Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

İslâm Bilim Adamları

İSLAM BİLİM ADAMLARI     Bediüzzaman Said Nursi 23   Elbette, en bahtiyar odur ki, dünya için âhireti unutmasın, âhiretini dünyaya feda etmesin, hayat-ı ebediyesini (sonsuz hayatını) hayat-ı dünyeviye için bozmasın, mâlâyâni (faydasız) şeylerle ömrünü telef  etmesin (harcamasın), kendini misafir telâkki (kabul) edip misafirhane sahibinin emirlerine göre hareket etsin, selâmetle kabir kapısını açıp saadet-i ebediyeye (sonsuz mutluluğa) girsin.   Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri bu madem'ler içindir ki, şahsına karşı olan zulümlere, sıkıntılara aldırmıyor ve ehemmiyet vermiyor. "Meraka değmiyor" diyor ve dünyaya karışmıyor.”   Bu eserde günümüz insanına yol gösteren mektuplar bulunmaktadır. Hele çocuk taziyenamesi, çocuğu vefat edenlere şıfa kaynağı olarak takdim edilmiştir.  Bunu bizzat tecrübe eden birisi olarak, buradan aldığım manevi desteği anlatamam, yaşadım.   Kâinattaki mütemadiyen şu hayret-engiz faaliyetin sırrı ve hikmeti, vahdetü’l-vücut meselesi çok güzel bir şekilde açıklığa kavuşturulmuştur. Kainattaki sürekli faaliyetin sırrı, tek Allah’a inanç (tevhid), değerli okuyucularım, okuyunuz o zaman yazılanların önemine siz karar vereceksiniz.   Mektubat Mecmuası On Dokuzuncu Mektub’da Peygamber Aleyhissalat-u Vesselam’ın dünyaya gelmeden, doğum esnasında, çocukluğunda, peygamberlikten önce ve peygamberliği sırasında, üç yüze yakın mucizeleri öyle anlatılıyor ki, peygamberliği hakkında şüpheye yer bırakmıyor. Bununla beraber içtimai hayatımıza reçeteler sunmaktadır.   Yirminci Mektub’da İki Makam halinde Allah’a iman ve tevhid mertebeleri, Kelime-i Tevhid ile öyle müjdeler, kâinat denilen âlem-i ekber, en büyük alem ve insan denilen onun misal-i musağğarı, küçültülmüş misali olan âlem-i asgar yani küçük alemde, kudret ve kader kalemiyle yazılan dış dünyaya ait ve iç dünyaya ait öyle vahdâniyet yani Allah’ın bir ve benzersiz olduğu ve ortağının bulunmadığı delillerini gösteriyor, misallerle ve kâinattan deliller ile aklımızı ve ufkumuzu öyle açıyor ki, insan farkına varmasa da ruhen ve bedenen lezzet alıyor ki okuyup da kabul etmeyen insan bırakmıyor.   Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 08.05.2023
Ekleme Tarihi: 08 Mayıs 2023 - Pazartesi

İslâm Bilim Adamları

İSLAM BİLİM ADAMLARI  

 

Bediüzzaman Said Nursi 23

 

Elbette, en bahtiyar odur ki, dünya için âhireti unutmasın, âhiretini dünyaya feda etmesin, hayat-ı ebediyesini (sonsuz hayatını) hayat-ı dünyeviye için bozmasın, mâlâyâni (faydasız) şeylerle ömrünü telef 

etmesin (harcamasın), kendini misafir telâkki (kabul) edip misafirhane sahibinin emirlerine göre hareket etsin, selâmetle kabir kapısını açıp saadet-i ebediyeye (sonsuz mutluluğa) girsin.

 

Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri bu madem'ler içindir ki, şahsına karşı olan zulümlere, sıkıntılara aldırmıyor ve ehemmiyet vermiyor. "Meraka değmiyor" diyor ve dünyaya karışmıyor.”

 

Bu eserde günümüz insanına yol gösteren mektuplar bulunmaktadır. Hele çocuk taziyenamesi, çocuğu vefat edenlere şıfa kaynağı olarak takdim edilmiştir.  Bunu bizzat tecrübe eden birisi olarak, buradan aldığım manevi desteği anlatamam, yaşadım.

 

Kâinattaki mütemadiyen şu hayret-engiz faaliyetin sırrı ve hikmeti, vahdetü’l-vücut meselesi çok güzel bir şekilde açıklığa kavuşturulmuştur. Kainattaki sürekli faaliyetin sırrı, tek Allah’a inanç (tevhid), değerli okuyucularım, okuyunuz o zaman yazılanların önemine siz karar vereceksiniz.

 

Mektubat Mecmuası On Dokuzuncu Mektub’da Peygamber Aleyhissalat-u Vesselam’ın dünyaya gelmeden, doğum esnasında, çocukluğunda, peygamberlikten önce ve peygamberliği sırasında, üç yüze yakın mucizeleri öyle anlatılıyor ki, peygamberliği hakkında şüpheye yer bırakmıyor. Bununla beraber içtimai hayatımıza reçeteler sunmaktadır.

 

Yirminci Mektub’da İki Makam halinde Allah’a iman ve tevhid mertebeleri, Kelime-i Tevhid ile öyle müjdeler, kâinat denilen âlem-i ekber, en büyük alem ve insan denilen onun misal-i musağğarı, küçültülmüş misali olan âlem-i asgar yani küçük alemde, kudret ve kader kalemiyle yazılan dış dünyaya ait ve iç dünyaya ait öyle vahdâniyet yani Allah’ın bir ve benzersiz olduğu ve ortağının bulunmadığı delillerini gösteriyor, misallerle ve kâinattan deliller ile aklımızı ve ufkumuzu öyle açıyor ki, insan farkına varmasa da ruhen ve bedenen lezzet alıyor ki okuyup da kabul etmeyen insan bırakmıyor.

 

Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu

08.05.2023

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
12
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.