Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

İslâm Bilim Adamları

İSLAM BİLİM ADAMLARI   Bediüzzaman Said Nursi 40 Yirmi Dokuzuncu Mektup, Birinci Risale Olan Birinci Kısım, Dokuzuncu Nüktede ise Şeriatın iki kısma ayrıldığını anlatırken, bunların sebep ve tercih yönünü burada anlatmaktadır: “Mesâil-i şeriattan bir kısmına "taabbüdî" (sırf emrolunduğu için yapılan şeyler, ibadetler) denilir, aklın muhakemesine (akıl yürütmeye) bağlı değildir, emrolduğu için yapılır. İlleti (sebebi), emirdir.  Bir kısmına "mâkulü'l-mânâ" (faydası akılla kavranabilir) tabir edilir. Yani, bir hikmet  (gaye) ve bir maslahatı (faydası) var ki, o hükmün teşriine müreccih (kanun koyucuya tercih ettirir sebep) olmuş; fakat sebep ve illet değil.  Çünkü hakikî illet (sebep), emir ve nehy-i İlâhîdir (Allah’ın yasaklamasıdır). Meselâ, biri dese, "Ezanın hikmeti (gayesi), Müslümanları namaza çağırmaktır. Şu hâlde bir tüfek atmak kâfidir." Halbuki, o divane (akılsız, deli) bilmez ki, binler maslahat-ı ezaniye (ezandaki gaye, maksat) içinde o bir maslahattır (faydadır).  Tüfek sesi o maslahatı (gayeyi) verse, acaba nev-i beşer namına (insanlık adına), yahut o şehir ahalisi namına (adına), hilkat-i kâinatın (kainatın yaratılışının) netice-i uzmâsı (büyük sonucu) ve nev-i beşerin netice-i hilkati (insanın yaratılış sonucu) olan ilân-ı tevhid (herşeyin bir olan Allah’a ait olduğunu ilân etme) ve rububiyet-i İlâhiyeye (Allah’ın herbir varlığa yaratılış gayelerine ulaşmaları için muhtaç olduğu şeyleri vermesi, onları terbiye edip idaresi ve egemenliği altında bulundurmasına) karşı  izhar-ı ubûdiyete (kulluğun gösterilmesine, belirtilmesine) vasıta olan ezanın yerini nasıl tutacak? Elhasıl (özetle), Cehennem lüzumsuz değil. Çok işler var ki, bütün kuvvetiyle "Yaşasın Cehennem" der. Cennet dahi ucuz değildir; mühim fiyat ister.” Mektubat 565. Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 10.08.2023
Ekleme Tarihi: 10 Ağustos 2023 - Perşembe

İslâm Bilim Adamları

İSLAM BİLİM ADAMLARI

 

Bediüzzaman Said Nursi 40

Yirmi Dokuzuncu Mektup, Birinci Risale Olan Birinci Kısım, Dokuzuncu Nüktede ise Şeriatın iki kısma ayrıldığını anlatırken, bunların sebep ve tercih yönünü burada anlatmaktadır:

“Mesâil-i şeriattan bir kısmına "taabbüdî" (sırf emrolunduğu için yapılan şeyler, ibadetler) denilir, aklın muhakemesine (akıl yürütmeye) bağlı değildir, emrolduğu için yapılır. İlleti (sebebi), emirdir. 

Bir kısmına "mâkulü'l-mânâ" (faydası akılla kavranabilir) tabir edilir. Yani, bir hikmet 

(gaye) ve bir maslahatı (faydası) var ki, o hükmün teşriine müreccih (kanun koyucuya tercih ettirir sebep) olmuş; fakat sebep ve illet değil. 

Çünkü hakikî illet (sebep), emir ve nehy-i İlâhîdir (Allah’ın yasaklamasıdır).

Meselâ, biri dese, "Ezanın hikmeti (gayesi), Müslümanları namaza çağırmaktır. Şu hâlde bir tüfek atmak kâfidir." Halbuki, o divane (akılsız, deli) bilmez ki, binler maslahat-ı ezaniye (ezandaki gaye, maksat) içinde o bir maslahattır (faydadır). 

Tüfek sesi o maslahatı (gayeyi) verse, acaba nev-i beşer namına (insanlık adına), yahut o şehir ahalisi namına (adına), hilkat-i kâinatın (kainatın yaratılışının) netice-i uzmâsı (büyük sonucu) ve nev-i beşerin netice-i hilkati (insanın yaratılış sonucu) olan ilân-ı tevhid (herşeyin bir olan Allah’a ait olduğunu ilân etme) ve rububiyet-i İlâhiyeye (Allah’ın herbir varlığa yaratılış gayelerine ulaşmaları için muhtaç olduğu şeyleri vermesi, onları terbiye edip idaresi ve egemenliği altında bulundurmasına) karşı 

izhar-ı ubûdiyete (kulluğun gösterilmesine, belirtilmesine) vasıta olan ezanın yerini nasıl tutacak?

Elhasıl (özetle), Cehennem lüzumsuz değil. Çok işler var ki, bütün kuvvetiyle "Yaşasın Cehennem" der.

Cennet dahi ucuz değildir; mühim fiyat ister.” Mektubat 565.

Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu

10.08.2023

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

27
Nisan
20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.