Erol Aydın
Köşe Yazarı
Erol Aydın
 

EŞİĞİ AŞMANIN ERDEMİ VE İNSAN

“Eşiği geçmek, eşiği atlamak” bir deyim olup zorluk ve sıkıntıların üstesinden gelmek anlamında kullanılır. Bu mecazi anlamıdır. Eşik değer ise ekonomide kullanılan bir kavramdır. Geçildiği takdirde farklı sonuçların elde edilmesine sebep olabilecek değerdir. Bir de kapı eşikleri vardır ki bu ise kapı altı ile zemin arasındaki boşluğu kapatmak için kullanılan bir ifadedir. Bizim burada irdeleyeceğimiz konu, dış kapı eşikleri ile ilgili olacaktır. Dış kapı olduğu için de evin dışı kastedilmekte olup evin içine göre farklı bir konumu vardır. Bazıları bu eşiği halı ile kaplamış olsalar da ya da her an temizleseler de sonuç değişmez dışarısı içerisi gibi olmaz. Yani mutlak temizliği mümkün değildir. O yüzden de dışardan içeriye girerken temizlik ve hijyen adına bu eşiği atlamak gerekir. Bu bir prensip ve aynı zamanda erdemdir. Bir kişinin temizlik konusunda ki hassasiyetini eşiği aşarken gösterdiği tutumdan anlarsınız. Birçok insan ayakkabılarını çıkardıktan sonra önce eşiğe basıp daha sona içeriye girerler bu bir alışkanlık ve kültür meselesidir. Bu eylemi otomatik olarak yaptıkları için başka bir şey düşünmezler. Farkında bile değildirler uyardığınızda ise ilk sözleri “ne var ki orada temiz gözüküyor” olacaktır. Boşuna kendinizi harap etmeyin ikna edemezsiniz. Eğer ev sahibi olarak titiz birisi iseniz misafir gittiğinde bütün halıları silmeniz içten bile değildir. Bundan daha beteri olan bir davranış vardır ki bu durum sizi çok daha fazla rahatsız edecektir. Misafir olduğu içinde bir şey diyemezsiniz ve o gidinceye kadar diken üstünde olursunuz. Bu tipler ise ayakkabılarını eşikten iki metre ötede çıkarmak suretiyle eve girerler. Bırakın eşiği mutlak pis olan zeminde birkaç adım attıktan sonra eve dalarlar. Bu arada büyük bir şok yaşadığınız için bir şey demeye mecaliniz bile olmayacaktır. Belki kendisine terlik vererek durumu kurtarmaya çalışanız da çoğu zaman terliği kabul etmeyecekleri için halıları toptan yıkamaya göndermekten başka çareniz yoktur. Bu sefer silmekle meseleyi halledemezsiniz. Bu yüzden ne olursunuz bir eve misafir gittiğinizde ev sahibinin değerlerini dikkate alın. Onun uyarı ve yönlendirmelerine uyun. Kendisi nezaketen sizi kırmamak adına yumuşak davransa da istek ve taleplerini yerine getirin böylesi daha hayırlı olacaktır. Sonuç olarak; inancımız “temizlik dinin yarısıdır” diye emir buyurmakla meseleyi özetlemiştir. Dış mekân, iç mekân ayrımına dikkat ederek misafirlik sevabını ev sahibini sinir hastası ederek heder etmeyelim. Saygılarımla, Erol Aydın
Ekleme Tarihi: 14 Ekim 2019 - Pazartesi

EŞİĞİ AŞMANIN ERDEMİ VE İNSAN

“Eşiği geçmek, eşiği atlamak” bir deyim olup zorluk ve sıkıntıların üstesinden gelmek anlamında kullanılır. Bu mecazi anlamıdır. Eşik değer ise ekonomide kullanılan bir kavramdır. Geçildiği takdirde farklı sonuçların elde edilmesine sebep olabilecek değerdir. Bir de kapı eşikleri vardır ki bu ise kapı altı ile zemin arasındaki boşluğu kapatmak için kullanılan bir ifadedir.

Bizim burada irdeleyeceğimiz konu, dış kapı eşikleri ile ilgili olacaktır. Dış kapı olduğu için de evin dışı kastedilmekte olup evin içine göre farklı bir konumu vardır. Bazıları bu eşiği halı ile kaplamış olsalar da ya da her an temizleseler de sonuç değişmez dışarısı içerisi gibi olmaz.

Yani mutlak temizliği mümkün değildir. O yüzden de dışardan içeriye girerken temizlik ve hijyen adına bu eşiği atlamak gerekir. Bu bir prensip ve aynı zamanda erdemdir. Bir kişinin temizlik konusunda ki hassasiyetini eşiği aşarken gösterdiği tutumdan anlarsınız.

Birçok insan ayakkabılarını çıkardıktan sonra önce eşiğe basıp daha sona içeriye girerler bu bir alışkanlık ve kültür meselesidir. Bu eylemi otomatik olarak yaptıkları için başka bir şey düşünmezler. Farkında bile değildirler uyardığınızda ise ilk sözleri “ne var ki orada temiz gözüküyor” olacaktır. Boşuna kendinizi harap etmeyin ikna edemezsiniz. Eğer ev sahibi olarak titiz birisi iseniz misafir gittiğinde bütün halıları silmeniz içten bile değildir.

Bundan daha beteri olan bir davranış vardır ki bu durum sizi çok daha fazla rahatsız edecektir. Misafir olduğu içinde bir şey diyemezsiniz ve o gidinceye kadar diken üstünde olursunuz. Bu tipler ise ayakkabılarını eşikten iki metre ötede çıkarmak suretiyle eve girerler. Bırakın eşiği mutlak pis olan zeminde birkaç adım attıktan sonra eve dalarlar. Bu arada büyük bir şok yaşadığınız için bir şey demeye mecaliniz bile olmayacaktır. Belki kendisine terlik vererek durumu kurtarmaya çalışanız da çoğu zaman terliği kabul etmeyecekleri için halıları toptan yıkamaya göndermekten başka çareniz yoktur. Bu sefer silmekle meseleyi halledemezsiniz.

Bu yüzden ne olursunuz bir eve misafir gittiğinizde ev sahibinin değerlerini dikkate alın. Onun uyarı ve yönlendirmelerine uyun. Kendisi nezaketen sizi kırmamak adına yumuşak davransa da istek ve taleplerini yerine getirin böylesi daha hayırlı olacaktır.

Sonuç olarak; inancımız “temizlik dinin yarısıdır” diye emir buyurmakla meseleyi özetlemiştir. Dış mekân, iç mekân ayrımına dikkat ederek misafirlik sevabını ev sahibini sinir hastası ederek heder etmeyelim.

Saygılarımla,

Erol Aydın

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.