Fatih'in kemiklerini sızlatan ilgisizlik

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 06.06.2019 - 13:31, Güncelleme: 28.03.2022 - 15:39 1382+ kez okundu.
 

Fatih'in kemiklerini sızlatan ilgisizlik

Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un fethinden hemen önce yaptırılan Rumeli Hisarı dökülüyor. Bakımsızlık nedeniyle kapalı tutulan hisarda restorasyon çalışmalarının ne zaman başlayacağı belli değil
İstanbul’un en önemli tarihi simgelerinden Rumeli Hisarı, bir türlü hayata geçirilemeyen restorasyon projesi nedeniyle güçlükle ayakta duruyor. Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un fethinden önce yaptırılan Rumeli Hisarı’nın kale ve burçları bakımsızlık nedeniyle kapalı tutulmaya devam ederken, restorasyon çalışmalarının ne zaman başlayacağı belirsizliğini koruyor. Surlarda çatlaklar İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEP) tarafından 23 Haziran 2014 tarihinde yapılan incelemenin ardından hazırlanan rapor ve uzmanların tüm uyarılarına rağmen, aradan geçen beş yıllık sürede bakım, onarım çalışmaları bir türlü hayata geçirilmiş değil. Tarihi yapının, dış cephesindeki duvarların bir kısmında ayrışma ve çatlaklar oluştuğunu, surlardan fışkıran ağaç ve bitkilerin tarihi yapıya zarar vermeye devam ettiğini yerinde tespit ettik. Bazı bölümlerde taşların kırıldığı, merdivenlerde aşınmalar olduğu da dikkatimizden kaçmazken, İBB ve Hisar’da görevli yetkililer, söz konusu restorasyon proje ihalesinin İBB iştiraklerinden BİMTAŞ şirketi tarafından yapıldığını, proje kapsamında sur ve burçların tamamen elden geçirilmesinin, bu çalışmaların da iki yıl süremesinin planlandığı bilgisini verdiler. Hazırlanan projenin Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylanmasına karşın bir türlü ihale aşamasına geçilemediği belirtilirken, ihale sürecinin İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı’nın uhdesinde olduğu öne sürüldü. 90 gün içinde yapıldı Sarıyer ilçesi sınırlarında bulunan Rumeli Hisarı, 30 dönümlük bir alan içinde, Anadolu Hisarı’nın karşısında bulunuyor. 15 Nisan 1452’de inşaatına başlanan eser, 90 gün gibi kısa bir sürede tamamlanırken, bünyesinde üç büyük kule ile dünyanın en büyük kale burçlarını barındırıyor. 1509 büyük İstanbul depreminde büyük zarar gören ve onarılan yapının ahşap kısmı ise 1746’da çıkan yangında harap oldu. Padişah III. Selim tarafından 1789-1807 döneminde onarımı yaptırılan hisarın içi zaman içerisinde küçük ahşap evlerle doldu. 1953 yılında Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın talimatıyla kale içindeki ahşap evler kamulaştırılarak yıkılırken restorasyon gerçekleştirildi. 1953’ten bu yana restore edilmeyen yapı içerisinde bulunan Kaleiçi Mahallesi’nin yeniden hayata geçirilmesinin gündeme gelebileceği öne sürülüyor. İBB raporu: Esaslı onarım yapılmalıdır İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEP) tarafından 23 Haziran 2014 tarihinde hisarda yapılan incelemenin ardından rapor hazırlandı. Raporda; Rumeli Hisarı’nın yapısındaki bozulma seviyesinin yoğun olduğu ivedilikle esaslı onarım yapılması gerektiği vurgulanmıştı.
Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un fethinden hemen önce yaptırılan Rumeli Hisarı dökülüyor. Bakımsızlık nedeniyle kapalı tutulan hisarda restorasyon çalışmalarının ne zaman başlayacağı belli değil

İstanbul’un en önemli tarihi simgelerinden Rumeli Hisarı, bir türlü hayata geçirilemeyen restorasyon projesi nedeniyle güçlükle ayakta duruyor. Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un fethinden önce yaptırılan Rumeli Hisarı’nın kale ve burçları bakımsızlık nedeniyle kapalı tutulmaya devam ederken, restorasyon çalışmalarının ne zaman başlayacağı belirsizliğini koruyor.

Surlarda çatlaklar

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEP) tarafından 23 Haziran 2014 tarihinde yapılan incelemenin ardından hazırlanan rapor ve uzmanların tüm uyarılarına rağmen, aradan geçen beş yıllık sürede bakım, onarım çalışmaları bir türlü hayata geçirilmiş değil.

Tarihi yapının, dış cephesindeki duvarların bir kısmında ayrışma ve çatlaklar oluştuğunu, surlardan fışkıran ağaç ve bitkilerin tarihi yapıya zarar vermeye devam ettiğini yerinde tespit ettik. Bazı bölümlerde taşların kırıldığı, merdivenlerde aşınmalar olduğu da dikkatimizden kaçmazken, İBB ve Hisar’da görevli yetkililer, söz konusu restorasyon proje ihalesinin İBB iştiraklerinden BİMTAŞ şirketi tarafından yapıldığını, proje kapsamında sur ve burçların tamamen elden geçirilmesinin, bu çalışmaların da iki yıl süremesinin planlandığı bilgisini verdiler. Hazırlanan projenin Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylanmasına karşın bir türlü ihale aşamasına geçilemediği belirtilirken, ihale sürecinin İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı’nın uhdesinde olduğu öne sürüldü.

90 gün içinde yapıldı

Sarıyer ilçesi sınırlarında bulunan Rumeli Hisarı, 30 dönümlük bir alan içinde, Anadolu Hisarı’nın karşısında bulunuyor. 15 Nisan 1452’de inşaatına başlanan eser, 90 gün gibi kısa bir sürede tamamlanırken, bünyesinde üç büyük kule ile dünyanın en büyük kale burçlarını barındırıyor. 1509 büyük İstanbul depreminde büyük zarar gören ve onarılan yapının ahşap kısmı ise 1746’da çıkan yangında harap oldu.

Padişah III. Selim tarafından 1789-1807 döneminde onarımı yaptırılan hisarın içi zaman içerisinde küçük ahşap evlerle doldu. 1953 yılında Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın talimatıyla kale içindeki ahşap evler kamulaştırılarak yıkılırken restorasyon gerçekleştirildi. 1953’ten bu yana restore edilmeyen yapı içerisinde bulunan Kaleiçi Mahallesi’nin yeniden hayata geçirilmesinin gündeme gelebileceği öne sürülüyor.

İBB raporu: Esaslı onarım yapılmalıdır

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEP) tarafından 23 Haziran 2014 tarihinde hisarda yapılan incelemenin ardından rapor hazırlandı. Raporda; Rumeli Hisarı’nın yapısındaki bozulma seviyesinin yoğun olduğu ivedilikle esaslı onarım yapılması gerektiği vurgulanmıştı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.