Erol Aydın
Köşe Yazarı
Erol Aydın
 

BİYOLOJİK SAATİNİZİ BOZARSANIZ …

Bozuk bir saatin günde iki kere de olsa doğruyu gösterdiği herkesin malumudur. Bunun yanında biyolojik saatinizin bozulması durumunda hiçbir zaman doğruyu göstermeyeceğinden de emin olabilirsiniz. Biyolojik saat; yaşam ritmimizin düzenli çalışması için salgılanan bir hormondur. Uyku düzenimiz başta olmak üzere yaşamla ilgili birçok ritim biyolojik saatimizin düzgün çalışması ile alakalıdır. Mesela, insanların dışında diğer tüm canlıların da küllü irade sayesinde bu sistemle ayakta kaldığı bir realite olarak karşımızda durmaktadır. Kuşların hangi zaman diliminde göç edecekleri, kış uykusuna yatan hayvanların ne zaman yatıp-kalkacakları, çiçeklerin her sabah açıp, her akşam kapanmaları biyolojik saat dediğimiz ilahi düzen sayesindedir. Biyolojik saatin bozulmasında etken unsurları maddeler halinde sıralamak meselenin sarihe kavuşması açısından elzemdir; Gece vardiyasında çalışanlar, Yüksek ışığa maruz kalanlar, Uçakla uzun uçuş yapanlar, Uzay ve kutuplara seyahat yapanlar, İşkenceye maruz kalanlar, Aşırı gürültü ve yaşam tarzları biyolojik saatin bozulma sebeplerindendir. Biyolojik saatinizin sekteye uğraması, yaşam kalitenizin bozulması olarak hayatınız boyunca yakanızı bırakmayacaktır. Uyku düzeninizden, yeme-içmenize varıncaya kadar tüm faaliyetlerde bu olumsuzluk yaşamınızı direkt etkiyecektir. Birçok insan yaşadığı bu sıkıntıların kök nedenini bilmediği için çözümü başka yerlerde aramaktadır. Teşhis yanlış olunca da tedaviden sonuç almak mümkün olmayacaktır. Günümüzde özellikle gençler, bilişim çağının da getirmiş olduğu olumsuzluklar sayesinde bu konuda tehlikeye açık bir yaşam sürmektedirler. Sabahlara kadar süren boş ve gereksiz meşgalelerle biyolojik saatin bozulmasına zemin hazırlamaktadırlar. Olması gereken, uykunuz geldiğinde bunu ötelememek ve ertelememek gerekliliğidir. Fıtrata uygun olan budur ve vücudunuz salgıladığı hormonlarla bunu size bildirmektedir. Buna direnç gösterdiğinizde biyolojik saati bozmuş olursunuz ki geçmiş olsun bunun tamiri artık imkânsızdır. Bir atasözü; “gençler bilseydi, ihtiyarlar yapabilseydi” diyerek yeni yetişen neslin birçok şeyin farkında olmadığını özetlemektedir. Bunu büyükler olarak ifade edip, uyarsanız bile kimse kulağına küpe yapmadığı için sonuç almanız söz konusu olmuyor. Farkına vardıklarında ise gençlikler ihtiyarlığa döndüğü için yapabilecek güçlerinin olmadığı gerçeğidir. Sonuç olarak; Allah insanı en mükemmel şekilde yaratıp, donatarak yeryüzüne salmıştır. Kendi irademiz, yaşam şartları, özensizlik ve bilgisizlik neticesinde fıtrata aykırı davranışlar yaşam ritmimizin bozulmasına yol açmaktadır. Biyolojik saatin bozulması olarak ifade edilen bu yeni durum hayatımızı ömür boyu olumsuz etkilemektedir. “Her şeyin başı sağlık” olarak ifade edilse de bunun gerekleri yerine getirilmediğinde bu laf muallakta kalmaktadır. Esenlik dileklerimle, Erol Aydın
Ekleme Tarihi: 20 Şubat 2020 - Perşembe

BİYOLOJİK SAATİNİZİ BOZARSANIZ …

Bozuk bir saatin günde iki kere de olsa doğruyu gösterdiği herkesin malumudur. Bunun yanında biyolojik saatinizin bozulması durumunda hiçbir zaman doğruyu göstermeyeceğinden de emin olabilirsiniz.

