Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

MUSA KARDEŞLER 2

Saat, Otomatik Lamba ve Sulama Mûsâ Kardeşlerden Ahmed bin Musa, mühendislikte uzman olmuş, mekanik olarak tartı aletleri, yükleri çekmek ve kaldırmada kullanılan çeşitli aletler yapmıştır.    Ağabeyi Muhammed ile birlikte örnek olacak büyük bir bakır saat, üzerine ateş yaklaştırıldığında fitili otomatik olarak ortaya çıkan ve üzerine yağ fışkıran, rüzgârda sönmeyen kandiller yapmışlar.    Ahmed bin Musa zamanında tarlada sulamasında kullanılan ve tayin edilen sulama miktarını aşınca sinyal veren bir sulama aleti geliştirmiştir.   En küçük kardeş olan Hasan bin Musa ise, büyük bir matematik bilgini olarak uzmanlaşmış, geometri alanında çalışmalar ortaya koymuş, zamanın alimlerinin çözemediği geometri problemlerini çözmüştür.    Eliptik eğriler üzerine yazdığı ünlü “Kitab-üş-Şekl-il-Müdevver vel-Müstatil” adlı eseri, eliptik geometri konusunda batı bilim dünyasında asırlarca temel bilim kaynağı olmuştur.    Mûsâ Kardeşlerden Muhammed ve Hasan, birlikte diğer gök cisimlerini ve yıldızları, bunların doğuş ve batışlarını incelmişlerdir.    Bu incelemelerinin sonucunda yıldızların doğuşu, batışı aynı zamanda onların resimlerini gösteren mükemmel bakırdan yapılmış ve su kuvvetiyle çalışan bir cihaz yapmışlardır.  Irak’ın Bağdat yakınlarında Samarra Rasathanesi'nin önüne sergilenen, yıldızların resmini, ismini ayrıntılı bir şekilde hiç kimse müdahale etmeden gösterebilen bu cihaz görenleri hayrete bırakmıştır.   Görüldüğü gibi bilim adamları Müslümanlar arasından da çıkmışlardır. Ancak onalar şöhret peşinde olmadıklarından, tevazu göstermiş ve reklam yapmamışlardır.  Mûsâ Kardeşler, gerçek anlamda ilmi bir atmosfere katkıda bulunmuşlar ve güçlendirmişlerdir. Geometri dalında, Yunanlıların hiç sözünü etmediği yeni ve orijinal konuları ele almış ve çözmüşlerdir.  Yukarda bahsedildiği gibi otomatik saatler, mekanik aletler, otomatik oyuncaklar, ev alet ve edevatı onların başta gelen buluşlarındandır. Batılılar, ilmi gerçekleri görmemezlikten gelmekte ve Müslümanlara karşı; "Sadece beşerî ilimler üzerinde durdular, nazari ve tatbiki ilimleri ihmal ettiler." iftirasında bulunmaktadırlar.    Mûsâ Kardeşlerin başarıları ve diğer Müslüman ilim adamlarının nazari ve pratik ilimlerdeki buluşları, ilmi eserleri ilgili bilim adamları tarafından günden güne ortaya çıkarılması ve İslâm Bilim adamlarını töhmet altında bulunmaktan kurtarmak ve iftiracıların sözlerini çürütmek görevleridir.   Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 11.01.2022    
Ekleme Tarihi: 13 Nisan 2022 - Çarşamba

MUSA KARDEŞLER 2

Saat, Otomatik Lamba ve Sulama

Mûsâ Kardeşlerden Ahmed bin Musa, mühendislikte uzman olmuş, mekanik olarak tartı aletleri, yükleri çekmek ve kaldırmada kullanılan çeşitli aletler yapmıştır.   

Ağabeyi Muhammed ile birlikte örnek olacak büyük bir bakır saat, üzerine ateş yaklaştırıldığında fitili otomatik olarak ortaya çıkan ve üzerine yağ fışkıran, rüzgârda sönmeyen kandiller yapmışlar.   

Ahmed bin Musa zamanında tarlada sulamasında kullanılan ve tayin edilen sulama miktarını aşınca sinyal veren bir sulama aleti geliştirmiştir.  

En küçük kardeş olan Hasan bin Musa ise, büyük bir matematik bilgini olarak uzmanlaşmış, geometri alanında çalışmalar ortaya koymuş, zamanın alimlerinin çözemediği geometri problemlerini çözmüştür.   

Eliptik eğriler üzerine yazdığı ünlü “Kitab-üş-Şekl-il-Müdevver vel-Müstatil” adlı eseri, eliptik geometri konusunda batı bilim dünyasında asırlarca temel bilim kaynağı olmuştur.
  
Mûsâ Kardeşlerden Muhammed ve Hasan, birlikte diğer gök cisimlerini ve yıldızları, bunların doğuş ve batışlarını incelmişlerdir.   

Bu incelemelerinin sonucunda yıldızların doğuşu, batışı aynı zamanda onların resimlerini gösteren mükemmel bakırdan yapılmış ve su kuvvetiyle çalışan bir cihaz yapmışlardır. 

Irak’ın Bağdat yakınlarında Samarra Rasathanesi'nin önüne sergilenen, yıldızların resmini, ismini ayrıntılı bir şekilde hiç kimse müdahale etmeden gösterebilen bu cihaz görenleri hayrete bırakmıştır.
 
Görüldüğü gibi bilim adamları Müslümanlar arasından da çıkmışlardır. Ancak onalar şöhret peşinde olmadıklarından, tevazu göstermiş ve reklam yapmamışlardır. 

Mûsâ Kardeşler, gerçek anlamda ilmi bir atmosfere katkıda bulunmuşlar ve güçlendirmişlerdir. Geometri dalında, Yunanlıların hiç sözünü etmediği yeni ve orijinal konuları ele almış ve çözmüşlerdir. 

Yukarda bahsedildiği gibi otomatik saatler, mekanik aletler, otomatik oyuncaklar, ev alet ve edevatı onların başta gelen buluşlarındandır.

Batılılar, ilmi gerçekleri görmemezlikten gelmekte ve Müslümanlara karşı; "Sadece beşerî ilimler üzerinde durdular, nazari ve tatbiki ilimleri ihmal ettiler." iftirasında bulunmaktadırlar.   

Mûsâ Kardeşlerin başarıları ve diğer Müslüman ilim adamlarının nazari ve pratik ilimlerdeki buluşları, ilmi eserleri ilgili bilim adamları tarafından günden güne ortaya çıkarılması ve İslâm Bilim adamlarını töhmet altında bulunmaktan kurtarmak ve iftiracıların sözlerini çürütmek görevleridir.  

Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
11.01.2022

 
 
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
12
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.