Ravza Zeybek
Köşe Yazarı
Ravza Zeybek
 

MÜBAREK OLA

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla…   ‘’De ki ‘’Benim namazım(her türlü) ibadetim, hayatım ve ölümüm âlemlerin Rabbi olan Allah içindir’’(En’am suresi 162) .   Bir kutlu zamandır bugün nasip olan. Bir Arafat bir Hac ve bir bayramdır…Manevi olarak beslenmek için Rabbimizin vesile olarak verdiği günlerdeyiz..Hamdolsun    Yazmaya biraz ara vermek zorunda kaldım. Dünyanın ve ülke gündeminin en yoğun olduğu şu günler de insanın içini dinlemesi için de bir ara vermesi gerekiyor galiba. Daha doğrusu susmanın sığınağına sığındım desem daha doğru olacak. Her konuda herkes konuşuyor! Bilende konuşuyor, bilmeyen de! Tamda bu zamanda biraz susmak kalbin derinliklerinde dolaşmak gerekti.   Çocukluğumda tanıdığım bir Allah dostunun suskunluğuyla insanları irşat edişine şaşırırdım. Hali ve kalbi konuşurdu ki onca insan misafiri olurdu. Artık biraz susmak lazım. Dilimizle değil ama kalbimizin konuşmaya ruhumuzun feryadını duymaya ihtiyacımız var. Suskunluğumuzdan anlayan dostlar yok maalesef bu susuşlar sizin içinizde ki gerçek dostu bulmanıza yardımcı olacak. Günümüzde insanların menfaatleri ölçüsünde dostluk ve arkadaşlık yaptıkları düşünülürse , tek gerçek dosttun Allah olduğunu idrak ettiren bir bayramı yaşadığımızı da anlamış olacağız.    Kurban bayramının idraki aslında Haccı idrakten geçiyor. Hz. İbrahim (a.s.) eşi HZ.Hacer’İ çöl de bırakmak zorunda kaldığında bunun kendi isteği mi yoksa Rabbin isteği olup olmadığını soruyor Hz. Hacer. ‘’Rabbim öyle istiyor’’ deyince yüzünü değil gönlünü bile düşürmeyen bir teslimiyetle ‘’Tamam’’ diyen Hz. Hacer’in teslimiyeti tüm insanlığa bir çağrı oldu da Hz. Adem ile Hz. Havva’nın buluşma yerinde mahrumluğun mahzunluğun sahipsizliğin olmayacağını bize yaşayarak göstermiş oldu elhamdülillah!   Kurban bu manevi yolculuğun gidemeyenlere tesellisi ve emri vacibince mesafenin hiçliği! Yakınlığın zamandan ve mekândan uzak oluşunu idrak ettirişidir ki : ‘’Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Fakat O’na sizin takvanız (Allah’a karşı gelmekten sakınmanız) ulaşır. Böylece onları sizin hizmetinize verdi ki, size doğru yolu gösterdiğinden dolayı Allah’ı büyük tanıyasınız. İyilik edenleri müjdele.’’(Hac suresi 37)   Bir yakınlığa bir dostluğa en önemlisi kulluğa vesile olan bir bayram geçirmemiz dileğiyle…Selametle
Ekleme Tarihi: 10 Temmuz 2022 - Pazar

MÜBAREK OLA

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla…

  ‘’De ki ‘’Benim namazım(her türlü) ibadetim, hayatım ve ölümüm âlemlerin Rabbi olan Allah içindir’’(En’am suresi 162) .

  Bir kutlu zamandır bugün nasip olan. Bir Arafat bir Hac ve bir bayramdır…Manevi olarak beslenmek için Rabbimizin vesile olarak verdiği günlerdeyiz..Hamdolsun

   Yazmaya biraz ara vermek zorunda kaldım. Dünyanın ve ülke gündeminin en yoğun olduğu şu günler de insanın içini dinlemesi için de bir ara vermesi gerekiyor galiba. Daha doğrusu susmanın sığınağına sığındım desem daha doğru olacak. Her konuda herkes konuşuyor! Bilende konuşuyor, bilmeyen de! Tamda bu zamanda biraz susmak kalbin derinliklerinde dolaşmak gerekti.

  Çocukluğumda tanıdığım bir Allah dostunun suskunluğuyla insanları irşat edişine şaşırırdım. Hali ve kalbi konuşurdu ki onca insan misafiri olurdu. Artık biraz susmak lazım. Dilimizle değil ama kalbimizin konuşmaya ruhumuzun feryadını duymaya ihtiyacımız var. Suskunluğumuzdan anlayan dostlar yok maalesef bu susuşlar sizin içinizde ki gerçek dostu bulmanıza yardımcı olacak. Günümüzde insanların menfaatleri ölçüsünde dostluk ve arkadaşlık yaptıkları düşünülürse , tek gerçek dosttun Allah olduğunu idrak ettiren bir bayramı yaşadığımızı da anlamış olacağız.

   Kurban bayramının idraki aslında Haccı idrakten geçiyor. Hz. İbrahim (a.s.) eşi HZ.Hacer’İ çöl de bırakmak zorunda kaldığında bunun kendi isteği mi yoksa Rabbin isteği olup olmadığını soruyor Hz. Hacer. ‘’Rabbim öyle istiyor’’ deyince yüzünü değil gönlünü bile düşürmeyen bir teslimiyetle ‘’Tamam’’ diyen Hz. Hacer’in teslimiyeti tüm insanlığa bir çağrı oldu da Hz. Adem ile Hz. Havva’nın buluşma yerinde mahrumluğun mahzunluğun sahipsizliğin olmayacağını bize yaşayarak göstermiş oldu elhamdülillah!

  Kurban bu manevi yolculuğun gidemeyenlere tesellisi ve emri vacibince mesafenin hiçliği! Yakınlığın zamandan ve mekândan uzak oluşunu idrak ettirişidir ki :

‘’Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Fakat O’na sizin takvanız (Allah’a karşı gelmekten sakınmanız) ulaşır. Böylece onları sizin hizmetinize verdi ki, size doğru yolu gösterdiğinden dolayı Allah’ı büyük tanıyasınız. İyilik edenleri müjdele.’’(Hac suresi 37)

  Bir yakınlığa bir dostluğa en önemlisi kulluğa vesile olan bir bayram geçirmemiz dileğiyle…Selametle

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.