Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

MEVLÂNÂ CELÂLEDDÎN-Î RÛMÎ MEVLANADAN ANLAMLI VE İBRETLİ SÖZLER

Aşk; topuklarından etine kadar işlemiş bir nasır gibidir. Ya canın acıya acıya adım atacaksın, ya da canını acıta acıta söküp atacaksın. İki yolda da tek bir gerçek olacak; canın çok ama çok acıyacak… Aşk davaya benzer, cefa çekmek de şahide. Şahidin yoksa davayı kazanamazsın ki. Gönül ne tarafı işaret ederse, beş duyu da eteklerini toplayıp o tarafa gider. İnsan gözden ibarettir aslında, geri kalan cesettir. Göz ise ancak gerçek dostu görendir. Dediler ki; Gözden ırak olan gönülden de ırak olur. Dedim ki; Gönül'e giren gözden ırak olsa ne olur. Gerek yok her sözü laf ile beyana, bir bakış bin söz eder bakıştan anlayana. Sen böyle güzelken bana söz düşmez. Bakma böyle yazılar yazdığıma, ben aslında "Oku!" emrine amade seni okuyorum sevgili. Minareden düşenin parçası bulunur, bulunur da; Gönülden düşenin parçası bulunmaz. Aşıkların gönüllerinin yanışıyla gözyaşları olmasaydı dünyada su da olmazdı ateş de. Bırakacağın eli hiç tutma, tutacağın eli ise hiç bırakma. Sahte sevgilere gül olmaktansa, gerçek sevgilere diken ol. Denizi gören göz başka, köpüğü gören göz başkadır. Köpüğü bırak da denizin gözüyle bak sen! Köpükler, gece-gündüz denizden meydana gelir, onları deniz harekete geçirir. Fakat ne şaşılacak şey ki, sen köpüğü görüyorsun da denizi görmüyorsun. Seni seveni zehir olsa yut. Seni sevmeyeni bal olsa da unut. Akıllılar önceden ağlarlar; bilgisizlerse işin sonunda başlarını vururlar. İnsan dostunun huyunu alır. İnsan içki içmekte serbest, ama sarhoş olmakta serbest değildir. Aklın başına geldiğinde Pişman olacağını bir işi sakın yapma. Unutma, sır gibi seversen eğer muradın gerçekleşir çünkü tohum toprağa gizlenirse yeşerir. Ömründen nasibin, kendini sevgiliden mesut bulduğun andan ibarettir. Mevlana’ya sormuşlar “sevgili” nasıl olmalı diye. Sevilecek biri olmadığı zamanlarda bile seni sevmeli. Sarılacak biri olmadığı zamanlarda bile sana sarılmalı, dayanılmaz olduğun zamanlarda bile sana dayanmalı. Nasibinde varsa alırsın karıncadan bile ders. Nasibinde yoksa bütün cihan önüne serilse sana ters. Aşk, davaya benzer, cefa çekmek de şahide. Şahidin yoksa davayı kazanamazsın ki. Aşk, öyle engin bir denizdir ki, ne başlangıcı ne de sonu vardır. Aşk acısı taşımayan yürek; ya deliye aittir ya ölüye. Bırakacağın eli hiç tutma, tutacağın eli isе hiç bırakma. Sahte sevgilere gül olmaktansa, gerçek sevgilere diken ol! Ey Gönlümün sol yarısı, Aklıma koydum seni, aklım almadı. Yüreğime bıraktım, sana doymadı. Bakmakla görmek aşık olmakla sevmek arasındaki fark? Diye sormuşlar Mevlana’ya. Cevaplamış; Senin baktığına herkes bakıyor; ama ya görebildiğini herkes görebiliyor mu? Herkes aşık olabiliyor; ama herkes senin gibi sevebiliyor mu? Aralarındaki tek fark sensin. Seni özel kılan görebildiğini ve sevebildiğini bilmektir. Unutma; senin için başkasından vazgeçen, bir gün mutlaka başkası için senden vazgeçer.” (Hazret-i Mevlana)     Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 17.05.2021    
Ekleme Tarihi: 13 Nisan 2022 - Çarşamba

