Türk somonu küresel sahnede: Tanıtım filmiyle 45 ülkeye açılıyor
Türk somonu küresel sahnede: Tanıtım filmiyle 45 ülkeye açılıyor
İhracatı 5 yılda 17 kat artan Türk somonunun dünya markası haline gelmesi için Türkiye Su Ürünleri Sektörü kapsamlı bir tanıtım kampanyası başlattı. Hedef: 2025 sonunda 600 milyon dolarlık ihracat.
Türkiye’nin su ürünleri ihracatında yıldızı parlayan Türk somonu, dünya genelinde tanıtılmak üzere çok dilli bir tanıtım filmiyle küresel sahneye çıkıyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektör Kurulu tarafından başlatılan kampanya kapsamında, Türk somonunun besin değerleri, sürdürülebilir üretim süreci ve yüksek ihracat potansiyeli hedef pazarlarda anlatılacak.
SOMONUN YOLCULUĞU BELGESELLEŞTİ
Türk somonunun hikayesi, Karadeniz’deki açık deniz kafeslerinden Doğu Anadolu’daki baraj göllerine, laboratuvarlardan sofraya uzanan bir tanıtım filmiyle belgeleniyor.
Filmde şu alanlar yer aldı:
-
Karadeniz sahilinde kurulu kafes çiftlikleri
-
Akarsular üzerindeki kuluçka tesisleri
-
Doğu Anadolu’daki baraj göllerinde kafes işletmeleri
-
Tarım ve Orman Bakanlığı SUMAE laboratuvarlarında analiz görüntüleri
Film Türkçe, İngilizce, Rusça ve Japonca dillerinde hazırlandı. Ayrıca sosyal medya için özel olarak tasarlanan kısa videolarla dijital tanıtım kampanyası da başlatıldı.
5 YILDA 17 KAT ARTIŞ: 498 MİLYON DOLAR İHRACAT
Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Türk somonunun 2019 yılında 29 milyon dolar olan ihracatının, 2024 sonunda yaklaşık 498 milyon dolara ulaştığını belirtti. Bu artış, 5 yılda 17 katlık büyümeye karşılık geliyor.
2025 HEDEFİ: 600 MİLYON DOLAR
Karadeniz sahilinde yer alan Sinop, Samsun, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin illerindeki çiftliklerde, 2025’in ilk yedi ayında 32 bin ton üretim gerçekleştirilerek 268 milyon dolarlık ihracat sağlandı. Kızıltan, yıl sonu itibarıyla 600 milyon dolarlık gelir beklediklerini açıkladı.
NORVEÇ SOMONUNA YERLİ RAKİP
Kızıltan, Türk somonunun daha düşük yağ oranı, yüksek Omega 3 içeriği ve lezzetiyle pazarda öne çıktığını vurgulayarak şunları söyledi:
“Türk somonu, lezzeti ve besin değeriyle yalnızca ihracatta değil, iç pazarda da hızla tercih edilen bir ürün haline geldi. Sürdürülebilir üretim koşulları sayesinde rekabet gücü yüksek bir ürün. 2035 yılına kadar 1 milyar doları aşan bir ihracat hedefliyoruz.”
KÜRESEL TANITIM AĞI GENİŞLİYOR
Sektör kurulu, yalnızca tanıtım filmiyle değil;
-
uluslararası fuarlarda yer alarak
-
ülke bazlı PR çalışmaları yürüterek
-
dijital mecralarda içerik üreterek
hedef pazarlarda Türk somonunu daha görünür kılmayı planlıyor.
Kızıltan, önceki yıllarda hazırlanan kanatlı eti, yumurta, çam balı gibi ürünlerin tanıtım filmlerinin de başarıyla kullanıldığını belirtti.
İzmir HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.