Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

İslâm Bilim Adamları

İSLAM BİLİM ADAMLARI    Bediüzzaman Said Nursi 39   Yirmi Dokuzuncu Mektup, Birinci Risale Olan Birinci Kısımda Cenab-ı Hakkın yeminleri ile ilgili kısımlara açıklık getirmektedir. Burada incir ve zeytini örnek vererek belki bu kunuya merak celbedebiliriz. “Cenâb-ı Hak (şeref ve yücelik sahibi Allah), tîn (incir) ve zeytinle kasem (yemin) vasıtasıyla azamet-i kudretini (Allah’ın kudretinin büyüklüğünü) ve kemâl-i rahmetini (mükemmel ve kusursuz bir rahmetini) ve büyük nimetlerini ihtar ederek (hatırlatarak), esfel-i sâfilîn (aşağıların en aşağısı) tarafına giden insanın yüzünü o taraftan çevirip,  şükür ve fikir ve iman ve amel-i salih (dince makbul olan iyi, güzel ve faydalı işler) ile, tâ âlâ-yı illiyyîne (yücelerin en yücesine) kadar terakkiyât-ı mâneviyeye ( mânevî ilerlemelere, yükselmelere) mazhar olabilmesine (erişmesine) işaret ediyor.  Nimetler içinde tîn (incir) ve zeytinin tahsisinin (meylettirmenin, yönelttirmenin, hususi koşmanın) sebebi, o iki meyvenin çok mübarek (bereketli, hayırlı) ve nâfi (faydalı) olması ve hilkatlerinde  (yaratılışlarında) de medar-ı dikkat (dikkate alınan, göz önünde bulundurulan) ve nimet çok şeyler bulunmasıdır.” Mektubat, 555. Kur’an-ı Kerim’in nüzulünden bu zamana kadar 14 asırdan fazla geçmiş, ancak daha yeni yeni bazı bilim adamları bunun içerisinde geçen ayetlerin mucize olduğunu nazara veriyorlar.  Japonlar da dahil incir ve zeytinin her ikisi bir arada sebep oldukların proteinin, insanın ve hele yaşı ilerleyenlerin dengesini temin etmekte ne kadar çok önemli olduğunu, ortaya koymuşlardır.  Hatta bir zeytin ve yedi zeytinin birlikte alınmasıyla insan beyninin önemli aktivite kazandığını ispat etmişler. El Ezher Üniversitesinde Prof. Dr. Taha İbrahim El Halife de bunun Kur’an-ı Kerim’de mevcut olduğunu, bir yerde incir yedi yerde de zeytin isminin geçtiğini bildirmesi üzerine bu Japon bilim grubunun birlikte Müslüman olmasına sebep olduğu, internette yer almaktadır.  Bu sadece iki meyvenin bir faydası, araştırmalar devam ettikçe daha da çoğalacaktır. Şimdi Kur’an-ı Kerim’in bilimsel mucize yönünü görüp teslim olmamak insanlığa yakışır mı? Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 06.08.2023
Ekleme Tarihi: 05 Ağustos 2023 - Cumartesi

İslâm Bilim Adamları

İSLAM BİLİM ADAMLARI 

 

Bediüzzaman Said Nursi 39

 

Yirmi Dokuzuncu Mektup, Birinci Risale Olan Birinci Kısımda Cenab-ı Hakkın yeminleri ile ilgili kısımlara açıklık getirmektedir. Burada incir ve zeytini örnek vererek belki bu kunuya merak celbedebiliriz.

“Cenâb-ı Hak (şeref ve yücelik sahibi Allah), tîn (incir) ve zeytinle kasem (yemin) vasıtasıyla azamet-i kudretini (Allah’ın kudretinin büyüklüğünü) ve kemâl-i rahmetini (mükemmel ve kusursuz bir rahmetini) ve büyük nimetlerini ihtar ederek (hatırlatarak), esfel-i sâfilîn (aşağıların en aşağısı) tarafına giden insanın yüzünü o taraftan çevirip, 

şükür ve fikir ve iman ve amel-i salih (dince makbul olan iyi, güzel ve faydalı işler) ile, tâ âlâ-yı illiyyîne (yücelerin en yücesine) kadar terakkiyât-ı mâneviyeye ( mânevî ilerlemelere, yükselmelere) mazhar olabilmesine (erişmesine) işaret ediyor. 

Nimetler içinde tîn (incir) ve zeytinin tahsisinin (meylettirmenin, yönelttirmenin, hususi koşmanın) sebebi, o iki meyvenin çok mübarek (bereketli, hayırlı) ve nâfi (faydalı) olması ve hilkatlerinde 

(yaratılışlarında) de medar-ı dikkat (dikkate alınan, göz önünde bulundurulan) ve nimet çok şeyler bulunmasıdır.” Mektubat, 555.

Kur’an-ı Kerim’in nüzulünden bu zamana kadar 14 asırdan fazla geçmiş, ancak daha yeni yeni bazı bilim adamları bunun içerisinde geçen ayetlerin mucize olduğunu nazara veriyorlar. 

Japonlar da dahil incir ve zeytinin her ikisi bir arada sebep oldukların proteinin, insanın ve hele yaşı ilerleyenlerin dengesini temin etmekte ne kadar çok önemli olduğunu, ortaya koymuşlardır. 

Hatta bir zeytin ve yedi zeytinin birlikte alınmasıyla insan beyninin önemli aktivite kazandığını ispat etmişler. El Ezher Üniversitesinde Prof. Dr. Taha İbrahim El Halife de bunun Kur’an-ı Kerim’de mevcut olduğunu, bir yerde incir yedi yerde de zeytin isminin geçtiğini bildirmesi üzerine bu Japon bilim grubunun birlikte Müslüman olmasına sebep olduğu, internette yer almaktadır. 

Bu sadece iki meyvenin bir faydası, araştırmalar devam ettikçe daha da çoğalacaktır. Şimdi Kur’an-ı Kerim’in bilimsel mucize yönünü görüp teslim olmamak insanlığa yakışır mı?

Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu

06.08.2023

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
12
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.