Türkiye’den yapay zekâ ve veri merkezi atağı: Hedef 2030’da 1 GW kapasiteli altyapı

BİLİM /TEKNOLOJİ (HM) - Haber Merkezi | 02.07.2025 - 09:31, Güncelleme: 02.07.2025 - 09:31 715 kez okundu.
 

Türkiye’den yapay zekâ ve veri merkezi atağı: Hedef 2030’da 1 GW kapasiteli altyapı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye’nin dijital egemenliğini artıracak dev bir projeyi duyurdu. 2030’a kadar hiper ölçekli veri merkezleri, kamu bulut sistemleri ve yerli büyük dil modeli geliştirilecek. Hedef, 1 GW seviyesinde yapay zekâ uyumlu milli veri altyapısı kurmak.
Türkiye, yapay zekâ ve veri güvenliğinde dışa bağımlılığı azaltmak ve küresel rekabet gücünü artırmak amacıyla kapsamlı bir dijital dönüşüm stratejisini uygulamaya alıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kamuoyuna açıklanan plana göre, 2030 yılına kadar hiper ölçekli veri merkezleri, yerli dil modeli geliştirme çalışmaları, yapay zekâ eğitim kümeleri ve kamusal bulut sistemleri oluşturulacak. Projenin en iddialı hedeflerinden biri ise 1 gigawatt kapasitede yapay zekâ uyumlu veri altyapısı kurmak. HİPER ÖLÇEKLİ VERİ MERKEZLERİ TÜRKİYE’DE KONUMLANDIRILACAK Projeye göre Türkiye’de, uluslararası standartlarda, enerji verimliliği yüksek ve siber güvenlik katmanlarıyla donatılmış veri merkezleri inşa edilecek. Bu merkezlerde hem kamu kurumlarının hem de stratejik sektörlerin verileri depolanacak. Ayrıca savunma, finans, sağlık ve eğitim gibi öncelikli alanlarda yapay zekâ çözümleri için bu merkezler altyapı sağlayacak. YERLİ DİL MODELİ, KAMU BULUTU VE DİJİTAL EGEMENLİK Türkiye’nin, yerli büyük dil modeli geliştirme çalışmaları da plan kapsamında hız kazanacak. Yapay zekâ eğitim kümeleri, etik kurallar ve Türkçeye özgü veri setleriyle desteklenecek. Ayrıca, tüm kamu kurumlarının yerli kamusal bulut altyapısına geçmesi hedefleniyor. Bu sayede Türkiye, dijital egemenliğini kendi sunucularında ve algoritmalarında tesis etmeyi amaçlıyor. ÖZEL SEKTÖR VE KAMU EL ELE Proje, yalnızca kamunun değil, özel sektör ve üniversitelerin de ortaklığıyla yürütülecek. Bakanlık, teknoloji devlerinin Türkiye’de veri merkezi açmaları için teşvik modelleri üzerinde de çalışıyor. Ayrıca yapay zekâ mühendisliği, veri bilimi ve model eğitimi alanlarında insan kaynağı kapasitesi artırılacak.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye’nin dijital egemenliğini artıracak dev bir projeyi duyurdu. 2030’a kadar hiper ölçekli veri merkezleri, kamu bulut sistemleri ve yerli büyük dil modeli geliştirilecek. Hedef, 1 GW seviyesinde yapay zekâ uyumlu milli veri altyapısı kurmak.

Türkiye, yapay zekâ ve veri güvenliğinde dışa bağımlılığı azaltmak ve küresel rekabet gücünü artırmak amacıyla kapsamlı bir dijital dönüşüm stratejisini uygulamaya alıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kamuoyuna açıklanan plana göre, 2030 yılına kadar hiper ölçekli veri merkezleri, yerli dil modeli geliştirme çalışmaları, yapay zekâ eğitim kümeleri ve kamusal bulut sistemleri oluşturulacak. Projenin en iddialı hedeflerinden biri ise 1 gigawatt kapasitede yapay zekâ uyumlu veri altyapısı kurmak.

HİPER ÖLÇEKLİ VERİ MERKEZLERİ TÜRKİYE’DE KONUMLANDIRILACAK

Projeye göre Türkiye’de, uluslararası standartlarda, enerji verimliliği yüksek ve siber güvenlik katmanlarıyla donatılmış veri merkezleri inşa edilecek. Bu merkezlerde hem kamu kurumlarının hem de stratejik sektörlerin verileri depolanacak. Ayrıca savunma, finans, sağlık ve eğitim gibi öncelikli alanlarda yapay zekâ çözümleri için bu merkezler altyapı sağlayacak.

YERLİ DİL MODELİ, KAMU BULUTU VE DİJİTAL EGEMENLİK

Türkiye’nin, yerli büyük dil modeli geliştirme çalışmaları da plan kapsamında hız kazanacak. Yapay zekâ eğitim kümeleri, etik kurallar ve Türkçeye özgü veri setleriyle desteklenecek. Ayrıca, tüm kamu kurumlarının yerli kamusal bulut altyapısına geçmesi hedefleniyor. Bu sayede Türkiye, dijital egemenliğini kendi sunucularında ve algoritmalarında tesis etmeyi amaçlıyor.

ÖZEL SEKTÖR VE KAMU EL ELE

Proje, yalnızca kamunun değil, özel sektör ve üniversitelerin de ortaklığıyla yürütülecek. Bakanlık, teknoloji devlerinin Türkiye’de veri merkezi açmaları için teşvik modelleri üzerinde de çalışıyor. Ayrıca yapay zekâ mühendisliği, veri bilimi ve model eğitimi alanlarında insan kaynağı kapasitesi artırılacak.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.