Malatya kuru kayısında tarihî kriz!
Malatya kuru kayısında tarihî kriz!
Malatya’da 2025 Nisan’daki don ve aşırı sıcaklar nedeniyle kuru kayısı üretimi 5 bin tona düşebilir, üreticiler acil destek bekliyor.
Dünyanın kuru kayısı ihtiyacının büyük kısmını karşılayan Malatya, 2025 yılının Nisan ayında yaşanan don ve aşırı sıcak hava nedeniyle tarihinin en zor üretim sezonuyla karşı karşıya. Ortalama 90-100 bin ton üretim yapan bölge, bu yıl 5 bin ton bile üretemeyebilir.
DON ZARARI TARIMI VURDU
2025 Nisan ayında eksi 17 dereceye kadar düşen sıcaklıklar, kayısı ağaçlarını çiçeklenme döneminde yakalayarak büyük zarara yol açtı. Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü Mehmet Ali Işık, 40 yılı aşkın tecrübesiyle böylesine geniş çaplı bir doğa olayını ilk kez gördüğünü belirtti.
SICAKLIK EKSTREMİ ÜRETİCİYİ ZORLUYOR
Temmuz ayında 45 dereceye kadar çıkan sıcaklıklar ise tarım sektörüne ikinci darbeyi vurdu. Işık, üreticilerin yüksek faizli kredi ile bahçelerini koruyamayacağını, hükümetin acil finansal destek sağlaması gerektiğini vurguladı.
STOKLAR İHRACATI AYAKTA TUTACAK
2024/25 sezonundan kalan yaklaşık 35 bin tonluk kuru kayısı stoku, yeni sezonda ihracatın devamı için önemli bir köprü görevi görecek. Türkiye, geçen sezon 74.774 ton kuru kayısı ihraç ederek 377,4 milyon dolar gelir elde etti.
KÜRESEL PAZARDA TÜRK KURUSU KAYISI
Türkiye, 2024/25 sezonunda 115 ülkeye kuru kayısı ihracatı yaptı. En çok ihracat ABD, Fransa ve Almanya’ya gerçekleşti. A vitamini ve antioksidan zenginliği ile sağlıklı atıştırmalık kategorisinde tercih edilen kuru kayısı, küresel pazarda önemli bir yer tutuyor.
Malatya HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.