insanı psikolojik olarak incelediğimizde dört farklı yön ve cephesinin olduğunu görürsünüz. Bunlar; açık, gizli, kör ve bilinmeyen alanlar şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Yine bunların, benim bildiğim ve bilmediğim yönlerim ile başkalarının bildiği ve bilmediği alanlar şeklinde de sınıflandırmamız yanlış olmayacaktır. Bu farklı yönlerimizi tek tek incelediğimizde durum şundan ibarettir; AÇIK ALANIM; benim de başkalarının da bildiği alanlardır. Benimle ilgili olarak açık, şeffaf ve net olarak ayan beyan ortada olan alanlarımdır. Milliyetim, inancım, değerlerim, memleketim, aile durumum, sosyal durumum bu kapsamda ortada olan her şeyim olarak özetlemek mümkündür. GİZLİ ALANIM; bu alan sadece benim bildiğim başka hiç kimsenin bilmediği alanları kapsamaktadır. Bilinçli olarak kimseye açmadığın alanları ifade etmektedir. Bilinmesini istemediğim, gizli ve sırlı kalmasını arzu ettiğim durumlardır. İfşa olması durumunda huzursuz olacağım için kapattığım alanlardır. KÖR ALANIM; bu alanı başkaları biliyor fakat ben bilmiyorum, dolayısı ile ancak başkalarının belirtmesi ile öğrendiğim alan olarak ortaya çıkmaktadır. Fark etmediğim, farkında olmadığım alan olarak dolayısı ile kabullenmemde zor olmaktadır. Mesela ne kadar kötü giyiniyorsun önermesi buna bir örnektir. Yani bazı durumlarda suratın düşüyor gibi benim farkında olmadığım alanları kapsamaktadır. BİLİNMEYEN ALANLARIM; bu alanı ben de başkaları da bilmiyor. Mesela bilinçaltımda ortaya çıkan bazı durumları buna örnek olarak gösterebiliriz. Travma ve rüyaları da bu kapsam da değerlendirmek yanlış olmayacaktır.  Sonuç olarak; açık alanları artırmak ve bilinmeyen alanları azaltarak iyi bir insan olmanın yolunu açabiliriz. Johari penceresi olarak bilinen ve sorularla anket şeklinde de işletmelerde uygulanarak özellikle yeni işe alınacak elemanların seçiminde kullanılan etkili bir yöntemdir. Ayrıca kişilerin kendisini çözümlemesi konusunda da içe yapılan yolculuğa yardımcı olacaktır.  Esenlik dileklerimle, Erol Aydın
Ekleme Tarihi: 04 Haziran 2020 - Perşembe

PSİKOLOJİK BİR VARLIK OLARAK İNSAN

PSİKOLOJİK BİR VARLIK OLARAK İNSAN

İnsanları tanıma ve anlama konusu her dönem zihinleri meşgul etmiştir. Bununla ilgili olarak ve tecrübeye dayalı birçok filozofça laflar edilerek bugünlere gelinmiştir. Bu sözlere bir slogan olarak özellikle sosyal medyada sıkça rastlarsınız.

Bu tezlerin özüne baktığınız zaman, insanı tanınma konusunda; birlikte alışveriş, yolculuk ve ya komşuluk yapın şeklindedir. Bunun dışında başkalarını tanımadan önce kendimizi tanımamızın da çok önemli olduğu muhakkaktır. Kendimizi bilmeden, tanımadan, potansiyelimizin farkında olmadan başkalarını değerlendirmemiz de olası değildir.

Bir insanı psikolojik olarak incelediğimizde dört farklı yön ve cephesinin olduğunu görürsünüz. Bunlar; açık, gizli, kör ve bilinmeyen alanlar şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Yine bunların, benim bildiğim ve bilmediğim yönlerim ile başkalarının bildiği ve bilmediği alanlar şeklinde de sınıflandırmamız yanlış olmayacaktır. Bu farklı yönlerimizi tek tek incelediğimizde durum şundan ibarettir;

AÇIK ALANIM; benim de başkalarının da bildiği alanlardır. Benimle ilgili olarak açık, şeffaf ve net olarak ayan beyan ortada olan alanlarımdır. Milliyetim, inancım, değerlerim, memleketim, aile durumum, sosyal durumum bu kapsamda ortada olan her şeyim olarak özetlemek mümkündür.

GİZLİ ALANIM; bu alan sadece benim bildiğim başka hiç kimsenin bilmediği alanları kapsamaktadır. Bilinçli olarak kimseye açmadığın alanları ifade etmektedir. Bilinmesini istemediğim, gizli ve sırlı kalmasını arzu ettiğim durumlardır. İfşa olması durumunda huzursuz olacağım için kapattığım alanlardır.

KÖR ALANIM; bu alanı başkaları biliyor fakat ben bilmiyorum, dolayısı ile ancak başkalarının belirtmesi ile öğrendiğim alan olarak ortaya çıkmaktadır. Fark etmediğim, farkında olmadığım alan olarak dolayısı ile kabullenmemde zor olmaktadır. Mesela ne kadar kötü giyiniyorsun önermesi buna bir örnektir. Yani bazı durumlarda suratın düşüyor gibi benim farkında olmadığım alanları kapsamaktadır.

BİLİNMEYEN ALANLARIM; bu alanı ben de başkaları da bilmiyor. Mesela bilinçaltımda ortaya çıkan bazı durumları buna örnek olarak gösterebiliriz. Travma ve rüyaları da bu kapsam da değerlendirmek yanlış olmayacaktır. 

Sonuç olarak; açık alanları artırmak ve bilinmeyen alanları azaltarak iyi bir insan olmanın yolunu açabiliriz. Johari penceresi olarak bilinen ve sorularla anket şeklinde de işletmelerde uygulanarak özellikle yeni işe alınacak elemanların seçiminde kullanılan etkili bir yöntemdir. Ayrıca kişilerin kendisini çözümlemesi konusunda da içe yapılan yolculuğa yardımcı olacaktır. 

Esenlik dileklerimle,

Erol Aydın

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.