Sedat Memili
Köşe Yazarı
Sedat Memili
 

PİCASSO’NUN GUERNİCA’SI VE PARÇALANMIŞ HAYATLAR

Ege ile Yaz Konuşmaları: 6   İspanya İç Savaşı’ndayız. Yıl 1937. Nazilerin desteklediği Faşistler ile İspanya yurtseverleri savaşmaktadır. Naziler 28 bombardıman uçağı ile İspanyollara ait Guernika köyüne bomba yağdırırlar. Köyün bütün erkekleri askerdedir, geride sadece kadın, çocuk ve yaşlılar vardır. Hiç bir stratejik değeri olmayan bu köy, içindeki insanlarla birlikte yerle bir edilip parçalanmıştır. Amaç, Nazilerin gövde gösterisi… Cumhuriyetçi Pablo Picasso, bu olayın tablosunu yaparak, savaşın vahşetini ölümsüzleştirir. Tabloda her figür, bir anlamı temsil etmektedir. Tablo sergilendiği zaman, İspanya’nın Faşist ordusu sergiyi basar ve tabloyu göstererek Picasso’ya: “Bunu neden yaptın?” diye sorarlar. O da yanıtlar: “Bunu ben yapmadım siz yaptınız… Ordularınız, bombalarınız, hırslarınız ve insanlık dışı uygulamalarınız ile bu insanları siz parçaladınız. Ben sadece tablosunu yaptım…” * 2023 yılı Türkiye’deyiz. İhtiyaçlar için bakkala gittim. İki genç yüksek sesle- biraz da öfkeyle -  konuşuyorlardı. Esmer olan, aldığı ekmeğin parasını öderken, zayıf olana: “Almanya Abi Almanya… Teknoloji ülkesi… Her şey hayal ettiğim gibi… Oraya gideceğim. Ekmek bir liraymış bir! Aç insan yok. Mutsuz insan yok. İşsiz insan yokmuş ya! Geçim derdini bilmiyorlar. Ah oraya bir gitsem!” Zayıf olan da büyük bir şevkle onaylıyor. “He kardaş, ben de fırsatını bulursam gideceğim…” Dayanamadım, mesleklerini ve eğitim durumlarını sordum. İkisi de lise mezunu meslekleri yok… “Gençler” dedim. “Almanya’yı övüyorsunuz. Oraya gitmek, vatanımızı terk etmek yerine, el birliği ile hep beraber kendi ülkemizi o seviyeye çıkarsak daha iyi olmaz mı?” dedim. Zayıf olanı hiddetlendi: “Amca! Amca! Nerede bir din, iman, peygamber, namaz, cennetten söz eden kişi ve parti varsa ahdım olsun ona ne oy vereceğim ne de selam. Kimse vermesin… Kanımıza girdiler, günahımıza girdiler!” diye bağırdı. Ehliyetsiz ve kifayetsiz din adamlarının hatalarını “İslam inancına”; ehliyetsiz ve kifayetsiz yöneticilerin hatalarını da vatanımıza mal ediyorlar. Ümitleri parçalanmış, inançları zayıflamış, dalından kopmuş, yarınından endişeli ve ruhları parçalanmış gençler… Bunları siz yaptınız… İktidarıyla, muhalefetiyle, aydını sanatçısı, dizi filmleri ve ahlakı hiçe sayan gündüz programları ile siz yaptınız! Ben sadece yazdım.  
Ekleme Tarihi: 21 Ağustos 2023 - Pazartesi

PİCASSO’NUN GUERNİCA’SI VE PARÇALANMIŞ HAYATLAR

Ege ile Yaz Konuşmaları: 6

 

İspanya İç Savaşı’ndayız. Yıl 1937. Nazilerin desteklediği Faşistler ile İspanya yurtseverleri savaşmaktadır. Naziler 28 bombardıman uçağı ile İspanyollara ait Guernika köyüne bomba yağdırırlar.

Köyün bütün erkekleri askerdedir, geride sadece kadın, çocuk ve yaşlılar vardır. Hiç bir stratejik değeri olmayan bu köy, içindeki insanlarla birlikte yerle bir edilip parçalanmıştır. Amaç, Nazilerin gövde gösterisi…

Cumhuriyetçi Pablo Picasso, bu olayın tablosunu yaparak, savaşın vahşetini ölümsüzleştirir.

Tabloda her figür, bir anlamı temsil etmektedir.

Tablo sergilendiği zaman, İspanya’nın Faşist ordusu sergiyi basar ve tabloyu göstererek Picasso’ya:

“Bunu neden yaptın?” diye sorarlar. O da yanıtlar:

“Bunu ben yapmadım siz yaptınız… Ordularınız, bombalarınız, hırslarınız ve insanlık dışı uygulamalarınız ile bu insanları siz parçaladınız.

Ben sadece tablosunu yaptım…”

*

2023 yılı Türkiye’deyiz. İhtiyaçlar için bakkala gittim. İki genç yüksek sesle- biraz da öfkeyle -  konuşuyorlardı. Esmer olan, aldığı ekmeğin parasını öderken, zayıf olana:

“Almanya Abi Almanya… Teknoloji ülkesi… Her şey hayal ettiğim gibi… Oraya gideceğim. Ekmek bir liraymış bir! Aç insan yok. Mutsuz insan yok. İşsiz insan yokmuş ya! Geçim derdini bilmiyorlar. Ah oraya bir gitsem!”

Zayıf olan da büyük bir şevkle onaylıyor.

“He kardaş, ben de fırsatını bulursam gideceğim…”

Dayanamadım, mesleklerini ve eğitim durumlarını sordum. İkisi de lise mezunu meslekleri yok…

“Gençler” dedim. “Almanya’yı övüyorsunuz. Oraya gitmek, vatanımızı terk etmek yerine, el birliği ile hep beraber kendi ülkemizi o seviyeye çıkarsak daha iyi olmaz mı?” dedim. Zayıf olanı hiddetlendi:

“Amca! Amca! Nerede bir din, iman, peygamber, namaz, cennetten söz eden kişi ve parti varsa ahdım olsun ona ne oy vereceğim ne de selam. Kimse vermesin… Kanımıza girdiler, günahımıza girdiler!” diye bağırdı.

Ehliyetsiz ve kifayetsiz din adamlarının hatalarını “İslam inancına”; ehliyetsiz ve kifayetsiz yöneticilerin hatalarını da vatanımıza mal ediyorlar.

Ümitleri parçalanmış, inançları zayıflamış, dalından kopmuş, yarınından endişeli ve ruhları parçalanmış gençler…

Bunları siz yaptınız…

İktidarıyla, muhalefetiyle, aydını sanatçısı, dizi filmleri ve ahlakı hiçe sayan gündüz programları ile siz yaptınız!

Ben sadece yazdım.


 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.