Erol Aydın
Köşe Yazarı
Erol Aydın
 

İFŞA OLMUŞ GİZEMLİ BİR GÜZELLİK OLARAK SALDA GÖLÜ

Afyon ile Denizli arasında seyahat ederken yoldan saparak Salda gölünü keşfetmesek olmaz diye düşündük fakat bu çok kolay olmadı. Salda gölünün bu kadar zaman gizli kalmış olmasını ulaşım zorluğuna bağlarsak yanlış olmaz. Gölün çevresinde ne resmi ne de gayrı resmî olarak tabelaya rastlamanız mümkün değil. Bunu bilinçli olarak düşündülerse eyvallah fakat artık ifşa olduğuna göre vatandaşa yardımcı olması için yönlendirme levhalarına acil ihtiyaç var.   Haritadan bakınca Denizli’nin Çardak ilçesine en yakın konumda olduğunu gördük. Bu noktada internetten yol tarifi aldığımızda kendimizi Çardak havaalanında bulduk ve yol burada bitiyordu. Tekrar U dönüşü yaparak ve yol tarifi alarak bu sefer Sazköy yolundan kendimizi dağlara vurduk. Asfalt yol önce kötüleşti daha sonra tamamen kaybolarak toprak olarak orman yollarına düştük, yukarı çıktıkça çıktık tepeye varınca aşağıya doğru döndüğümüzde Salda gölüyle karşılaşacağız diye düşünürken ne mümkün…  Aşağı doğru indikten sonra tekrar yola devam döne dolaşa yaklaşık 50 km gittikten sonra Salda muhteşem yüzünü bize gösterdiğinde her şeyi unuttuk. Çamların arasında turkuaz rengindeki görüntüsü bir görünüp bir kaybolduğunda sabırsızlıkla döne dolana göle vardık. Sahildeki beyaz kumları ve suyunun berraklığı ile adeta insanı büyülüyor. Suyun rengi tabandaki kil örtüsü sizi adeta içine çekiyor sessiz ve sakin ortamı ile kafa dinlemek adına bulunmaz bir ortam sunuyor.  Sit alanı olması hasebiyle etrafında yapılaşma ve tesisin olmaması büyük bir şans olarak bu haliyle korunabilirse büyük bir değer olacaktır. Fakat bu görüntüyle tezat bir acayiplik var ki bunu da nazar boncuğu olarak görmek gerekir mi bilemedim! Gölün yaklaşık 10 km’lik boyu var fakat çevresi yer yer kayalık olduğu için her noktasından göle girmek mümkün değil. Bazı bölgelerde doğal plaj alanları oluşmuş durumda, işte bunların en büyüğü olan alana Deli Dumrul misali bir kapı ve görevli koyarak araçlardan 10 TL olmak üzere ücret alınıyor. Bu ücret neyin karşılığı ve ne için alınıyor anlamak mümkün değil? Ben başka noktalardan göle girdiğim için bunu sorgulama imkânım olmadı ve bende sizin gibi merak ettim!  Her şey çok güzeldi fakat bunun birde dönüşü olacaktı, aynı yolu geri dönmeyi gözüm kesmediği için yola devam ederek çıkış yolu bulmaya çalıştık, fakat ne mümkün tam anlamıyla kapana sıkıldık… Önümüze çıkan ilk köyde yol bitti, orman yolundan 8 Km ilerledikten sonra kendimizi asfalt bir yola atsak ta bu yolun bizi ana yola çıkarması çok kolay olmadı.  Sonuç olarak; Salda gölü muhteşem manzarası ile görülmeyi hak ediyor olsa bile ulaşım zorluğu yüzünden alternatif güzergâhları önceden çok iyi öğrenmeniz gerekiyor. Birde benzin deponuzun ful olması size tavsiyelerim arasında bulunsun. En iyisi bir turla gitmek, yoksa her türlü sürprize hazırlıklı olun. Esenlik dileklerimle,
Ekleme Tarihi: 19 Eylül 2019 - Perşembe

