Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

İslâm Bilim Adamları

İSLAM BİLİM ADAMLARI  Bediüzzaman Said Nursi 46 Yirmi Dokuzuncu Mektup, Altıncı Risale olan Altıncı Kısım, Dördüncü Desise-i Şeytaniyede milliyetçilik nasıl olmalı okumamız gerekmektedir. Ben çok çok küçük bir paragraf sunacağım, belki merakımızı celb eder de kaynağa müracaat ederiz. “O Türkçülük perdesi altına giren ve hakikaten (gerçekten) Türk düşmanı olan hamiyetfuruş (hamiyetli görünmeye çalışan, milliyetçilik iddiasında olan; fedakârlık taslayan) mülhidlere (dinsiz, inkâr edenlere) derim ki: Din-i İslâmiyet (İslâmiyet dini) milletiyle ebedî (sonsuz) ve hakikî (asıl gerçek) bir uhuvvet (kardeşlik) ile, Türk denilen bu vatan ehl-i imanıyla (Allah’a ve Allah’tan gelen herşeye inanan kimseler, mü’minlerle) şiddetli ve pek hakikî alâkadarım (gerçekten ilgileniyorum). Ve bin seneye yakın, Kur'ân'ın bayrağını cihanın (dünyanın) cihât-ı sittesinin (altı tarafının) etrafında galibâne (galip bir şekilde) gezdiren bu vatan evlâtlarına, İslâmiyet hesabına müftehirâne (iftihar ederek, gururla) ve taraftarâne muhabbettarım (taraf tutarak sevgi besliyorum). Sen ise, ey hamiyetfuruş (hamiyetli görünmeye çalışan, milliyetçilik iddiasında olan; fedakârlık taslayan) sahtekâr! Türkün mefâhir-i hakikiye-i milliyesini (gerçek övünülecek millî değerlerini, şereflerini) unutturacak bir surette (şekilde) mecazî (gerçek anlamı dışında, başka bir mânâda) ve unsurî (ırkî, ırkla alâkalı) ve muvakkat (gelip geçici) ve garazkârâne (kötü niyet sahibi, art niyetli) bir uhuvvetin (kardeşliğin) var.  Senden soruyorum: Türk milleti, yalnız yirmi ile kırk yaşı ortasındaki gafil (duyarsız, sorumsuz, âhiretten ve Allah’ın emir ve yasaklarından habersiz davranan) ve heveskâr (gelip geçici isteklere bağlanan) gençlerden ibaret midir? Hem onların menfaati ve onların hakkında hamiyet-i milliyenin ( millî onur ve haysiyet; millet için, millî gayeler uğruna fedakarlıkta bulunma ve millî duygu ve hislerin muhafazası için çaba harcamanın) iktiza ettiği (gerektirdiği) hizmet, yalnız onların gafletini ziyadeleştiren (duyarsızlığını, sorumsuzluğunu artıran) ve ahlâksızlıklara alıştıran ve menhiyâta teşcî eden (dinen yasak edilmiş, yasaklanan şeylere teşvik eden, cesaretlendiren) frenkmeşrebâne (Avrupa ahlâkını örnek alırcasına) terbiyede midir?  Ve ihtiyarlıkta onları ağlattıracak olan muvakkat (gelip geçici) bir güldürmekte midir?” Mektubat 597.  Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 10.09.2023
Ekleme Tarihi: 10 Eylül 2023 - Pazar

İslâm Bilim Adamları

İSLAM BİLİM ADAMLARI 

Bediüzzaman Said Nursi 46

Yirmi Dokuzuncu Mektup, Altıncı Risale olan Altıncı Kısım, Dördüncü Desise-i Şeytaniyede milliyetçilik nasıl olmalı okumamız gerekmektedir.
Ben çok çok küçük bir paragraf sunacağım, belki merakımızı celb eder de kaynağa müracaat ederiz.

“O Türkçülük perdesi altına giren ve hakikaten (gerçekten) Türk düşmanı olan hamiyetfuruş (hamiyetli görünmeye çalışan, milliyetçilik iddiasında olan; fedakârlık taslayan) mülhidlere (dinsiz, inkâr edenlere) derim ki:

Din-i İslâmiyet (İslâmiyet dini) milletiyle ebedî (sonsuz) ve hakikî (asıl gerçek) bir uhuvvet (kardeşlik) ile, Türk denilen bu vatan ehl-i imanıyla (Allah’a ve Allah’tan gelen herşeye inanan kimseler, mü’minlerle) şiddetli ve pek hakikî alâkadarım (gerçekten ilgileniyorum).

Ve bin seneye yakın, Kur'ân'ın bayrağını cihanın (dünyanın) cihât-ı sittesinin (altı tarafının) etrafında galibâne (galip bir şekilde) gezdiren bu vatan evlâtlarına, İslâmiyet hesabına müftehirâne (iftihar ederek, gururla) ve taraftarâne muhabbettarım (taraf tutarak sevgi besliyorum).

Sen ise, ey hamiyetfuruş (hamiyetli görünmeye çalışan, milliyetçilik iddiasında olan; fedakârlık taslayan) sahtekâr! Türkün mefâhir-i hakikiye-i milliyesini (gerçek övünülecek millî değerlerini, şereflerini) unutturacak bir surette (şekilde) mecazî (gerçek anlamı dışında, başka bir mânâda) ve unsurî (ırkî, ırkla alâkalı) ve muvakkat (gelip geçici) ve garazkârâne (kötü niyet sahibi, art niyetli) bir uhuvvetin (kardeşliğin) var. 

Senden soruyorum: Türk milleti, yalnız yirmi ile kırk yaşı ortasındaki gafil (duyarsız, sorumsuz, âhiretten ve Allah’ın emir ve yasaklarından habersiz davranan) ve heveskâr (gelip geçici isteklere bağlanan) gençlerden ibaret midir?

Hem onların menfaati ve onların hakkında hamiyet-i milliyenin ( millî onur ve haysiyet; millet için, millî gayeler uğruna fedakarlıkta bulunma ve millî duygu ve hislerin muhafazası için çaba harcamanın) iktiza ettiği (gerektirdiği) hizmet, yalnız onların gafletini ziyadeleştiren (duyarsızlığını, sorumsuzluğunu artıran) ve ahlâksızlıklara alıştıran ve menhiyâta teşcî eden (dinen yasak edilmiş, yasaklanan şeylere teşvik eden, cesaretlendiren) frenkmeşrebâne (Avrupa ahlâkını örnek alırcasına) terbiyede midir? 

Ve ihtiyarlıkta onları ağlattıracak olan muvakkat (gelip geçici) bir güldürmekte midir?” Mektubat 597. 

Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu

10.09.2023

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
12
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.