Mümin Çöpür
Köşe Yazarı
Mümin Çöpür
 

VARSA VİRÜS EVLERİMİZ BİR ÜS

VARSA VİRÜS EVLERİMİZ BİR ÜS  Modernitenin bizleri hızlandırmasından baş döndürücü bir hayatı yaşamaktan şikayet ederken bir çare bulamıyorduk   ve bu virüs sayesinde bir yavaşlama sakinlik imkanı doğdu. Varsa virüs evlerimiz bir üs .İhmale uğrayan ilişkilerimizi tamir etmek için fırsat doğdu. Sağlıklı bir iletişim için güvenli bağlanma bunun içinde sakinlik dinginlik zamanın genişlemesi gerekiyordu ve bunu yakaladığımıza inanıyorum.Şimdi birbirimizin gözlerine bakışlarımızla dokunabiliriz.. Eğitimcinin başarısı iletişim dilini doğru kullanması ile mümkün. Adabı muaşeret dediğimiz günlük yaşam kurallarını bir türlü evimizde gerçekleştiremiyor,adeta birbirimizi yıpratıyor ilişkilerimiz daha  içinden çıkılmaz hale geliyordu.Bizlere  verilen ben dili,sen dili ve eylem dili…  Ben dili kullandıkça çocuklar bize göre şekil alır, ileride kendini ifade etmek yerine başkaları ne der acaba diyerek                 mutsuz bir yaşama yol açarız , kendini ifade etmekten çekinir. Sen dili ile iletişim kurduğumuz yavrularımız suçluluk duygusu ile hareket eder, başarılı bile olsalar ileride mutsuz kimseler olurlar ,ne sen dili ne de ben dili yerine eylem dli kullanalım.Örneğin  “Bu davranış doğru değil “ demek yerine bilgi vermek yetişkinin görevi çocuğun hakkıdır.Hangi davranışın doğru veya yanlış olduğunu yetişkinden aşağılama görmeden ,suçluluk yaşamadan öğrenme hakkı vardır .  “Ellerini yıka ben rahatsız oldum”. (Ben dili) demek yerine” ellerini yıkamazsan pis çocuk derler.”  (Sen dili) demek yerine ;”Temiz olmak güzel bir davranıştır “."Dişleri fırçalamak ağzına ferahlık verir, siz öncülük edin.." (Eylem dili) kullanarak   onu eylem diline kalıcılığı olan  kendisine mäl edeceği davranış ve değerler böylece mümkündür., Kalıcı öğrenmenin gerçekleşmesi için güvenli bağlanma,( kişinin kendini emniyette hissetmesi) sağlıklı bir iletişim  ve vaktin genişliği(sakinlik) eğiticinin sakinliği  olmalıdır.  Sağlıklı bir iletişim doğru bir yaşam dilerim.. Mümin ÇÖPÜR
Ekleme Tarihi: 29 Mart 2020 - Pazar

VARSA VİRÜS EVLERİMİZ BİR ÜS

VARSA VİRÜS EVLERİMİZ BİR ÜS 

Modernitenin bizleri hızlandırmasından baş döndürücü bir hayatı yaşamaktan şikayet ederken bir çare bulamıyorduk   ve bu virüs sayesinde bir yavaşlama sakinlik imkanı doğdu.

Varsa virüs evlerimiz bir üs .İhmale uğrayan ilişkilerimizi tamir etmek için fırsat doğdu.

Sağlıklı bir iletişim için güvenli bağlanma bunun içinde sakinlik dinginlik zamanın genişlemesi gerekiyordu ve bunu yakaladığımıza inanıyorum.Şimdi birbirimizin gözlerine bakışlarımızla dokunabiliriz..

Eğitimcinin başarısı iletişim dilini doğru kullanması ile mümkün. Adabı muaşeret dediğimiz günlük yaşam kurallarını bir türlü evimizde gerçekleştiremiyor,adeta birbirimizi yıpratıyor ilişkilerimiz daha  içinden çıkılmaz hale geliyordu.Bizlere  verilen ben dili,sen dili ve eylem dili…

 Ben dili kullandıkça çocuklar bize göre şekil alır, ileride kendini ifade etmek yerine başkaları ne der acaba diyerek                 mutsuz bir yaşama yol açarız , kendini ifade etmekten çekinir.

Sen dili ile iletişim kurduğumuz yavrularımız suçluluk duygusu ile hareket eder, başarılı bile olsalar ileride mutsuz kimseler olurlar ,ne sen dili ne de ben dili yerine eylem dli kullanalım.Örneğin

 “Bu davranış doğru değil “ demek yerine bilgi vermek yetişkinin görevi çocuğun hakkıdır.Hangi davranışın doğru veya yanlış olduğunu yetişkinden aşağılama görmeden ,suçluluk yaşamadan öğrenme hakkı vardır .

 “Ellerini yıka ben rahatsız oldum”. (Ben dili) demek yerine” ellerini yıkamazsan pis çocuk derler.”  (Sen dili) demek yerine ;”Temiz olmak güzel bir davranıştır “."Dişleri fırçalamak ağzına ferahlık verir, siz öncülük edin.." (Eylem dili) kullanarak   onu eylem diline kalıcılığı olan  kendisine mäl edeceği davranış ve değerler böylece mümkündür.,

Kalıcı öğrenmenin gerçekleşmesi için güvenli bağlanma,( kişinin kendini emniyette hissetmesi) sağlıklı bir iletişim  ve vaktin genişliği(sakinlik) eğiticinin sakinliği  olmalıdır.
 Sağlıklı bir iletişim doğru bir yaşam dilerim..
Mümin ÇÖPÜR

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.