Sedat Memili
Köşe Yazarı
Sedat Memili
 

SİYASET ENKAZ ALTINDA İNSANLIK EN YÜKSEK SEVİYESİNDE

Nemrud Kulesi Bekle, secdeye kapanacak zamanın vardır… Senin de bir zelzelelik canın vardır. Arif Nihat Asya Canlarımız enkaz altında… Her seste her nefeste insanlığımız sınanıyor… Her yıkıntı altında, hayatımızı bir mikrop gibi saran siyasi anlayışımı görüyorum… Siyasi anlayışın yeteneksizliği enkaz altında kalırken, unutulan, ihmal edilen ahlak ve insanlık anlayışı yücelere yükseliyor. “Oku” diye başlar kutsal kitabımız, “Korkma” diye giriş yapar İstiklal Marşımız. “Oku” emrinin geldiği yıllarda, kitap mı vardı? Matbaalar binlerce cilt kitap mı basıyordu? Hayır kitap yoktu. O halde “Oku”dan kasıt neydi? Oku, emrinden anlamız gereken; “”Anlamaya çalış” diyor kutsal kitabımız, “araştır”, öğren”, bilgini insanlık yararına kullan. Evet, okumadan kasıt budur. Kavrama, düşünme, yorumlama ve insanlık adına değerli sonuçlar çıkarmaktır okumak. Ya istiklâl Marşımız; Korkma diyor… Karşında yedi düvel de ‘Tek Dişi kalmış Canavar’da olsa “Korkma…” Hem okuma erdemimizi hem de cesaretimizi “siyasete” kurban ettik… Maalesef…   SÖZÜN BİTTİĞİ YER Mİ? Hayır! Bin defa hayır! Bu felaket, çıkmaz ve bencil siyaset anlayışının enkaza gömülüşü, yeni, insanı ve insanlığı merkeze koyan bir anlayışın doğumu olmalıdır. 1930’da ders almadık… 1939’da olanları çabuk unuttuk, 1999’da akıl tutulması yaşadık… Artık yeter… Bu son olmalı… Milletimin yüreğinde hiçbir sınır tanımayan bu mukaddes insanlık oldukça, sözümüz bitmeyecek, umudumuz ve çabamız bitmeyecektir.   ARİF NİHAT ASYA’DAN “ZELZELE” ŞİİRİ…   Türkiye’nin Bayrak şairi olarak tanıdığı Arif Nihat Asya 1939 Erzincan Depreminde duygularını dizelere dökmüştür: Zelzele…   Yaz olur barışır, kış olur küsersin… Yolcuma geçit verirsen Allah Muradını versin. Turnanın uğradığı, Boralar, çığlar, haydutlar yatağı; Dağlara yukarıdan bakan Arasat dağı, Eğilmez başında dumanın vardır… Senin de bir zelzelelik canın vardır. * Ey esir ellerin çilesi, Üç kere yıkılıp dört kere yapılmış, Gölgesinde yabancı ilahlara tapılmış Nemrud Kulesi Bekle, secdeye kapanacak zamanın vardır… Senin de bir zelzelelik canın vardır. * Aylar batacak, günler batacak… Nil, kurbanlarını kıyıya atacak. Uykusu gelen Ebülhevi (*) Kumlara serilip yatacak. Batan güneşlerin ardı sıra Ölüme güler gibi bakma ufuklara Gözlerin dolar destanını okusam Ey sırrını bugün doğuracak ehram Ağıtlara benzer destanın vardır… Senin de bir zelzelelik canın vardır. * Bana haber verin o şimal çocuğundan: Daha ayılmamış mı sarhoşluğundan? Daha doymamış mı, daha doymamış mı? Çelik gagalı kargalar Gözlerini oymamış mı? Bugün böyle geçer, yarın vardır… Ve ey şövalyeler şövalyesi, Senin de bir zelzelelik canın vardır…(**)   Arif Nihat Asya   (*) Ebülhevi: Mısır’da “Korku babası” adı verilen sfenksin, kumlara gömülmüş gövdesi. (**) 28.01.1939 Tarihli Türksözü Gazetesi
Ekleme Tarihi: 27 Şubat 2023 - Pazartesi

SİYASET ENKAZ ALTINDA İNSANLIK EN YÜKSEK SEVİYESİNDE

Nemrud Kulesi

Bekle, secdeye kapanacak zamanın vardır…

Senin de bir zelzelelik canın vardır.

