Murat  MARAP
Köşe Yazarı
Murat MARAP
 

Kirlenen Siyaset Dili

Türkiye her seçim dönemini mutlaka çok sancılı geçirmiştir. Siyasi partilerin seçmenleri etkilemek için verdiği vaatlerden tutun siyasetçilerin kendi arlarında ki çekişmelere kadar olan tutum seçimlerin heyecanını katlamıştır. Özellikle de son 10 yılda yapılan Türkiye geneli hem yerel hem de genel seçimler daha çok sancılı geçmiştir. En son örneğini ise 2019 yılının 31 Mart yerel seçimlerinde yaşadık. Bu yıl ki yerel seçimlere Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı adı altında gittik. Her ne kadar ittifakların karşısında adaylar çıkmış olsa da yerel seçimlerde o kadar etkili olamamışlardır. 31 Mart seçimlerine doğru giderken hem muhalefet tarafından hem de iktidar tarafından kullanılan dil toplum içerisinde kutuplaşmaya ve ayrıştırmaya kadar gitmiştir. Öyle ki kendilerine oy vermeyen seçmeni vatansever olmaktan uzak tutacak söyleme kadar varmıştır. Özellikle bu yıl ki yerel seçimlere en çok İstanbul seçimleri damgasını vurdu. 31 Mart'ta yapılan seçimlerden sonra Millet İttfak'nın adayı Ekrem İmamoğlu'nun çok az bir farkla seçimleri kazanmasının ardından Adalet ve Kalkınma Partisi'nin "seçimlerde usulsüzlük var" diyerek seçimlere itiraz etmesi sürecinden sonra Yüksek Seçim Kurulu tam 37 gün sonra İstanbul seçimlerini iptal etti ve İstanbul Büyükehir Belediye Başkalığı seçiminn 23 Haziran 2019'da yeniden yapılacağını ilan etti. 31 Mart seçimlerinde önce ve 23 Haziran seçimlerine hazırlanırken kullanılan siyaset dili maalesef çok çirkin yerlere vardı. Aşağılamalar, yalanlamalar, hakaretler v.s. Ancak bu uslup seçmen açısından hiç de hoş karşılamadı. Öyle ki sosyal medyadan bile siyasilerin kullandığı ayrıştırıcı dile tepkiler yağdı. Artık 23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi arifesine girmiş bulunmaktayız. En azından bu son günlerde siyasilerin kullanacağı dil her kesimde etkili olacaktır. Siyasiler kirli bir dil kullanmaktan ziyade yapıcı ve tutarlı bir dil kullanmayı denerlerse hem seçmen için hem kendileri için hem de toplum için faydalı olacaktır. Eğer aksi olur siyasiler tarafından kullanılan kirli dil sürerse toplumda ki ayrımcılık 23 Haziran İstanbul seçimlerinden sonrada devam edecektir. Umulur ki vatanın bütünlüğü ve de bu topraklar üzerinde yaşayan insanlar için 23 Haziran seçimleri hayırlı olur. Selam ve dua ile...
Ekleme Tarihi: 21 Haziran 2019 - Cuma

Kirlenen Siyaset Dili

Türkiye her seçim dönemini mutlaka çok sancılı geçirmiştir. Siyasi partilerin seçmenleri etkilemek için verdiği vaatlerden tutun siyasetçilerin kendi arlarında ki çekişmelere kadar olan tutum seçimlerin heyecanını katlamıştır.

Özellikle de son 10 yılda yapılan Türkiye geneli hem yerel hem de genel seçimler daha çok sancılı geçmiştir. En son örneğini ise 2019 yılının 31 Mart yerel seçimlerinde yaşadık.

Bu yıl ki yerel seçimlere Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı adı altında gittik. Her ne kadar ittifakların karşısında adaylar çıkmış olsa da yerel seçimlerde o kadar etkili olamamışlardır. 31 Mart seçimlerine doğru giderken hem muhalefet tarafından hem de iktidar tarafından kullanılan dil toplum içerisinde kutuplaşmaya ve ayrıştırmaya kadar gitmiştir. Öyle ki kendilerine oy vermeyen seçmeni vatansever olmaktan uzak tutacak söyleme kadar varmıştır.

Özellikle bu yıl ki yerel seçimlere en çok İstanbul seçimleri damgasını vurdu. 31 Mart'ta yapılan seçimlerden sonra Millet İttfak'nın adayı Ekrem İmamoğlu'nun çok az bir farkla seçimleri kazanmasının ardından Adalet ve Kalkınma Partisi'nin "seçimlerde usulsüzlük var" diyerek seçimlere itiraz etmesi sürecinden sonra Yüksek Seçim Kurulu tam 37 gün sonra İstanbul seçimlerini iptal etti ve İstanbul Büyükehir Belediye Başkalığı seçiminn 23 Haziran 2019'da yeniden yapılacağını ilan etti.

31 Mart seçimlerinde önce ve 23 Haziran seçimlerine hazırlanırken kullanılan siyaset dili maalesef çok çirkin yerlere vardı. Aşağılamalar, yalanlamalar, hakaretler v.s. Ancak bu uslup seçmen açısından hiç de hoş karşılamadı. Öyle ki sosyal medyadan bile siyasilerin kullandığı ayrıştırıcı dile tepkiler yağdı.

Artık 23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi arifesine girmiş bulunmaktayız. En azından bu son günlerde siyasilerin kullanacağı dil her kesimde etkili olacaktır. Siyasiler kirli bir dil kullanmaktan ziyade yapıcı ve tutarlı bir dil kullanmayı denerlerse hem seçmen için hem kendileri için hem de toplum için faydalı olacaktır. Eğer aksi olur siyasiler tarafından kullanılan kirli dil sürerse toplumda ki ayrımcılık 23 Haziran İstanbul seçimlerinden sonrada devam edecektir.

Umulur ki vatanın bütünlüğü ve de bu topraklar üzerinde yaşayan insanlar için 23 Haziran seçimleri hayırlı olur.

Selam ve dua ile...

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.