Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

KESİN DAVET 47

KESİN DAVET 47 MÜLK SAHİBİ KİM Dördüncü Kelime : “ لَهُ الْمُلْكُ “  (Lehülmülk) Yani, mülk umumen Onundur. Mal, arsa, bina, vücud, insanın sahip olduğu akıl, kalp, çiğer, böbrek, izzet, azamet, şevket yâni herşey, dünya, ay, güneş, gezegenler, hava, su, yiyecekler her ne varsa Allah’a aittir. Var olup da Onun mülkü olmayan hiçbirşey yoktur. Sen, hem Onun mülküsün, hem memlûküsün, kulusun, hizmetçisisin, hem mülkünde çalışıyorsun. Şu kelime, şöyle şifalı, sağlığımıza kavuşturacak bir müjde veriyor ve diyor: Ey insan! Sen kendini, kendine mâlik, sahip sayma. Çünkü sen kendini idare edemezsin. O yük ağırdır; kendi başına muhafaza edemezsin, belâlardan sakınıp levazımatını yerine getiremezsin. İnsan kendine ihtiyacı olan şeyleri temin edemez. Öyleyse, beyhude, boşuboşuna ıztıraba düşüp azap çekme. Mülk başkasınındır. O Mâlik, mal sahibi hem Kadîrdir, sonsuz güç ve kuvvet sahibidir, hem Rahîmdir, çok merhametli, çok şefkatlidir. Kudretine istinad et, onun gücüne dayan; rahmetini itham etme, suçlama. Kederi, üzüntüyü bırak, keyfini çek. Zahmeti at, safâyı bul, iç huzuru kazan. Hem der ki: Mânen sevdiğin ve alâkadar olduğun ve perişaniyetinden müteessir olduğun, üzüldüğün ve ıslah edemediğin şu kâinat, bir Kadîr-i Rahîmin, çok merhametli ve sonsuz kudret sahibi Allah’ mülküdür. MÜLKÜ SAHİBİNDE EMNİYETTEDİR Mülkü sahibine teslim et. Ona bırak; Cefâsını, eziyetini, sıkıntısını değil, safâsını çek, gönül huzurunu bul, ferahla. O hem Hakîmdir, herşeyi faydalı ve gayeli olarak yerli yerine yapan, hem Rahîmdir, çok merhametli, çok açıyan, çok şefkatlidir. Mülkünde istediği gibi tasarruf eder, çevirir. Dehşet aldığın zaman, İbrahim Hakkı gibi "Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler" de, pencerelerden seyret, içlerine girme. (6/239) Kafeste kuşu olan birisi kuşunu komşusuna bırakacağı zaman yemini, suyunu verir, bakımının da nasıl olacağını öğretir. Yeni kuş bakıcısı o kuşu kendine mal edebilir mi? Emanet olduğunu bildiği için, kalbini bağlamaz, kendi mülkü olarak düşünmez ve birgün elinden alınacağını bekler. O halde biz bu bedenimiz ve bakımı için gerekli ihtiyac maddelerinin bize Allah’ın emaneti olduğunu bildiğimiz halde, kendimize neden mülk edinmek istiyoruz? 22.03.2020 Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Ekleme Tarihi: 22 Mart 2020 - Pazar

KESİN DAVET 47

KESİN DAVET 47

MÜLK SAHİBİ KİM

Dördüncü Kelime : “ لَهُ الْمُلْكُ “  (Lehülmülk)

Yani, mülk umumen Onundur.

Mal, arsa, bina, vücud, insanın sahip olduğu akıl, kalp, çiğer, böbrek, izzet, azamet, şevket yâni herşey, dünya, ay, güneş, gezegenler, hava, su, yiyecekler her ne varsa Allah’a aittir. Var olup da Onun mülkü olmayan hiçbirşey yoktur.

Sen, hem Onun mülküsün,

hem memlûküsün, kulusun, hizmetçisisin,

hem mülkünde çalışıyorsun.

Şu kelime, şöyle şifalı, sağlığımıza kavuşturacak bir müjde veriyor ve diyor:

Ey insan! Sen kendini, kendine mâlik, sahip sayma.

Çünkü sen kendini idare edemezsin.

O yük ağırdır; kendi başına muhafaza edemezsin,

belâlardan sakınıp levazımatını yerine getiremezsin.

İnsan kendine ihtiyacı olan şeyleri temin edemez.

Öyleyse, beyhude, boşuboşuna ıztıraba düşüp azap çekme.

Mülk başkasınındır.

O Mâlik, mal sahibi hem Kadîrdir, sonsuz güç ve kuvvet sahibidir,

hem Rahîmdir, çok merhametli, çok şefkatlidir.

Kudretine istinad et, onun gücüne dayan;

rahmetini itham etme, suçlama.

Kederi, üzüntüyü bırak, keyfini çek.

Zahmeti at, safâyı bul, iç huzuru kazan.

Hem der ki: Mânen sevdiğin ve

alâkadar olduğun ve

perişaniyetinden müteessir olduğun, üzüldüğün ve

ıslah edemediğin şu kâinat,

bir Kadîr-i Rahîmin, çok merhametli ve sonsuz kudret sahibi Allah’ mülküdür.


MÜLKÜ SAHİBİNDE EMNİYETTEDİR


Mülkü sahibine teslim et.

Ona bırak;

Cefâsını, eziyetini, sıkıntısını değil, safâsını çek, gönül huzurunu bul, ferahla.

O hem Hakîmdir, herşeyi faydalı ve gayeli olarak yerli yerine yapan,

hem Rahîmdir, çok merhametli, çok açıyan, çok şefkatlidir.

Mülkünde istediği gibi tasarruf eder, çevirir.

Dehşet aldığın zaman, İbrahim Hakkı gibi

"Mevlâ görelim neyler

Neylerse güzel eyler" de,

pencerelerden seyret, içlerine girme. (6/239)

Kafeste kuşu olan birisi kuşunu komşusuna bırakacağı zaman yemini, suyunu verir, bakımının da nasıl olacağını öğretir.

Yeni kuş bakıcısı o kuşu kendine mal edebilir mi? Emanet olduğunu bildiği için, kalbini bağlamaz, kendi mülkü olarak düşünmez ve birgün elinden alınacağını bekler.

O halde biz bu bedenimiz ve bakımı için gerekli ihtiyac maddelerinin bize Allah’ın emaneti olduğunu bildiğimiz halde, kendimize neden mülk edinmek istiyoruz?

22.03.2020

Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
12
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.