Arif Nihat Asya

Canlarımız enkaz altında…

Her seste her nefeste insanlığımız sınanıyor…

Her yıkıntı altında, hayatımızı bir mikrop gibi saran siyasi anlayışımı görüyorum…

Siyasi anlayışın yeteneksizliği enkaz altında kalırken, unutulan, ihmal edilen ahlak ve insanlık anlayışı yücelere yükseliyor.

“Oku” diye başlar kutsal kitabımız, “Korkma” diye giriş yapar İstiklal Marşımız.

“Oku” emrinin geldiği yıllarda, kitap mı vardı? Matbaalar binlerce cilt kitap mı basıyordu? Hayır kitap yoktu. O halde “Oku”dan kasıt neydi?

Oku, emrinden anlamız gereken; “”Anlamaya çalış” diyor kutsal kitabımız, “araştır”, öğren”, bilgini insanlık yararına kullan.

Evet, okumadan kasıt budur. Kavrama, düşünme, yorumlama ve insanlık adına değerli sonuçlar çıkarmaktır okumak.

Ya istiklâl Marşımız; Korkma diyor…

Karşında yedi düvel de ‘Tek Dişi kalmış Canavar’da olsa “Korkma…”

Hem okuma erdemimizi hem de cesaretimizi “siyasete” kurban ettik… Maalesef…

 

SÖZÜN BİTTİĞİ YER Mİ?

Hayır!

Bin defa hayır!

Bu felaket, çıkmaz ve bencil siyaset anlayışının enkaza gömülüşü, yeni, insanı ve insanlığı merkeze koyan bir anlayışın doğumu olmalıdır.

1930’da ders almadık… 1939’da olanları çabuk unuttuk, 1999’da akıl tutulması yaşadık…

Artık yeter… Bu son olmalı…

Milletimin yüreğinde hiçbir sınır tanımayan bu mukaddes insanlık oldukça, sözümüz bitmeyecek, umudumuz ve çabamız bitmeyecektir.

 

ARİF NİHAT ASYA’DAN “ZELZELE” ŞİİRİ…

 

Türkiye’nin Bayrak şairi olarak tanıdığı Arif Nihat Asya 1939 Erzincan Depreminde duygularını dizelere dökmüştür: Zelzele…

 

Yaz olur barışır, kış olur küsersin…

  • Yolcuma geçit verirsen

Allah Muradını versin.

Turnanın uğradığı,

Boralar, çığlar, haydutlar yatağı;

Dağlara yukarıdan bakan

Arasat dağı,

Eğilmez başında dumanın vardır…

Senin de bir zelzelelik canın vardır.

*

Ey esir ellerin çilesi,

Üç kere yıkılıp dört kere yapılmış,

Gölgesinde yabancı ilahlara tapılmış

Nemrud Kulesi

Bekle, secdeye kapanacak zamanın vardır…

Senin de bir zelzelelik canın vardır.

*

Aylar batacak, günler batacak…

Nil, kurbanlarını kıyıya atacak.

Uykusu gelen Ebülhevi (*)

Kumlara serilip yatacak.

Batan güneşlerin ardı sıra

Ölüme güler gibi bakma ufuklara

Gözlerin dolar destanını okusam

Ey sırrını bugün doğuracak ehram

Ağıtlara benzer destanın vardır…

Senin de bir zelzelelik canın vardır.

*

Bana haber verin o şimal çocuğundan:

Daha ayılmamış mı sarhoşluğundan?

Daha doymamış mı, daha doymamış mı?

Çelik gagalı kargalar

Gözlerini oymamış mı?

Bugün böyle geçer, yarın vardır…

Ve ey şövalyeler şövalyesi,

Senin de bir zelzelelik canın vardır…(**)

 

Arif Nihat Asya

 

(*) Ebülhevi: Mısır’da “Korku babası” adı verilen sfenksin, kumlara gömülmüş gövdesi.

(**) 28.01.1939 Tarihli Türksözü Gazetesi

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.