MEVLÂNÂ CELÂLEDDÎN-Î RÛMÎ MEVLANADAN ANLAMLI VE İBRETLİ SÖZLER

Aşk; topuklarından etine kadar işlemiş bir nasır gibidir. Ya canın acıya acıya adım atacaksın, ya da canını acıta acıta söküp atacaksın. İki yolda da tek bir gerçek olacak; canın çok ama çok acıyacak…
Aşk davaya benzer, cefa çekmek de şahide. Şahidin yoksa davayı kazanamazsın ki.
Gönül ne tarafı işaret ederse, beş duyu da eteklerini toplayıp o tarafa gider.
İnsan gözden ibarettir aslında, geri kalan cesettir. Göz ise ancak gerçek dostu görendir.
Dediler ki; Gözden ırak olan gönülden de ırak olur. Dedim ki; Gönül'e giren gözden ırak olsa ne olur.
Gerek yok her sözü laf ile beyana, bir bakış bin söz eder bakıştan anlayana.
Sen böyle güzelken bana söz düşmez. Bakma böyle yazılar yazdığıma, ben aslında "Oku!" emrine amade seni okuyorum sevgili.
Minareden düşenin parçası bulunur, bulunur da; Gönülden düşenin parçası bulunmaz.
Aşıkların gönüllerinin yanışıyla gözyaşları olmasaydı dünyada su da olmazdı ateş de.
Bırakacağın eli hiç tutma, tutacağın eli ise hiç bırakma. Sahte sevgilere gül olmaktansa, gerçek sevgilere diken ol.
Denizi gören göz başka, köpüğü gören göz başkadır. Köpüğü bırak da denizin gözüyle bak sen! Köpükler, gece-gündüz denizden meydana gelir, onları deniz harekete geçirir. Fakat ne şaşılacak şey ki, sen köpüğü görüyorsun da denizi görmüyorsun.
Seni seveni zehir olsa yut. Seni sevmeyeni bal olsa da unut.
Akıllılar önceden ağlarlar; bilgisizlerse işin sonunda başlarını vururlar.
İnsan dostunun huyunu alır.
İnsan içki içmekte serbest, ama sarhoş olmakta serbest değildir.
Aklın başına geldiğinde Pişman olacağını bir işi sakın yapma.
Unutma, sır gibi seversen eğer muradın gerçekleşir çünkü tohum toprağa gizlenirse yeşerir.
Ömründen nasibin, kendini sevgiliden mesut bulduğun andan ibarettir.
Mevlana’ya sormuşlar “sevgili” nasıl olmalı diye. Sevilecek biri olmadığı zamanlarda bile seni sevmeli. Sarılacak biri olmadığı zamanlarda bile sana sarılmalı, dayanılmaz olduğun zamanlarda bile sana dayanmalı.
Nasibinde varsa alırsın karıncadan bile ders. Nasibinde yoksa bütün cihan önüne serilse sana ters.
Aşk, davaya benzer, cefa çekmek de şahide. Şahidin yoksa davayı kazanamazsın ki.
Aşk, öyle engin bir denizdir ki, ne başlangıcı ne de sonu vardır.
Aşk acısı taşımayan yürek; ya deliye aittir ya ölüye.
Bırakacağın eli hiç tutma, tutacağın eli isе hiç bırakma. Sahte sevgilere gül olmaktansa, gerçek sevgilere diken ol!
Ey Gönlümün sol yarısı, Aklıma koydum seni, aklım almadı. Yüreğime bıraktım, sana doymadı.
Bakmakla görmek aşık olmakla sevmek arasındaki fark? Diye sormuşlar Mevlana’ya. Cevaplamış; Senin baktığına herkes bakıyor; ama ya görebildiğini herkes görebiliyor mu? Herkes aşık olabiliyor; ama herkes senin gibi sevebiliyor mu? Aralarındaki tek fark sensin. Seni özel kılan görebildiğini ve sevebildiğini bilmektir.
Unutma; senin için başkasından vazgeçen, bir gün mutlaka başkası için senden vazgeçer.” (Hazret-i Mevlana)
 
 
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
17.05.2021

 
 
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
12
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.