Bülent Ertekin
Köşe Yazarı
Bülent Ertekin
 

ONURLU OLMAK ONURLARI KIRMAMAKTIR.

Ona, "yumurtaları ne kadara satıyorsun?" diye sordu. İhtiyar satıcı cevap verdi: "Tanesi 1 lira, hanımefendi." Ona dedi ki, "5 liraya 8 yumurta alacağım, yoksa gideceğim." İhtiyar satıcı şöyle cevap verdi: "Gel de istediğin fiyata al. Belki de bu iyi bir başlangıç, çünkü bugün tek bir yumurta bile satmadım." Yumurtaları aldı ve kazandığını hissederek çekip gitti. Süslü arabasına girdi ve arkadaşıyla lüks bir restorana gitti. Orada, o ve arkadaşı, istedikleri her şeyi sipariş ettiler. Biraz yediler ve sipariş ettikleri birçok şeyi bıraktılar. Sonra hesabı ödemeye gitti. Fatura ona 150 TL'ye mal oldu. 200 TL verdi ve "üstü kalsın" dedi. Bu olay, o kişiye oldukça normal gelebilir ama, zavallı yumurta satıcısı için çok acı verici. Mesele şu ki; Neden her zaman muhtaç olanlardan satın aldığımız zaman güç bizde oluyor?  Ve neden bize ihtiyacı olmayan insanlara karşı cömert olduk? Bir yerde okumuştum; Babam, ihtiyacı olmasa bile yüksek fiyatlarla fakir insanlardan basit ürünler satın alırdı. Bazen onlar için gereksiz şeyler alırdı fazladan para öderdi. Bu rol beni endişelendirdi ve ona "neden böyle yaptığını" sordum. Sonra babam şöyle cevap verdi: Bu, insanların onurunu kırmadan, yapılan yardımdır çocuğum... (alıntı)  Bugün etrafımıza  şöyle  bir bakalım. Yukarıda yazmaya ve anlatmaya çalıştığımız olayı bire bir yaşıyormuyuz. Evet.  Hem de bire bir, aynısını  yaşıyoruz.  Pekiiii,  Yukarıda yazdığımız; bizim, bizlerinde zaman zaman yaptığımız bu davranış sizce  ONURLU BİR DAVRANIŞ MI? Hayır!!! Oysa yapılması yâda yapmamız gereken ne idi? Tezgahında, köyünden getirdiği 15 yâda 20 tane taze yumurta, biraz domates, biraz patlıcan, kabak, biraz da maydonoz roka getirmiş bu beli bükülmüş, " Ya Rabbi beni ve ailemi merde ve namerte muhtaç etme.  Kazancımı bereketli ve helâl kıl. Bana güç ve kudret ihsan eyle. diyen ihtiyar ve ihtiyarelere niçin ONURLU DAVRANIP, hakettiği paradan biraz daha, hatta daha fazlasını ver(e)miyoruz? Veremeyiz. Çünkü, kahr olası  NEFSİMİZ, GURURUMUZ,  KİBRİMİZ, ENANİYETİMİZ, ŞEYTANİ HİSLERİMİZ,  YOOOO YO SAKIN HAAAAA diyerek; MERHAMET, ŞEFKAT, HOŞGÖRÜ, MÜTEVAZİ; ALİCENAB, duygu ve hislerimize adeta KAZIK GİBİ FREN YAPTIRIYOR ise O halde ne duruyoruz. KIRALIM GURURUMUZU!!! KIRALIM KİBRİMİZİ!!! Bismillah deyip bir yerlerden başlayalım. ONURLU İNSANMIŞ!!! HELAL OLSUN SANA BEEE BİLADER!!! dedirtmek istiyorsanız? Gelin bugün... Şimdi... Hemen... GURUR VE KİBİR KİRLERİNDEN TEMİZLENMEYE NE DERSİNİZ? Selam ve dua ile  Bülent ERTEKİN 
Ekleme Tarihi: 11 Haziran 2018 - Pazartesi

ONURLU OLMAK ONURLARI KIRMAMAKTIR.

