Ercan ULUPINAR
Köşe Yazarı
Ercan ULUPINAR
 

MUTLULUK NE ANLAMA GELDİĞİNİ BİLİN

Mutluluğumuzun ortalama %50 genetik yapımızdan kaynaklanıyor. Hepimiz farklı mutluluk eşiği ile doğuyoruz. Bu eşik mutluluğa yatkınlığımızı belirliyor. Geriye kalan % 50 nasıl şekilleniyor. İşte formülü Mutluluk = GEN (%50)+ Hayat Şartları (%10)+Duygularımız (%40) Enerjimizi kontrol edebileceğimiz %50 alana verirsek mutlu olabileceğinizin farkına varın ve şu soruyu kendinize yöneltin MUTLU OLMAK İSTİYOR MUSUNUZ? MUTLU OLMAYA KARAR VERİN Mutluluk bir karardır. Çevrenize bu gözle baktığınızda mutsuz olmaya karar vermiş birçok kişi göreceksiniz. Ancak siz mutlu olmaya karar verdiyseniz ilk adım sizin için ne anlama geldiğini bulmak olacaktır. Mutluluk sizin için neyi ifade ediyor farkında mısınız siz nasıl mutlu olursunuz. Başarı sevgi para vb etkenlerden sizin için önemli olan mutlu eden hangisidir? MUTLULUK VE ZEVKİ AYIRIN Mutlu olmak için bir sürü kestirme yol vardır. Çikolata yemek yeni yerler görmek televizyon seyretmek masaj yaptırmak vs. Ancak gerçek mutluluk bizi daha sonra huzursuz kılan değildir. Bu duyguda değerleri üzerinde yükselir. “ ANLIK MUTLULUK GERÇEK MUTLULUK DEĞİLDİR. KENDİNİZ İÇİN BEŞ TANE DEĞER TANIMLAYIN Değerler davranışlarımızın nedenini açıklayan vereceğimiz kararlara pusula görevi gören temel doğrularımız köklü inançlarımızdır. Tehlike tehdit stres artıkça kişinin çıkarı veya hazzı söz konusu oldukça bu pusulanın önemi artar. Bizi huzura mutluluğa götürecek olan bu pusuladır. Peki değerler neler; EŞİTLİK CESARET DOSTLUK BAĞIMSIZLIK CÖMERTLİK Vb. ÖNEM SIRASINA GÖRE DİZİN Kendiniz için önemsediğiniz tanımladığınız 5 değeri önem sırasına göre dizin. DAVRANIŞ GÖSTERGESİ TANIMLAYIN Her bir değer için 2 davranış göstergesi tanımlayınız. Örneğin dürüstlük doğruluk ahlak bütünlük bir değer olarak tanımlanmışsa bunun davranış göstergeleri olarak her durumda bana zarar verecek olsa bile doğru olanı söylemek veya ortamda bulunmayan insanlar hakkında olumsuz konuşmak gibi tanımlamalar yapınız. DEĞERLENDİRİN Davranışlarınız bu tanıma ne kadar uyuyor. İmkânlarınızı kullanma biçimiz pusulanızla örtüyor mu? Ötüşüyor ise pusulanız gerçek doyumu ve mutluğu gösteriyor demektir. "Mutluluk kendine olan samiyetindir " 28.11.2017 Saygılarımla Ercan ULUPINAR Kişisel Gelişim Uzmanı
Ekleme Tarihi: 07 Aralık 2017 - Perşembe

MUTLULUK NE ANLAMA GELDİĞİNİ BİLİN

Mutluluğumuzun ortalama %50 genetik yapımızdan kaynaklanıyor. Hepimiz farklı mutluluk eşiği ile doğuyoruz. Bu eşik mutluluğa yatkınlığımızı belirliyor. Geriye kalan % 50 nasıl şekilleniyor. İşte formülü

Mutluluk = GEN (%50)+ Hayat Şartları (%10)+Duygularımız (%40)

Enerjimizi kontrol edebileceğimiz %50 alana verirsek mutlu olabileceğinizin farkına varın ve şu soruyu kendinize yöneltin MUTLU OLMAK İSTİYOR MUSUNUZ?

MUTLU OLMAYA KARAR VERİN

Mutluluk bir karardır. Çevrenize bu gözle baktığınızda mutsuz olmaya karar vermiş birçok kişi göreceksiniz. Ancak siz mutlu olmaya karar verdiyseniz ilk adım sizin için ne anlama geldiğini bulmak olacaktır. Mutluluk sizin için neyi ifade ediyor farkında mısınız siz nasıl mutlu olursunuz. Başarı sevgi para vb etkenlerden sizin için önemli olan mutlu eden hangisidir?

MUTLULUK VE ZEVKİ AYIRIN

Mutlu olmak için bir sürü kestirme yol vardır. Çikolata yemek yeni yerler görmek televizyon seyretmek masaj yaptırmak vs. Ancak gerçek mutluluk bizi daha sonra huzursuz kılan değildir. Bu duyguda değerleri üzerinde yükselir. “ ANLIK MUTLULUK GERÇEK MUTLULUK DEĞİLDİR.

KENDİNİZ İÇİN BEŞ TANE DEĞER TANIMLAYIN

Değerler davranışlarımızın nedenini açıklayan vereceğimiz kararlara pusula görevi gören temel doğrularımız köklü inançlarımızdır. Tehlike tehdit stres artıkça kişinin çıkarı veya hazzı söz konusu oldukça bu pusulanın önemi artar. Bizi huzura mutluluğa götürecek olan bu pusuladır. Peki değerler neler;

  • EŞİTLİK

  • CESARET

  • DOSTLUK

  • BAĞIMSIZLIK

  • CÖMERTLİK Vb.

ÖNEM SIRASINA GÖRE DİZİN

Kendiniz için önemsediğiniz tanımladığınız 5 değeri önem sırasına göre dizin.

DAVRANIŞ GÖSTERGESİ TANIMLAYIN

Her bir değer için 2 davranış göstergesi tanımlayınız. Örneğin dürüstlük doğruluk ahlak bütünlük bir değer olarak tanımlanmışsa bunun davranış göstergeleri olarak her durumda bana zarar verecek olsa bile doğru olanı söylemek veya ortamda bulunmayan insanlar hakkında olumsuz konuşmak gibi tanımlamalar yapınız.

DEĞERLENDİRİN

Davranışlarınız bu tanıma ne kadar uyuyor. İmkânlarınızı kullanma biçimiz pusulanızla örtüyor mu? Ötüşüyor ise pusulanız gerçek doyumu ve mutluğu gösteriyor demektir.

"Mutluluk kendine olan samiyetindir "

28.11.2017

Saygılarımla
Ercan ULUPINAR

Kişisel Gelişim Uzmanı

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.