Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

İslâm Bilim Adamları

İSLAM BİLİM ADAMLARI   Bediüzzaman Said Nursi 19   Sözler Mecmuası Yirmi Altıncı Söz kaderi izah ve isbat ediyor.  Müfessirler demişler ki kader naklidir, itikad edilir, aklen o yolda gidilmez. Yani isbat edilmez. İşte Yirmi Altıncı Söz kader nedir, kader isbat edilir mi? okuyup görünüz.    Cebrâil (a.s.) Peygamberimiz (asm)'e: - "İman nedir?" diye sormuş, o da: - "Allah'a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe, hayır ve şerriyle kadere inanmandır." cevabını vermiştir. (1) (1. Müslim, "Îmân", 1; Ebû Dâvûd, "Sünnet", 15; İbn Mâce, "Mukaddime", 9) Dünyada meydana gelmiş ve gelecek olan her şey, Allah'ın ilmi, dilemesi, takdiri ve yaratması ile olmaktadır.   Kader ve kazâya iman, yüce Allah'ın ilim, irade, kudret ve tekvîn sıfatlarına inanmak demektir.  Bir başka deyişle bu sıfatlara inanan kimse, kader ve kazâya da inanmış olur. Ancak bu konular o kadar seviyemize indirgenmiş ki, okuyan bir insan, kader hakkında imanı gelişmektedir.   İşte Peygamberimizin (asm) Cebraile (as) verdiği cevaptaki başta kader ile ilgili akla gelebilecek her sorunun cevabını bu kitabın Yirmi Altıncı Sözünde bulmak mümkündür. İmanın diğer rükünleri ise bütünüyle Risale-i Nur Külliyatı’nda ve Sözler Kitabında bulunmaktadır.   Sözler Mecmuası Yirmi Yedinci Söz içtihâd ile ilgili tartışılan konuları, Yirmi Sekizinci Söz Cennet ile ilgili soruları, Yirmi Dokuzuncu Söz ruhlar, melekler, kıyamet yani öldükten sonra diriliş, dünyanın ölümü, ahiret hayatı, saadet-i ebediye, Allah’ın kudretine acz müdahale edemeyeceği akli ve mantıki delillerle anlatılmaktadır.    Otuzuncu Söz insandaki benlik ile zerrelerin-atomların-moleküllerin çeşitli maddelerin oluşumundaki görevleri, atomların ve zerrelerin değişimleriyle dönüşümleri anlatılmakta olan, oldukça ilmi konulardır.  Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 16.04.2023
Ekleme Tarihi: 16 Nisan 2023 - Pazar

İslâm Bilim Adamları

İSLAM BİLİM ADAMLARI

 

Bediüzzaman Said Nursi 19

 

Sözler Mecmuası Yirmi Altıncı Söz kaderi izah ve isbat ediyor.  Müfessirler demişler ki kader naklidir, itikad edilir, aklen o yolda gidilmez. Yani isbat edilmez. İşte Yirmi Altıncı Söz kader nedir, kader isbat edilir mi? okuyup görünüz. 

 

Cebrâil (a.s.) Peygamberimiz (asm)'e:

- "İman nedir?" diye sormuş, o da:

- "Allah'a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe, hayır ve şerriyle kadere inanmandır." cevabını vermiştir. (1)

(1. Müslim, "Îmân", 1; Ebû Dâvûd, "Sünnet", 15; İbn Mâce, "Mukaddime", 9)

Dünyada meydana gelmiş ve gelecek olan her şey, Allah'ın ilmi, dilemesi, takdiri ve yaratması ile olmaktadır.

 

Kader ve kazâya iman, yüce Allah'ın ilim, irade, kudret ve tekvîn sıfatlarına inanmak demektir. 

Bir başka deyişle bu sıfatlara inanan kimse, kader ve kazâya da inanmış olur. Ancak bu konular o kadar seviyemize indirgenmiş ki, okuyan bir insan, kader hakkında imanı gelişmektedir.

 

İşte Peygamberimizin (asm) Cebraile (as) verdiği cevaptaki başta kader ile ilgili akla gelebilecek her sorunun cevabını bu kitabın Yirmi Altıncı Sözünde bulmak mümkündür. İmanın diğer rükünleri ise bütünüyle Risale-i Nur Külliyatı’nda ve Sözler Kitabında bulunmaktadır.

 

Sözler Mecmuası Yirmi Yedinci Söz içtihâd ile ilgili tartışılan konuları, Yirmi Sekizinci Söz Cennet ile ilgili soruları, Yirmi Dokuzuncu Söz ruhlar, melekler, kıyamet yani öldükten sonra diriliş, dünyanın ölümü, ahiret hayatı, saadet-i ebediye, Allah’ın kudretine acz müdahale edemeyeceği akli ve mantıki delillerle anlatılmaktadır. 

 

Otuzuncu Söz insandaki benlik ile zerrelerin-atomların-moleküllerin çeşitli maddelerin oluşumundaki görevleri, atomların ve zerrelerin değişimleriyle dönüşümleri anlatılmakta olan, oldukça ilmi konulardır. 

Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu

16.04.2023

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
12
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.