Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

İslam Bilim Adamları

İSLAM BİLİM ADAMLARI    Bediüzzaman Said Nursi 25   Bediüzzaman Said Nursi (ra) bilim adamlığı yanında, bilim adamlarının takip etmesi gereken yolları da göstermektedir. Meselâ coğrafya nasıl yazılır:    “İki arkadaş var; hiç görmedikleri bir memleketin ahvâline (hallerine) dair istatistikli bir nevi coğrafya yazmak istiyorlar.   Birisi, o memleketin padişahına intisap edip (bağlanıp), telgraf ve telefon dairesine girer. On paralık bir telle kendi telefon makinesini devletin teline rapteder (bağlar). Her yerle görüşür, muhabere eder (haberleşir), malûmat (bilgiler) alır.    Gayet muntazam (son derece düzenli, intizamlı) ve mükemmel coğrafya istatistiğine ait san'atkârâne (san’atlı bir şekilde) bir eser yapar.    (Burada bilim adamlarının dikkatini bir noktaya daha çekmek istiyorum. Acaba bugünlere bir karine mi var? Bugün internet sayesinde bütün dünya kütüphaneleri elimizin altında değil mi? Biz ne yapıyoruz?)     Öteki arkadaş ise, ya elli sene mütemadiyen (devamlı) gezecek ve müşkülâtla (güçlükle) her yeri görüp her hâdiseyi işitecek; veyahut milyonlarla lirayı sarf edip (harcayıp), devletin tel ve telefon temdidatı (hat uzunluğu) kadar ve padişah gibi telgraf sahibi olacak. Tâ, evvelki arkadaşı gibi o mükemmel eseri yapsın.” Bundan daha önemli bir bilimsel gözlük olabilir mi?   İhtiyar anne ve babaya veya kardeşlerinden iş yapamaz birine bakmanın ne kadar önemli olduğu, gıybet ne olduğu ve nelere yol açtığını, gıybetten korunma çareleri neler olduğunu herkesin anlayacağı bir şekilde tarif edilmektedir.    Uhuvvet, kardeşlik, muhabbet, sevginin önemi ve faydaları üzerinde durmakta, bozgunculuk, parçalama, kin ve düşmanlığa sebep olan taraf tutma ve inat ve haset, çekememe, gerçek yönüyle ve hikmet yönüyle ve en büyük insanlık olan İslamiyet’çe ve  özel hayatta ve sosyal hayatta ve  mânevi hayatta çirkin ve reddedilmiş, zararlı ve zulüm ve insanlık hayatı  için zehir olduğu üzerinde durarak içtimai hayatın temel kurallarını ortaya koymaktadır.   Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 18.05.2023
Ekleme Tarihi: 18 Mayıs 2023 - Perşembe

İslam Bilim Adamları

İSLAM BİLİM ADAMLARI 

 

Bediüzzaman Said Nursi 25

 

Bediüzzaman Said Nursi (ra) bilim adamlığı yanında, bilim adamlarının takip etmesi gereken yolları da göstermektedir. Meselâ coğrafya nasıl yazılır: 

 

“İki arkadaş var; hiç görmedikleri bir memleketin ahvâline (hallerine) dair istatistikli bir nevi coğrafya yazmak istiyorlar.

 

Birisi, o memleketin padişahına intisap edip (bağlanıp), telgraf ve telefon dairesine girer. On paralık bir telle kendi telefon makinesini devletin teline rapteder (bağlar). Her yerle görüşür, muhabere eder (haberleşir), malûmat (bilgiler) alır. 

 

Gayet muntazam (son derece düzenli, intizamlı) ve mükemmel coğrafya istatistiğine ait san'atkârâne (san’atlı bir şekilde) bir eser yapar. 

 

(Burada bilim adamlarının dikkatini bir noktaya daha çekmek istiyorum. Acaba bugünlere bir karine mi var? Bugün internet sayesinde bütün dünya kütüphaneleri elimizin altında değil mi? Biz ne yapıyoruz?)

 

 

Öteki arkadaş ise, ya elli sene mütemadiyen (devamlı) gezecek ve müşkülâtla (güçlükle) her yeri görüp her hâdiseyi işitecek; veyahut milyonlarla lirayı sarf edip (harcayıp), devletin tel ve telefon temdidatı (hat uzunluğu) kadar ve padişah gibi telgraf sahibi olacak. Tâ, evvelki arkadaşı gibi o mükemmel eseri yapsın.” Bundan daha önemli bir bilimsel gözlük olabilir mi?

 

İhtiyar anne ve babaya veya kardeşlerinden iş yapamaz birine bakmanın ne kadar önemli olduğu, gıybet ne olduğu ve nelere yol açtığını, gıybetten korunma çareleri neler olduğunu herkesin anlayacağı bir şekilde tarif edilmektedir. 

 

Uhuvvet, kardeşlik, muhabbet, sevginin önemi ve faydaları üzerinde durmakta, bozgunculuk, parçalama, kin ve düşmanlığa sebep olan taraf tutma ve inat ve haset, çekememe, gerçek yönüyle ve hikmet yönüyle ve en büyük insanlık olan İslamiyet’çe ve  özel hayatta ve sosyal hayatta ve 

mânevi hayatta çirkin ve reddedilmiş, zararlı ve zulüm ve insanlık hayatı 

için zehir olduğu üzerinde durarak içtimai hayatın temel kurallarını ortaya koymaktadır.

 

Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu

18.05.2023

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
12
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.