Ona, "yumurtaları ne kadara satıyorsun?" diye sordu.
İhtiyar satıcı cevap verdi: "Tanesi 1 lira, hanımefendi."
Ona dedi ki, "5 liraya 8 yumurta alacağım, yoksa gideceğim."
İhtiyar satıcı şöyle cevap verdi: "Gel de istediğin fiyata al. Belki de bu iyi bir başlangıç, çünkü bugün tek bir yumurta bile satmadım."
Yumurtaları aldı ve kazandığını hissederek çekip gitti. Süslü arabasına girdi ve arkadaşıyla lüks bir restorana gitti. Orada, o ve arkadaşı, istedikleri her şeyi sipariş ettiler. Biraz yediler ve sipariş ettikleri birçok şeyi bıraktılar. Sonra hesabı ödemeye gitti. Fatura ona 150 TL'ye mal oldu. 200 TL verdi ve "üstü kalsın" dedi.
Bu olay, o kişiye oldukça normal gelebilir ama, zavallı yumurta satıcısı için çok acı verici.
Mesele şu ki; Neden her zaman muhtaç olanlardan satın aldığımız zaman güç bizde oluyor? 
Ve neden bize ihtiyacı olmayan insanlara karşı cömert olduk?
Bir yerde okumuştum;
Babam, ihtiyacı olmasa bile yüksek fiyatlarla fakir insanlardan basit ürünler satın alırdı.
Bazen onlar için gereksiz şeyler alırdı fazladan para öderdi. Bu rol beni endişelendirdi ve ona "neden böyle yaptığını" sordum.
Sonra babam şöyle cevap verdi:
Bu, insanların onurunu kırmadan, yapılan yardımdır çocuğum...
(alıntı) 

Bugün etrafımıza  şöyle  bir bakalım. Yukarıda yazmaya ve anlatmaya çalıştığımız olayı bire bir yaşıyormuyuz.
Evet. 
Hem de bire bir, aynısını  yaşıyoruz. 
Pekiiii, 
Yukarıda yazdığımız; bizim, bizlerinde zaman zaman yaptığımız bu davranış sizce 
ONURLU BİR DAVRANIŞ MI?
Hayır!!!
Oysa yapılması yâda yapmamız gereken ne idi? Tezgahında, köyünden getirdiği 15 yâda 20 tane taze yumurta, biraz domates, biraz patlıcan, kabak, biraz da maydonoz roka getirmiş bu beli bükülmüş,
" Ya Rabbi beni ve ailemi merde ve namerte muhtaç etme. 
Kazancımı bereketli ve helâl kıl.
Bana güç ve kudret ihsan eyle. diyen ihtiyar ve ihtiyarelere niçin
ONURLU DAVRANIP,
hakettiği paradan biraz daha, hatta daha fazlasını ver(e)miyoruz?
Veremeyiz.
Çünkü, kahr olası 
NEFSİMİZ,
GURURUMUZ, 
KİBRİMİZ,
ENANİYETİMİZ,
ŞEYTANİ HİSLERİMİZ, 
YOOOO YO SAKIN HAAAAA diyerek;
MERHAMET,
ŞEFKAT,
HOŞGÖRÜ,
MÜTEVAZİ;
ALİCENAB,
duygu ve hislerimize adeta KAZIK GİBİ FREN YAPTIRIYOR ise
O halde ne duruyoruz.
KIRALIM GURURUMUZU!!!
KIRALIM KİBRİMİZİ!!!
Bismillah deyip bir yerlerden başlayalım.
ONURLU İNSANMIŞ!!!
HELAL OLSUN SANA BEEE BİLADER!!! dedirtmek istiyorsanız?

Gelin bugün...
Şimdi...
Hemen...
GURUR VE KİBİR KİRLERİNDEN TEMİZLENMEYE NE DERSİNİZ?

Selam ve dua ile 
Bülent ERTEKİN 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.