Erol Aydın
Köşe Yazarı
Erol Aydın
 

ADAKLIK HOROZ BULUNUR!

 Başlıktaki ifadeye birçok yerde rastlamışsınızdır. İlk başlarda yadırgasanız da o kadar çok yerde karşınıza çıkıyor ki zamanla kanıksıyorsunuz. Oysaki 6 yaşındaki çocuğa bile sorsanız horozdan kurban olmayacağını bilir.  Kesilen kurban; vacip, sünnet, müstehap veya nafile olsun fark etmez hüküm aynıdır. Yani kurban kesilecek hayvanlar; deve, manda, sığır, koyun ve keçi ’den ibarettir. Bunların dışındaki hayvanlardan kurban olmaz.     Adak kurbanı, şartlı bir ibadet şekli olup makul bir isteğin gerçekleşmesi sonrasında Allah’a verilen sözün yerine getirilmesidir. Bu sözleşme kesin hükmünde olup en kısa süre içerisinde gerçekleştirilmelidir. Adak için ortaya konulacak husus İslam’ın yasak ve haram kıldığı şeylerden olmamalıdır. Kesilen adak tamamen dağıtılmalıdır, kesenin bundan istifade etmesi de caiz değildir.  Adak için horoz satan kişiye bunun olmayacağını anlatmak için kendinizi yormayın, sonuç değişmeyecektir. Ayaküstü size fetva vermesine ise hiç şaşırmayın. Onun derdi kazanacağı paradadır bu yüzdende her yol mubahtır. Cahillerle tartışmayın, diğerleri aranızda ki farkı anlamayabilir. Bazen susmakta en güzel cevap olacaktır.  Satıcıyı bir kenara bıraktığımızda alıcı için durum daha vahimdir. Bilmiyorsa öğrenmediği için mesuldür. Bile bile böyle bir şeye tevessül ediyorsa iki kere ziyandadır. Birincisi dinde olmayan böyle bir bidat için yol verdiği için, ikincisi de bu duruma meşruiyet kazandırdığı için sorumludur. Birçok insan olaya kendi kafa yapısı ve mantığı ile yorum getirerek “bana göre” diye başlayan cümle kurmaya başladığında hemen o ortamı terk etmek gerekir. İslam’da bazı hükümler mutlaktır ve buna herkes kendi kafasına göre yorum getiremez. Yorum getirirse de ortada din kalmaz, bu tuzağa düşmemek gerekir.   Bazı insanların, “amaç kan akıtmak değil mi” diye savunmaya girmeleri onları kurtarmayacaktır. Kesilen kurbanın kanlarını arabaya, plakaya sürmek gibi acayip uygulamaların varlığı tamamen taklitçilikten ibarettir. Yapılan bazı yanlışlar toplumda model oluşturmakta “demek ki böyle olması gerekiyor” gibi bir algının oluşmasına yol açmaktadır. Bu durum ise yozlaşmanın başlangıcı olarak değerlerin kaybedildiği, fitilin ateşlendiği an olmaktadır. İlginç olan ise iyi ve güzel yönde yapılan davranışların model oluşturmaması bu da ayrıca incelenmesi gereken sosyolojik bir travmadır.  Sonuç olarak; özellikle dini referansla yapılan bazı eylemler yeterince bilinmiyor ise sorgulanarak ideali yapılmalıdır. Yoksa bugün adak için horoz kesenler yarın bedelini ödeyerek başkasına oruç da tutturabilirler. Din konusunda taviz verildiğinde çorap söküğü gibi arkası gelecektir. Allah muhafaza. Esenlik dileklerimle, Erol Aydın
Ekleme Tarihi: 28 Kasım 2019 - Perşembe

ADAKLIK HOROZ BULUNUR!

 Başlıktaki ifadeye birçok yerde rastlamışsınızdır. İlk başlarda yadırgasanız da o kadar çok yerde karşınıza çıkıyor ki zamanla kanıksıyorsunuz. Oysaki 6 yaşındaki çocuğa bile sorsanız horozdan kurban olmayacağını bilir.

 Kesilen kurban; vacip, sünnet, müstehap veya nafile olsun fark etmez hüküm aynıdır. Yani kurban kesilecek hayvanlar; deve, manda, sığır, koyun ve keçi ’den ibarettir. Bunların dışındaki hayvanlardan kurban olmaz.   

 Adak kurbanı, şartlı bir ibadet şekli olup makul bir isteğin gerçekleşmesi sonrasında Allah’a verilen sözün yerine getirilmesidir. Bu sözleşme kesin hükmünde olup en kısa süre içerisinde gerçekleştirilmelidir. Adak için ortaya konulacak husus İslam’ın yasak ve haram kıldığı şeylerden olmamalıdır. Kesilen adak tamamen dağıtılmalıdır, kesenin bundan istifade etmesi de caiz değildir.

 Adak için horoz satan kişiye bunun olmayacağını anlatmak için kendinizi yormayın, sonuç değişmeyecektir. Ayaküstü size fetva vermesine ise hiç şaşırmayın. Onun derdi kazanacağı paradadır bu yüzdende her yol mubahtır. Cahillerle tartışmayın, diğerleri aranızda ki farkı anlamayabilir. Bazen susmakta en güzel cevap olacaktır.

 Satıcıyı bir kenara bıraktığımızda alıcı için durum daha vahimdir. Bilmiyorsa öğrenmediği için mesuldür. Bile bile böyle bir şeye tevessül ediyorsa iki kere ziyandadır. Birincisi dinde olmayan böyle bir bidat için yol verdiği için, ikincisi de bu duruma meşruiyet kazandırdığı için sorumludur. Birçok insan olaya kendi kafa yapısı ve mantığı ile yorum getirerek “bana göre” diye başlayan cümle kurmaya başladığında hemen o ortamı terk etmek gerekir. İslam’da bazı hükümler mutlaktır ve buna herkes kendi kafasına göre yorum getiremez. Yorum getirirse de ortada din kalmaz, bu tuzağa düşmemek gerekir. 

 Bazı insanların, “amaç kan akıtmak değil mi” diye savunmaya girmeleri onları kurtarmayacaktır. Kesilen kurbanın kanlarını arabaya, plakaya sürmek gibi acayip uygulamaların varlığı tamamen taklitçilikten ibarettir. Yapılan bazı yanlışlar toplumda model oluşturmakta “demek ki böyle olması gerekiyor” gibi bir algının oluşmasına yol açmaktadır. Bu durum ise yozlaşmanın başlangıcı olarak değerlerin kaybedildiği, fitilin ateşlendiği an olmaktadır. İlginç olan ise iyi ve güzel yönde yapılan davranışların model oluşturmaması bu da ayrıca incelenmesi gereken sosyolojik bir travmadır.

 Sonuç olarak; özellikle dini referansla yapılan bazı eylemler yeterince bilinmiyor ise sorgulanarak ideali yapılmalıdır. Yoksa bugün adak için horoz kesenler yarın bedelini ödeyerek başkasına oruç da tutturabilirler. Din konusunda taviz verildiğinde çorap söküğü gibi arkası gelecektir. Allah muhafaza.

Esenlik dileklerimle,

Erol Aydın

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.