Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

İslâm Bilim Adamları

İSLAM BİLİM ADAMLARI    Bediüzzaman Said Nursi 22     MEKTUBAT   Mektubat Mecmuası da Otuz Üç adet Mektup’tan meydana gelmektedir. Her bir mektup da çok önemli konuyu ele almaktadır. Burada anlatılan konuları Sözler Mecmuasından daha kısa nazara vereceğim. Merak ilmin ve öğrenmenin anahtarıdır.    Hayat nedir? Hayatın mertebeleri nelerdir? Ölüm ve doğumun mahiyeti nedir? Ölümün de hayat gibi bir Allah’ın yaratması olduğu, besmeledeki Rahman ve Rahim isimleri, Cehennemin yeri, aşk-ı mecazinin aşk-ı hakikiye dönüşümü gündeme getiriliyor.    İmam-ı Mübin ve Kitab-ı Mübin gibi Kader ve Kudretle ilgili ilmi konular, imanın faydaları ve imansızlığın zorlukları nelerdir burada anlatılmaktadır.    Zerrelerin hareketleri, haşir meydanı, medeniyetin miras dağıtımındaki yanlışını, Hazret-i Âdem’in (AS) cennetten çıkarılması, şeytanların ve şerlerin icadı, bela ve musibetlerin masumlara kazandırdıkları, Hazret-i Ali zamanında başlayan muharebelerin iç yüzü, adalet-i mahzâ ile  adalet-i izafiyenin izahı, Hazret-i Hasan ve Hüseyin’i başına gelen o feci, zâlimâne muamelenin sebebi, Kıyamet hâdisesinde kimlerin etkileneceği anlatılmaktadır.   Bediüzzaman Said Nursi’nin siyasetten neden çekildiği, Yirmi Altıncı Mektubun Dördüncü Meselesinde:   “Dünya madem fânidir (ölümlüdür). Hem madem ömür kısadır. Hem madem gayet lüzumlu vazifeler çoktur. Hem madem hayat-ı ebediye burada kazanılacaktır. Hem madem dünya sahipsiz değil. Hem madem şu misafirhane-i dünyanın gayet Hakîm ve Kerîm bir müdebbiri (idare edeni) var. Hem madem ne iyilik ve ne fenalık cezasız kalmayacaktır. Hem madem ‘Allah kimseye gücünden fazlasını yüklemez.’ sırrınca teklif-i mâlâyutak yoktur (kişinin yapamayacağı bir şey ona yüklenmez). Hem madem zararsız yol, zararlı yola müreccahtır (tercih edilir). Hem madem dünyevî dostlar ve rütbeler kabir kapısına kadardır…   Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 02.05.2023
Ekleme Tarihi: 02 Mayıs 2023 - Salı

İslâm Bilim Adamları

İSLAM BİLİM ADAMLARI 

 

Bediüzzaman Said Nursi 22

 

 

MEKTUBAT

 

Mektubat Mecmuası da Otuz Üç adet Mektup’tan meydana gelmektedir. Her bir mektup da çok önemli konuyu ele almaktadır. Burada anlatılan konuları Sözler Mecmuasından daha kısa nazara vereceğim. Merak ilmin ve öğrenmenin anahtarıdır. 

 

Hayat nedir? Hayatın mertebeleri nelerdir? Ölüm ve doğumun mahiyeti nedir? Ölümün de hayat gibi bir Allah’ın yaratması olduğu, besmeledeki Rahman ve Rahim isimleri, Cehennemin yeri, aşk-ı mecazinin aşk-ı hakikiye dönüşümü gündeme getiriliyor. 

 

İmam-ı Mübin ve Kitab-ı Mübin gibi Kader ve Kudretle ilgili ilmi konular, imanın faydaları ve imansızlığın zorlukları nelerdir burada anlatılmaktadır. 

 

Zerrelerin hareketleri, haşir meydanı, medeniyetin miras dağıtımındaki yanlışını, Hazret-i Âdem’in (AS) cennetten çıkarılması, şeytanların ve şerlerin icadı, bela ve musibetlerin masumlara kazandırdıkları, Hazret-i Ali zamanında başlayan muharebelerin iç yüzü, adalet-i mahzâ ile 

adalet-i izafiyenin izahı, Hazret-i Hasan ve Hüseyin’i başına gelen o feci, zâlimâne muamelenin sebebi, Kıyamet hâdisesinde kimlerin etkileneceği anlatılmaktadır.

 

Bediüzzaman Said Nursi’nin siyasetten neden çekildiği, Yirmi Altıncı Mektubun Dördüncü Meselesinde:

 

“Dünya madem fânidir (ölümlüdür). Hem madem ömür kısadır. Hem madem gayet lüzumlu vazifeler çoktur. Hem madem hayat-ı ebediye burada kazanılacaktır. Hem madem dünya sahipsiz değil. Hem madem şu misafirhane-i dünyanın gayet Hakîm ve Kerîm bir müdebbiri (idare edeni) var. Hem madem ne iyilik ve ne fenalık cezasız kalmayacaktır. Hem madem ‘Allah kimseye gücünden fazlasını yüklemez.’ sırrınca teklif-i mâlâyutak yoktur (kişinin yapamayacağı bir şey ona yüklenmez). Hem madem zararsız yol, zararlı yola müreccahtır (tercih edilir). Hem madem dünyevî dostlar ve rütbeler kabir kapısına kadardır…

 

Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu

02.05.2023

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
12
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.