Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

İslâm Bilim Adamları

İSLAM BİLİM ADAMLARI    Bediüzzaman Said Nursi 16     Öldükten sonra dirilmeyi iki kere iki dört eder derecede ispat etmektedir. Onuncu Söz olan Haşir Risalesi, böylece bu hayatın ebedi hayatı kazanmak için verildiğini, Esma-ı Hüsna hakikatleriyle perçinliyor. İşte hep tekrar tekrar söylediğimiz gibi insanın en mühim soruları olan; nereden geliyorum? nereye gidiyorum? burada vazifem nedir? sorularını denklem gibi çözüyor. Bu konuları dile getirip cevap vermek ancak insanı bilmek ile olur. İşte Bediüzzaman Said Nursi bilim adamı olarak külliyatta insanı da tanıtmaktadır.   Müellif Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri; “Ey şu risaleyi insafla mütalâa eden (dikkatlice inceleyen) kardeş! Deme, "Niçin bu Onuncu Sözü birden tamamıyla anlayamıyorum?" Ve tamam anlamadığın için sıkılma. Çünkü, İbn-i Sina gibi bir dâhi-yi hikmet (son derece zeki felsefe alimi) demiş; "İman ederiz, fakat akıl bu yolda gidemez". Hem bütün ulemâ-i İslâm (İslâm alimleri) “Haşir bir mesele-i nakliyedir (vahiyle bildirilen meseledir).  Delili nakildir (Allah tarafından bildirilen, vahiy). Akıl ile ona gidilmez" diye müttefikan (birleşerek) hükmettikleri halde, elbette o kadar derin ve mânen pek yüksek bir yol, birdenbire bir cadde-i umumiye-i akliye (akla en uygun herkesin yürüdüğü cadde) hükmüne geçemez.” diyerek konunun önemini dile getirmektedir. İşte diğer bilim adamlarının böyle baktığı bir konuyu elhamdülillah okuyucunun anlayacağı seviyeye indirmiştir.   Diğer taraftan da Üstad Hazretleri Onuncu Söz, Zeylin üçüncü penceresinde demektedirler ki; “Eğer haşrin gelmesini (öldükten sonra âhirette tekrar diriltilip Allah’ın huzurunda toplanmanın) gelecek baharın gelmesi gibi kat'î bir sûrette anlamak istersen, haşre dair Onuncu Söz ile Yirmi Dokuzuncu Söze dikkatle bak, gör. Eğer baharın gelmesi gibi inanmazsan, gel, parmağını gözüme sok!” demektedir.   Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 31.03.2023
Ekleme Tarihi: 31 Mart 2023 - Cuma

İslâm Bilim Adamları

İSLAM BİLİM ADAMLARI 

 

Bediüzzaman Said Nursi 16

 

 

Öldükten sonra dirilmeyi iki kere iki dört eder derecede ispat etmektedir. Onuncu Söz olan Haşir Risalesi, böylece bu hayatın ebedi hayatı kazanmak için verildiğini, Esma-ı Hüsna hakikatleriyle perçinliyor. İşte hep tekrar tekrar söylediğimiz gibi insanın en mühim soruları olan; nereden geliyorum? nereye gidiyorum? burada vazifem nedir? sorularını denklem gibi çözüyor. Bu konuları dile getirip cevap vermek ancak insanı bilmek ile olur. İşte Bediüzzaman Said Nursi bilim adamı olarak külliyatta insanı da tanıtmaktadır.

 

Müellif Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri; “Ey şu risaleyi insafla mütalâa eden (dikkatlice inceleyen) kardeş! Deme, "Niçin bu Onuncu Sözü birden tamamıyla anlayamıyorum?" Ve tamam anlamadığın için sıkılma. Çünkü, İbn-i Sina gibi bir dâhi-yi hikmet (son derece zeki felsefe alimi) demiş; "İman ederiz, fakat akıl bu yolda gidemez". Hem bütün ulemâ-i İslâm (İslâm alimleri) “Haşir bir mesele-i nakliyedir (vahiyle bildirilen meseledir).  Delili nakildir (Allah tarafından bildirilen, vahiy). Akıl ile ona gidilmez" diye müttefikan (birleşerek) hükmettikleri halde, elbette o kadar derin ve mânen pek yüksek bir yol, birdenbire bir cadde-i umumiye-i akliye (akla en uygun herkesin yürüdüğü cadde) hükmüne geçemez.” diyerek konunun önemini dile getirmektedir. İşte diğer bilim adamlarının böyle baktığı bir konuyu elhamdülillah okuyucunun anlayacağı seviyeye indirmiştir.

 

Diğer taraftan da Üstad Hazretleri Onuncu Söz, Zeylin üçüncü penceresinde demektedirler ki; “Eğer haşrin gelmesini (öldükten sonra âhirette tekrar diriltilip Allah’ın huzurunda toplanmanın) gelecek baharın gelmesi gibi kat'î bir sûrette anlamak istersen, haşre dair Onuncu Söz ile Yirmi Dokuzuncu Söze dikkatle bak, gör. Eğer baharın gelmesi gibi inanmazsan, gel, parmağını gözüme sok!” demektedir.

 

Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu

31.03.2023

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
12
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.