Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

İslâm Bilim Adamları

İSLAM BİLİM ADAMLARI    Bediüzzaman Said Nursi 45   Yirmi Dokuzuncu Mektup, Altıncı Risale olan Altıncı Kısım, İkinci Desisede bakınız korku ve endişeye nasıl bakmamız gerektiğini, ibretli bir şekilde bir misalle anlayışımıza sunmaktadır.   “Bir zaman—Allah rahmet etsin—mühim bir zat kayığa binmekten korkuyordu. Onunla beraber bir akşam vakti İstanbul'dan Köprüye geldik. Kayığa binmek lâzım geldi. Araba yok. Sultan Eyüb'e (Eyüp Sultan’a) gitmeye mecburuz. Israr ettim. Dedi: "Korkuyorum; belki batacağız." Ona dedim: "Bu Haliç'te tahminen kaç kayık var?" Dedi: "Belki bin var." Dedim: "Senede kaç kayık gark olur (batar)?" Dedi: "Bir iki tane. Bazı sene de hiç batmaz." Dedim: "Sene kaç gündür?"                      Dedi: "Üç yüz altmış gündür." Dedim: "Senin vehmine (zannına) ilişen ve korkuna dokunan batmak ihtimali, üç yüz altmış bin ihtimalden birtek ihtimaldir. Böyle bir ihtimalden korkan, insan değil, hayvan da olamaz." Hem ona dedim: "Acaba kaç sene yaşamayı tahmin ediyorsun?" Dedi: "Ben ihtiyarım. Belki on sene daha yaşamam ihtimali vardır." Dedim: "Ecel (ölüm vakti) gizli olduğundan, herbir günde ölmek ihtimali var. Öyle ise, üç bin altı yüz günde hergün vefatın muhtemel. İşte, kayık gibi üç yüz binden bir ihtimal değil, belki üç binden bir ihtimalle bugün ölümün muhtemeldir. Titre ve ağla, vasiyet et" dedim. Aklı başına geldi, titreyerek kayığa bindirdim. Kayık içinde ona dedim: "Cenâb-ı Hak havf (korku) damarını hıfz-ı hayat (hayatı korumak) için vermiş, hayatı tahrip (bozmak, yok etmek) için değil. Ve hayatı ağır ve müşkül (zor, güç) ve elîm (acı, sıkıntılı) ve azap yapmak için vermemiştir. Havf (korku) iki, üç, dört ihtimalden bir olsa, hattâ beş altı ihtimalden bir olsa, ihtiyatkârâne (dikkatli bir şekilde, ihtiyatlı) bir havf meşru (korku helâl, dine uygun) olabilir. Fakat yirmi, otuz, kırk ihtimalden bir ihtimalle havf etmek(korkmak) evhamdır (kuruntudur, şüphedir), hayatı azâba çevirir."” Mektubat 591. Değerli okuyucular şimdi bu bir doktora konusu olabilecek ve insanlar için bu zaman olmazsa olmazı değil midir?   Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 05.09.2023
Ekleme Tarihi: 05 Eylül 2023 - Salı

İslâm Bilim Adamları

İSLAM BİLİM ADAMLARI 

 

Bediüzzaman Said Nursi 45

 

Yirmi Dokuzuncu Mektup, Altıncı Risale olan Altıncı Kısım, İkinci Desisede bakınız korku ve endişeye nasıl bakmamız gerektiğini, ibretli bir şekilde bir misalle anlayışımıza sunmaktadır.

 

“Bir zaman—Allah rahmet etsin—mühim bir zat kayığa binmekten korkuyordu. Onunla beraber bir akşam vakti İstanbul'dan Köprüye geldik. Kayığa binmek lâzım geldi. Araba yok. Sultan Eyüb'e (Eyüp Sultan’a) gitmeye mecburuz. Israr ettim.

Dedi: "Korkuyorum; belki batacağız."

Ona dedim: "Bu Haliç'te tahminen kaç kayık var?"

Dedi: "Belki bin var."

Dedim: "Senede kaç kayık gark olur (batar)?"

Dedi: "Bir iki tane. Bazı sene de hiç batmaz."

Dedim: "Sene kaç gündür?"                     

Dedi: "Üç yüz altmış gündür."

Dedim: "Senin vehmine (zannına) ilişen ve korkuna dokunan batmak ihtimali, üç yüz altmış bin ihtimalden birtek ihtimaldir. Böyle bir ihtimalden korkan, insan değil, hayvan da olamaz."

Hem ona dedim: "Acaba kaç sene yaşamayı tahmin ediyorsun?"

Dedi: "Ben ihtiyarım. Belki on sene daha yaşamam ihtimali vardır."

Dedim: "Ecel (ölüm vakti) gizli olduğundan, herbir günde ölmek ihtimali var. Öyle ise, üç bin altı yüz günde hergün vefatın muhtemel. İşte, kayık gibi üç yüz binden bir ihtimal değil, belki üç binden bir ihtimalle bugün ölümün muhtemeldir. Titre ve ağla, vasiyet et" dedim.

Aklı başına geldi, titreyerek kayığa bindirdim. Kayık içinde ona dedim:

"Cenâb-ı Hak havf (korku) damarını hıfz-ı hayat (hayatı korumak) için vermiş, hayatı tahrip (bozmak, yok etmek) için değil. Ve hayatı ağır ve müşkül (zor, güç) ve elîm (acı, sıkıntılı) ve azap yapmak için vermemiştir. Havf (korku) iki, üç, dört ihtimalden bir olsa, hattâ beş altı ihtimalden bir olsa, ihtiyatkârâne (dikkatli bir şekilde, ihtiyatlı) bir havf meşru (korku helâl, dine uygun) olabilir. Fakat yirmi, otuz, kırk ihtimalden bir ihtimalle havf etmek(korkmak) evhamdır (kuruntudur, şüphedir), hayatı azâba çevirir."” Mektubat 591.

Değerli okuyucular şimdi bu bir doktora konusu olabilecek ve insanlar için bu zaman olmazsa olmazı değil midir?

 

Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu

05.09.2023

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
12
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.