Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

SABIT BIN KURRE 4

Sâbit bin Kurre Fizik alanında ve Mekaniğin Statik ve Dinamik konularında çok önemli buluşları olan bir islâm bilim adamıdır. Statiğin kurucusu sayılan Sâbit bin Kurre, “Kitâb fî ṣıfati’l-vezn ve iḫtilâfihî” de ağırlıklar konusunda Aristo’nun dinamik ilkesini ele alarak geliştirmiştir.  Sâbit bin Kurre “Kitâb fi’l-ḳarasṭûn” da ise Dinamik üzerine çeşitli aletlerle denge konusunu ayrıntılı biçimde işlemiş ve çözümlerinde, matematikte geliştirdiği tüketim yöntemini kullanmıştır.  Sâbit bin Kurre, Fizik alanında deniz suyunun tuzlu olması ile dağların oluşmasının sebeplerini inceleyen iki eser kaleme almıştır. Sâbit bin Kurre, tıp alanında ve özellikle genel tıp, hastalıklar, embriyoloji, kan dolaşımı, kızamık ve çiçek hastalığı ve tedavi şekilleri ile kuşların anatomisi ve veteriner hekimlik konularını da ele almıştır. Bir gün Sâbit bin Kurre, kalp krizi geçiren ve öldüğü sanılan birini, uyguladığı yöntemlerle hayata döndürmüştür. Bu alanda yazdığı yorumlar maalesef gereken ilgi gösterilmediği için zamanımıza ulaşamamıştır. Sâbit bin Kurre, müzik, mantık, psikoloji, ahlâk ve bilimlerin sınıflandırılması konuları ile Süryânî dili ve Sâbiîlik hakkında da çalışmalar yapmıştır.  Sâbit bin Kurre'nin eserlerinden önemli bir kısmı Rusça, Almanca, Fransızca ile diğer Batı dillerine tercümeleri yapılmıştır. Ben bu yazı serisinde konu olarak İslâm Bilim Adamları’nı seçmiş bulunmaktayım. Dolayısı ile İslâmın bünyesinde yetişen şahsiyetleri ve şahsi sorumluluklarını sorgulayı düşünmedim. Onun için de Sabit bin Kurre’nin de şahsi iman ve ibadeti hakkında bir bilgi naklinde bulunmuyorum. İnternette istendiği zaman her türlü bilgiye ulaşmak mümkündür.  Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 07.11.2021    
Ekleme Tarihi: 13 Nisan 2022 - Çarşamba

SABIT BIN KURRE 4

Sâbit bin Kurre Fizik alanında ve Mekaniğin Statik ve Dinamik konularında çok önemli buluşları olan bir islâm bilim adamıdır. Statiğin kurucusu sayılan Sâbit bin Kurre, “Kitâb fî ṣıfati’l-vezn ve iḫtilâfihî” de ağırlıklar konusunda Aristo’nun dinamik ilkesini ele alarak geliştirmiştir. 

Sâbit bin Kurre “Kitâb fi’l-ḳarasṭûn” da ise Dinamik üzerine çeşitli aletlerle denge konusunu ayrıntılı biçimde işlemiş ve çözümlerinde, matematikte geliştirdiği tüketim yöntemini kullanmıştır. 

Sâbit bin Kurre, Fizik alanında deniz suyunun tuzlu olması ile dağların oluşmasının sebeplerini inceleyen iki eser kaleme almıştır.

Sâbit bin Kurre, tıp alanında ve özellikle genel tıp, hastalıklar, embriyoloji, kan dolaşımı, kızamık ve çiçek hastalığı ve tedavi şekilleri ile kuşların anatomisi ve veteriner hekimlik konularını da ele almıştır. Bir gün Sâbit bin Kurre, kalp krizi geçiren ve öldüğü sanılan birini, uyguladığı yöntemlerle hayata döndürmüştür. Bu alanda yazdığı yorumlar maalesef gereken ilgi gösterilmediği için zamanımıza ulaşamamıştır.

Sâbit bin Kurre, müzik, mantık, psikoloji, ahlâk ve bilimlerin sınıflandırılması konuları ile Süryânî dili ve Sâbiîlik hakkında da çalışmalar yapmıştır. 

Sâbit bin Kurre'nin eserlerinden önemli bir kısmı Rusça, Almanca, Fransızca ile diğer Batı dillerine tercümeleri yapılmıştır.

Ben bu yazı serisinde konu olarak İslâm Bilim Adamları’nı seçmiş bulunmaktayım. Dolayısı ile İslâmın bünyesinde yetişen şahsiyetleri ve şahsi sorumluluklarını sorgulayı düşünmedim. Onun için de Sabit bin Kurre’nin de şahsi iman ve ibadeti hakkında bir bilgi naklinde bulunmuyorum. İnternette istendiği zaman her türlü bilgiye ulaşmak mümkündür. 

Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
07.11.2021

 
 
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
12
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.