Erol Aydın
Köşe Yazarı
Erol Aydın
 

ÇÖPLER TOPLANMASAYDI NE OLURDU?

Hayatımızda çöp kavramı her zaman hakir görülen, burun kıvrılan sevimsiz bir varlık olmuştur. Bir atığı çöpe atarken elimize bulaşmasın diye ucundan tutar tiksintiyle bertaraf ederiz. Eğer çöp kapalı ise elimizin kirlenmesinden korkarak çöpün dışına bıraktığımız da olmuştur.  Durum bundan ibaretken bu işten ekmek yiyen insanların bulunması da bir gerçektir. Çöp ve çöplük çoğu zaman küfür ve hakaret unsuru olarak da kullanılmaktadır. Oysaki tüketen bir varlık olarak insan yaşadığı sürece çöp üretecektir. Bunların da sağlıklı bir şekilde, toplanması, depolanması, transferi ve ayrıştırılması gerekmektedir.  Şehirlerde bu işleri en temel görev olarak belediyeler yapmaktadır. Dolayısı ile bu misyon için görev alan insanlar mevcuttur. Günümüzde temizlik görevlisi olarak yumuşatılsa da görev çöpçülüktür. Bunu bu insanları aşağılamak için değil de bir tespit için yazıyorum. Sonuçta alın teri ile ekmeğini kazanan bu insanların yaptığı işlere saygımız sonsuzdur. Eğer çöplerimiz her gün düzenli olarak toplanmasa sokağa bile çıkamazdık. Birçok hastalığın kaynağı olarak mikrop saçmaya devam etmiş olacaklardı. Çok şükür ki bu meseleyi iyi-kötü hallediyor olmamız toplum ve çevre sağlığı açısından önemlidir.   Birey olarak bize düşen görev ise bu konuda duyalı olarak meselenin halline yardımcı olmaktır. Mesela çöpler ayrıştırıldığında geri dönüştürüleceği için çöp olmaktan çıkacaktır. Çöpü kaynağında ayrıştırmak masrafları azaltacağı için bunu evlerde çözmemiz gerekmektedir. Tüm çöpleri aynı poşete koyup bertaraf etmek işin maliyetini artıracaktır.  Bir de çevreye zarar verecek pil, akü, batarya ve tüplerin direkt çöpe atılmaması da önemli olmaktadır. Bütün dünyada çöp konusunda bir sanayi ve endüstri mevcuttur. Bu çöplerden; işlenerek gübre, metan gazı ve enerji üretilmektedir. Ayrıca çevreye zarar vermeden depolanması da önem arz etmiş olacaktır.  Sonuç olarak; insan var olduğu sürece çöp ve çöple ilgili sorunlarımız olacaktır. Yaşam kalitemizi düşürmeden duyarlı davranarak bu durumu lehimize çevirmemiz mümkündür. Ya da tersi, hayatımıza bile mal olacak olumsuz durumlarla da karşılaşabiliriz. En azından çöpümüzü sokağa atmayalım, çevremizi koruyalım ve en iyi temizlik, kirletmemektir düsturu çerçevesinde hareket edelim. Kültürümüz ve inancımız bu konuda ki duyarlılığı üst seviyeye çıkarmış olup riayet edelim. Bir de bundan sonra çöpçülere daha farklı bir gözle bakalım. Onlar olmasaydı halimiz nice olurdu. Noktayı tarihten koyalım; Bir şehirde en önemli üç şey; kanalizasyon, hamam ve kütüphanelerdir. Çünkü kanalizasyon şehrin kirini, hamam bedenin kirini ve kütüphaneler de ruhun kirini temizler.- Fatih Sultan Mehmet Han Saygılarımla, Erol Aydın
Ekleme Tarihi: 17 Ekim 2019 - Perşembe

ÇÖPLER TOPLANMASAYDI NE OLURDU?

Hayatımızda çöp kavramı her zaman hakir görülen, burun kıvrılan sevimsiz bir varlık olmuştur. Bir atığı çöpe atarken elimize bulaşmasın diye ucundan tutar tiksintiyle bertaraf ederiz. Eğer çöp kapalı ise elimizin kirlenmesinden korkarak çöpün dışına bıraktığımız da olmuştur. 

Durum bundan ibaretken bu işten ekmek yiyen insanların bulunması da bir gerçektir. Çöp ve çöplük çoğu zaman küfür ve hakaret unsuru olarak da kullanılmaktadır. Oysaki tüketen bir varlık olarak insan yaşadığı sürece çöp üretecektir. Bunların da sağlıklı bir şekilde, toplanması, depolanması, transferi ve ayrıştırılması gerekmektedir.

 Şehirlerde bu işleri en temel görev olarak belediyeler yapmaktadır. Dolayısı ile bu misyon için görev alan insanlar mevcuttur. Günümüzde temizlik görevlisi olarak yumuşatılsa da görev çöpçülüktür. Bunu bu insanları aşağılamak için değil de bir tespit için yazıyorum. Sonuçta alın teri ile ekmeğini kazanan bu insanların yaptığı işlere saygımız sonsuzdur. Eğer çöplerimiz her gün düzenli olarak toplanmasa sokağa bile çıkamazdık. Birçok hastalığın kaynağı olarak mikrop saçmaya devam etmiş olacaklardı. Çok şükür ki bu meseleyi iyi-kötü hallediyor olmamız toplum ve çevre sağlığı açısından önemlidir.

  Birey olarak bize düşen görev ise bu konuda duyalı olarak meselenin halline yardımcı olmaktır. Mesela çöpler ayrıştırıldığında geri dönüştürüleceği için çöp olmaktan çıkacaktır. Çöpü kaynağında ayrıştırmak masrafları azaltacağı için bunu evlerde çözmemiz gerekmektedir. Tüm çöpleri aynı poşete koyup bertaraf etmek işin maliyetini artıracaktır. 

Bir de çevreye zarar verecek pil, akü, batarya ve tüplerin direkt çöpe atılmaması da önemli olmaktadır. Bütün dünyada çöp konusunda bir sanayi ve endüstri mevcuttur. Bu çöplerden; işlenerek gübre, metan gazı ve enerji üretilmektedir. Ayrıca çevreye zarar vermeden depolanması da önem arz etmiş olacaktır. 

Sonuç olarak; insan var olduğu sürece çöp ve çöple ilgili sorunlarımız olacaktır. Yaşam kalitemizi düşürmeden duyarlı davranarak bu durumu lehimize çevirmemiz mümkündür. Ya da tersi, hayatımıza bile mal olacak olumsuz durumlarla da karşılaşabiliriz. En azından çöpümüzü sokağa atmayalım, çevremizi koruyalım ve en iyi temizlik, kirletmemektir düsturu çerçevesinde hareket edelim. Kültürümüz ve inancımız bu konuda ki duyarlılığı üst seviyeye çıkarmış olup riayet edelim. Bir de bundan sonra çöpçülere daha farklı bir gözle bakalım. Onlar olmasaydı halimiz nice olurdu.

Noktayı tarihten koyalım; Bir şehirde en önemli üç şey; kanalizasyon, hamam ve kütüphanelerdir. Çünkü kanalizasyon şehrin kirini, hamam bedenin kirini ve kütüphaneler de ruhun kirini temizler.- Fatih Sultan Mehmet Han

Saygılarımla,

Erol Aydın

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.