Biyolojik saat; yaşam ritmimizin düzenli çalışması için salgılanan bir hormondur. Uyku düzenimiz başta olmak üzere yaşamla ilgili birçok ritim biyolojik saatimizin düzgün çalışması ile alakalıdır. Mesela, insanların dışında diğer tüm canlıların da küllü irade sayesinde bu sistemle ayakta kaldığı bir realite olarak karşımızda durmaktadır. Kuşların hangi zaman diliminde göç edecekleri, kış uykusuna yatan hayvanların ne zaman yatıp-kalkacakları, çiçeklerin her sabah açıp, her akşam kapanmaları biyolojik saat dediğimiz ilahi düzen sayesindedir.

Biyolojik saatin bozulmasında etken unsurları maddeler halinde sıralamak meselenin sarihe kavuşması açısından elzemdir;

  • Gece vardiyasında çalışanlar,

  • Yüksek ışığa maruz kalanlar,

  • Uçakla uzun uçuş yapanlar,

  • Uzay ve kutuplara seyahat yapanlar,

  • İşkenceye maruz kalanlar,

  • Aşırı gürültü ve yaşam tarzları biyolojik saatin bozulma sebeplerindendir.

Biyolojik saatinizin sekteye uğraması, yaşam kalitenizin bozulması olarak hayatınız boyunca yakanızı bırakmayacaktır. Uyku düzeninizden, yeme-içmenize varıncaya kadar tüm faaliyetlerde bu olumsuzluk yaşamınızı direkt etkiyecektir. Birçok insan yaşadığı bu sıkıntıların kök nedenini bilmediği için çözümü başka yerlerde aramaktadır. Teşhis yanlış olunca da tedaviden sonuç almak mümkün olmayacaktır.

Günümüzde özellikle gençler, bilişim çağının da getirmiş olduğu olumsuzluklar sayesinde bu konuda tehlikeye açık bir yaşam sürmektedirler. Sabahlara kadar süren boş ve gereksiz meşgalelerle biyolojik saatin bozulmasına zemin hazırlamaktadırlar.

Olması gereken, uykunuz geldiğinde bunu ötelememek ve ertelememek gerekliliğidir. Fıtrata uygun olan budur ve vücudunuz salgıladığı hormonlarla bunu size bildirmektedir. Buna direnç gösterdiğinizde biyolojik saati bozmuş olursunuz ki geçmiş olsun bunun tamiri artık imkânsızdır.

Bir atasözü; “gençler bilseydi, ihtiyarlar yapabilseydi” diyerek yeni yetişen neslin birçok şeyin farkında olmadığını özetlemektedir. Bunu büyükler olarak ifade edip, uyarsanız bile kimse kulağına küpe yapmadığı için sonuç almanız söz konusu olmuyor. Farkına vardıklarında ise gençlikler ihtiyarlığa döndüğü için yapabilecek güçlerinin olmadığı gerçeğidir.

Sonuç olarak; Allah insanı en mükemmel şekilde yaratıp, donatarak yeryüzüne salmıştır. Kendi irademiz, yaşam şartları, özensizlik ve bilgisizlik neticesinde fıtrata aykırı davranışlar yaşam ritmimizin bozulmasına yol açmaktadır. Biyolojik saatin bozulması olarak ifade edilen bu yeni durum hayatımızı ömür boyu olumsuz etkilemektedir. “Her şeyin başı sağlık” olarak ifade edilse de bunun gerekleri yerine getirilmediğinde bu laf muallakta kalmaktadır.

Esenlik dileklerimle,

Erol Aydın

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.