İFŞA OLMUŞ GİZEMLİ BİR GÜZELLİK OLARAK SALDA GÖLÜ

Afyon ile Denizli arasında seyahat ederken yoldan saparak Salda gölünü keşfetmesek olmaz diye düşündük fakat bu çok kolay olmadı. Salda gölünün bu kadar zaman gizli kalmış olmasını ulaşım zorluğuna bağlarsak yanlış olmaz. Gölün çevresinde ne resmi ne de gayrı resmî olarak tabelaya rastlamanız mümkün değil. Bunu bilinçli olarak düşündülerse eyvallah fakat artık ifşa olduğuna göre vatandaşa yardımcı olması için yönlendirme levhalarına acil ihtiyaç var. 

 Haritadan bakınca Denizli’nin Çardak ilçesine en yakın konumda olduğunu gördük. Bu noktada internetten yol tarifi aldığımızda kendimizi Çardak havaalanında bulduk ve yol burada bitiyordu. Tekrar U dönüşü yaparak ve yol tarifi alarak bu sefer Sazköy yolundan kendimizi dağlara vurduk. Asfalt yol önce kötüleşti daha sonra tamamen kaybolarak toprak olarak orman yollarına düştük, yukarı çıktıkça çıktık tepeye varınca aşağıya doğru döndüğümüzde Salda gölüyle karşılaşacağız diye düşünürken ne mümkün…

 Aşağı doğru indikten sonra tekrar yola devam döne dolaşa yaklaşık 50 km gittikten sonra Salda muhteşem yüzünü bize gösterdiğinde her şeyi unuttuk. Çamların arasında turkuaz rengindeki görüntüsü bir görünüp bir kaybolduğunda sabırsızlıkla döne dolana göle vardık. Sahildeki beyaz kumları ve suyunun berraklığı ile adeta insanı büyülüyor. Suyun rengi tabandaki kil örtüsü sizi adeta içine çekiyor sessiz ve sakin ortamı ile kafa dinlemek adına bulunmaz bir ortam sunuyor.

 Sit alanı olması hasebiyle etrafında yapılaşma ve tesisin olmaması büyük bir şans olarak bu haliyle korunabilirse büyük bir değer olacaktır. Fakat bu görüntüyle tezat bir acayiplik var ki bunu da nazar boncuğu olarak görmek gerekir mi bilemedim! Gölün yaklaşık 10 km’lik boyu var fakat çevresi yer yer kayalık olduğu için her noktasından göle girmek mümkün değil. Bazı bölgelerde doğal plaj alanları oluşmuş durumda, işte bunların en büyüğü olan alana Deli Dumrul misali bir kapı ve görevli koyarak araçlardan 10 TL olmak üzere ücret alınıyor. Bu ücret neyin karşılığı ve ne için alınıyor anlamak mümkün değil? Ben başka noktalardan göle girdiğim için bunu sorgulama imkânım olmadı ve bende sizin gibi merak ettim!

 Her şey çok güzeldi fakat bunun birde dönüşü olacaktı, aynı yolu geri dönmeyi gözüm kesmediği için yola devam ederek çıkış yolu bulmaya çalıştık, fakat ne mümkün tam anlamıyla kapana sıkıldık… Önümüze çıkan ilk köyde yol bitti, orman yolundan 8 Km ilerledikten sonra kendimizi asfalt bir yola atsak ta bu yolun bizi ana yola çıkarması çok kolay olmadı.

 Sonuç olarak; Salda gölü muhteşem manzarası ile görülmeyi hak ediyor olsa bile ulaşım zorluğu yüzünden alternatif güzergâhları önceden çok iyi öğrenmeniz gerekiyor. Birde benzin deponuzun ful olması size tavsiyelerim arasında bulunsun. En iyisi bir turla gitmek, yoksa her türlü sürprize hazırlıklı olun.

Esenlik dileklerimle,

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.