Erol Aydın
Köşe Yazarı
Erol Aydın
 

DOĞUM GÜNLERİNDE SINIRLARI ZORLAYAN AŞIRILIKLAR

 Eskiden doğum günü ve kutlaması denilince aklımıza Mevlit kandili dolayısı ile Peygamber (SAV) efendimiz için yapılan törenler gelirdi. Bunun dışında kişiler bile kendi doğum günlerini hatırlamadığı için hayatın ritmi arasında kaybolur giderdi. Bu durum da doğal olarak başkalarının doğum günlerini bilmenizde söz konusu değildi.  Bilişim çağı ve sosyal medya sayesinde her gün onlarca insanın doğum gününden istemeseniz bile haberdar oluyorsunuz. Yine sosyal medya sayesinde doğum günü dolayısı ile yapılan tören ve kutlamalar ortaya serilerek ifşa ediliyor. Burada yediğiniz-içtiğinizin teşhir edilmesi adabı muaşeret kuralları çerçevesinde kabul edilmese de bir realite olarak karşımızda durmaktadır. Ailenizle ve dostlarınızla yaptığınız her türlü kutlamaya kimse karışmaz fakat bunu kamuoyunun önüne serdiğinizde sizin özeliniz olmaktan çıkmaktadır. Bu yüzden her türlü istismar ve yoruma açık hale gelip tartışma konusu olması kaçınılmazdır.  Doğum günü kutlamaları artık kendi sektörünü oluşturarak bir endüstriye dönüşmüş durumdadır. Sırf bu işleri organize eden şirketler mevcuttur. Serbest piyasa ekonomisi ve arz-talep çerçevesinde buna karşı çıkmanız sonucu değiştirmeyecektir. Masum bir doğum günü kutlaması profesyonel destek aldığınızda düğün-dernek seviyesinde ulaşmaktadır. Salonu, süslemesi, ikramı, kıyafeti, hediyesi, davetiyesi, fotoğraf ve videosu ile ailelere büyük bir yük getirmektedir.  Refah seviyesi bunu karşılamaya yeterli olan aileler için problem teşkil etmezken dar ve sabit gelirli aileler bu yükün altında ezilmektedirler. Bunu ne için yapıyorlar? Tamamen gösteriş ve desinler için ondan sonra da iki yakaları bir araya gelmiyor. Biz toplum olarak çok zengin olmadığımız için bu lüksü, olmayan para ile yaptığımızdan geleceğimizi de ipotek altına sokmuş oluyoruz. Bu durumun tek kazananı sektör olmaktadır, ekonominin çarklarının dönmesi açısından bu durum kabul edilebilir. Fakat bir taraf kazanırken diğer tarafın ezilmesi toplumsal huzuru bozacağı için çok adil değildir.  Doğum günü her sene tekrarlanan bir ritüel olduğu için bu konuda bir sınırda yoktur. Özellikle çocukların bir yaşından itibaren her sene dozu artırılarak tekrarlanan bu törenler israf konusunda bulunduğumuz seviyenin de bir göstergesidir.  Sonuç olarak; doğum günü kişiler için çok özel günler olup, kutlanmalıdır. Bunu yaparken evde aile içerisinde masrafa girmeden yapmak sosyal ve toplumsal dengeleri korumak açısından kaçınılmazdır. Abartmadan, ifşa, teşhir, sınırları zorlamadan ve aşırılıklara kaçmadan kutlayacağınız doğum günleriniz olsun. Esenlik dileklerimle, Erol Aydın
Ekleme Tarihi: 09 Eylül 2019 - Pazartesi

DOĞUM GÜNLERİNDE SINIRLARI ZORLAYAN AŞIRILIKLAR

 Eskiden doğum günü ve kutlaması denilince aklımıza Mevlit kandili dolayısı ile Peygamber (SAV) efendimiz için yapılan törenler gelirdi. Bunun dışında kişiler bile kendi doğum günlerini hatırlamadığı için hayatın ritmi arasında kaybolur giderdi. Bu durum da doğal olarak başkalarının doğum günlerini bilmenizde söz konusu değildi.

 Bilişim çağı ve sosyal medya sayesinde her gün onlarca insanın doğum gününden istemeseniz bile haberdar oluyorsunuz. Yine sosyal medya sayesinde doğum günü dolayısı ile yapılan tören ve kutlamalar ortaya serilerek ifşa ediliyor. Burada yediğiniz-içtiğinizin teşhir edilmesi adabı muaşeret kuralları çerçevesinde kabul edilmese de bir realite olarak karşımızda durmaktadır. Ailenizle ve dostlarınızla yaptığınız her türlü kutlamaya kimse karışmaz fakat bunu kamuoyunun önüne serdiğinizde sizin özeliniz olmaktan çıkmaktadır. Bu yüzden her türlü istismar ve yoruma açık hale gelip tartışma konusu olması kaçınılmazdır.

 Doğum günü kutlamaları artık kendi sektörünü oluşturarak bir endüstriye dönüşmüş durumdadır. Sırf bu işleri organize eden şirketler mevcuttur. Serbest piyasa ekonomisi ve arz-talep çerçevesinde buna karşı çıkmanız sonucu değiştirmeyecektir. Masum bir doğum günü kutlaması profesyonel destek aldığınızda düğün-dernek seviyesinde ulaşmaktadır. Salonu, süslemesi, ikramı, kıyafeti, hediyesi, davetiyesi, fotoğraf ve videosu ile ailelere büyük bir yük getirmektedir. 

Refah seviyesi bunu karşılamaya yeterli olan aileler için problem teşkil etmezken dar ve sabit gelirli aileler bu yükün altında ezilmektedirler. Bunu ne için yapıyorlar? Tamamen gösteriş ve desinler için ondan sonra da iki yakaları bir araya gelmiyor. Biz toplum olarak çok zengin olmadığımız için bu lüksü, olmayan para ile yaptığımızdan geleceğimizi de ipotek altına sokmuş oluyoruz. Bu durumun tek kazananı sektör olmaktadır, ekonominin çarklarının dönmesi açısından bu durum kabul edilebilir. Fakat bir taraf kazanırken diğer tarafın ezilmesi toplumsal huzuru bozacağı için çok adil değildir.

 Doğum günü her sene tekrarlanan bir ritüel olduğu için bu konuda bir sınırda yoktur. Özellikle çocukların bir yaşından itibaren her sene dozu artırılarak tekrarlanan bu törenler israf konusunda bulunduğumuz seviyenin de bir göstergesidir.

 Sonuç olarak; doğum günü kişiler için çok özel günler olup, kutlanmalıdır. Bunu yaparken evde aile içerisinde masrafa girmeden yapmak sosyal ve toplumsal dengeleri korumak açısından kaçınılmazdır. Abartmadan, ifşa, teşhir, sınırları zorlamadan ve aşırılıklara kaçmadan kutlayacağınız doğum günleriniz olsun.

Esenlik dileklerimle,

Erol Aydın

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.