Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

İslâm Bilim Adamları

İSLAM BİLİM ADAMLARI   Bediüzzaman Said Nursi 49 Ben İslâm Bilim Adamlarını anlatırken, Bediüzzaman Said Nursi’yi anlatmadan nasıl geçecektim. Bediüzzaman Hazretlerinin eserlerinin her cümlesinde kitaplar yazılacak anlam hazinesi eserlerdir. Ancak böyle bir yazı serisinde nasıl anlatmadan geçebilirdim.  Bilim maluma tabidir. Ben böyle bir başlangıç yaptım başka bilim adamları da her kitaba değil, her konuya eğilerek tanıtmaya, çalışma ve takdim yapabilirler. İşte görülüyor ki hakkında yazacağım yazıları 50 rakamıyla sınırlayabilirsem anlatmak için anlatmış olurum. Yoksa hakkını vermiş olmam. Onun için okuyucularımdan tekrar nazar-ı müsamaha ile bakmalarını diliyorum. “CENÂB-I HAKKA vâsıl olacak (ulaşacak) hak tarikler (doğru, gerçek yollar) pek çoktur. Bütün hak (doğru) tarikler Kur'ân'dan alınmıştır. Fakat tarikatlerin bazısı, bazısından daha kısa, daha selâmetli (güvenli, esenlikli), daha umumiyetli (genel, kapsayıcı) oluyor. O tarikler içinde, kâsır fehmimle (eksik, noksan anlayışım ve kavrayışımla) Kur'ân'dan istifade ettiğim (faydalandığım) "acz (güçsüzlük) ve fakr (fakirlik, ihtiyaç hali) ve şefkat (içten ve karşılıksız merhamet, sevgi) ve tefekkür (Allah’ı tanımayı sonuç verecek şekilde varlıklar üzerinde düşünme) " tarikidir.” … “Yanlış anlaşılmasın; acz ve fakr ve kusurunu Cenâb-ı Hakka (Hakkın ta kendisi olan şeref ve yücelik sahibi Allah’a) karşı görmek demektir. Yoksa onları yapmak veya halka göstermek demek değildir.” Mektubat 649. Mektubat Mecmuasının sonunda yer alan Hakikat Çekirdekleri maddeler halinde yazılmış olup, her bir şık müstakil bir konudur. Bendeniz burada birkaç maddeyi aktarmaya çalışacağım. “1. Mariz (hastalıklı) bir asrın, hasta bir unsurun (maddenin), alîl (hasta)  bir uzvun (organın) reçetesi, ittibâ-ı Kur'ân'dır (Kur’an’a uymaktır). 5. Sivrisineğin gözünü halk eden (yaratan), güneşi dahi o halk etmiştir (yaratmıştır). Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 27.09.2023
Ekleme Tarihi: 27 Eylül 2023 - Çarşamba

İslâm Bilim Adamları

İSLAM BİLİM ADAMLARI  

Bediüzzaman Said Nursi 49

Ben İslâm Bilim Adamlarını anlatırken, Bediüzzaman Said Nursi’yi anlatmadan nasıl geçecektim. Bediüzzaman Hazretlerinin eserlerinin her cümlesinde kitaplar yazılacak anlam hazinesi eserlerdir. Ancak böyle bir yazı serisinde nasıl anlatmadan geçebilirdim. 

Bilim maluma tabidir. Ben böyle bir başlangıç yaptım başka bilim adamları da her kitaba değil, her konuya eğilerek tanıtmaya, çalışma ve takdim yapabilirler. İşte görülüyor ki hakkında yazacağım yazıları 50 rakamıyla sınırlayabilirsem anlatmak için anlatmış olurum. Yoksa hakkını vermiş olmam. Onun için okuyucularımdan tekrar nazar-ı müsamaha ile bakmalarını diliyorum.

“CENÂB-I HAKKA vâsıl olacak (ulaşacak) hak tarikler (doğru, gerçek yollar) pek çoktur. Bütün hak (doğru) tarikler Kur'ân'dan alınmıştır. Fakat tarikatlerin bazısı, bazısından daha kısa, daha selâmetli (güvenli, esenlikli), daha umumiyetli (genel, kapsayıcı) oluyor. O tarikler içinde, kâsır fehmimle (eksik, noksan anlayışım ve kavrayışımla) Kur'ân'dan istifade ettiğim (faydalandığım) "acz (güçsüzlük) ve fakr (fakirlik, ihtiyaç hali) ve şefkat (içten ve karşılıksız merhamet, sevgi) ve tefekkür (Allah’ı tanımayı sonuç verecek şekilde varlıklar üzerinde düşünme) " tarikidir.” …

“Yanlış anlaşılmasın; acz ve fakr ve kusurunu Cenâb-ı Hakka (Hakkın ta kendisi olan şeref ve yücelik sahibi Allah’a) karşı görmek demektir. Yoksa onları yapmak veya halka göstermek demek değildir.” Mektubat 649.

Mektubat Mecmuasının sonunda yer alan Hakikat Çekirdekleri maddeler halinde yazılmış olup, her bir şık müstakil bir konudur. Bendeniz burada birkaç maddeyi aktarmaya çalışacağım.

“1. Mariz (hastalıklı) bir asrın, hasta bir unsurun (maddenin), alîl (hasta) 

bir uzvun (organın) reçetesi, ittibâ-ı Kur'ân'dır (Kur’an’a uymaktır).

5. Sivrisineğin gözünü halk eden (yaratan), güneşi dahi o halk etmiştir (yaratmıştır).

Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu

27.09.2023

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
12
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.