Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

İslâm Bilim Adamları

İSLAM BİLİM ADAMLARI  Bediüzzaman Said Nursi 15 SÖZLER:  Bir bilim adamı olarak bakış açımdan takdim edeceğim. Elbette ki okurlarımızdan bunları yetersiz görenler olacaktır. Çünkü Birinci Söz’ü ben anladığım kadarıyla ifade edemem, kaldı ki ifade ettiği anlam itibariyle sizin okumanıza sunmam haddimi aşmak olur.  Sözler, Otuz Üç adet Söz’den meydana gelmekte ve her biri de önemli bir konuyu, Kur’an’ı Kerim’in manevi tefsiri olarak anlatmaktadır. Benim çoğu zaman tek başına anlayamadığım konuları, birkaç kişi bir araya gelerek o konuya yoğunlaştığımızda, daha iyi anladığımı ifade etmek isterim. Onun için benim anlattıklarımı değil, Risale-i Nur Külliyatını kaynak alarak sorularınızın cevaplarını ararsanız daha iyi olur. Üstadımız diyor ki fehim ifhamdan esheldir. Ne demek; anlamak anlatmaktan kolaydır. Risale-i Nur Külliyatının çekirdeği olan Birinci Sözü “Bismillah her hayrın başıdır.” diyerek geçiştirmek anlatmak değil, benim anlamamdır.  Onun için Sözler Mecmuasında daha ben Birinci Sözü anlatamam. O halde tekraren buradaki anlatmalarım, anladıklarımın özetidir. Hem Risale-i Nur’un ve hem de Sözler Kitabının üslubu ve üstlendiği görev çok önemlidir. Eskiden İslâmiyet’e hücum cehaletten geliyordu, cevaplandırması kolaydı. Bir ayet veya bir hadis şüpheleri gideriyordu. Şimdi İslamiyet’e hücum bilimden, fenden ve felsefeden geliyor. Hücum eden Allah’a inanmıyor ki, onun ayetine inansın, Peygamber’e inanmıyor ki, onun hadisine inansın.  İşte Sözler tam da burada imdada yetişiyor; imanı, tevhidi, namazı, haşri, mahkeme-i kübrâyı, öldükten sonra dirilmenin içtimai hayattaki faydalarını ispat ediyor. Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 25.03.2023
Ekleme Tarihi: 25 Mart 2023 - Cumartesi

İslâm Bilim Adamları

İSLAM BİLİM ADAMLARI 

Bediüzzaman Said Nursi 15

SÖZLER: 
Bir bilim adamı olarak bakış açımdan takdim edeceğim. Elbette ki okurlarımızdan bunları yetersiz görenler olacaktır. Çünkü Birinci Söz’ü ben anladığım kadarıyla ifade edemem, kaldı ki ifade ettiği anlam itibariyle sizin okumanıza sunmam haddimi aşmak olur. 

Sözler, Otuz Üç adet Söz’den meydana gelmekte ve her biri de önemli bir konuyu, Kur’an’ı Kerim’in manevi tefsiri olarak anlatmaktadır. Benim çoğu zaman tek başına anlayamadığım konuları, birkaç kişi bir araya gelerek o konuya yoğunlaştığımızda, daha iyi anladığımı ifade etmek isterim. Onun için benim anlattıklarımı değil, Risale-i Nur Külliyatını kaynak alarak sorularınızın cevaplarını ararsanız daha iyi olur.

Üstadımız diyor ki fehim ifhamdan esheldir. Ne demek; anlamak anlatmaktan kolaydır. Risale-i Nur Külliyatının çekirdeği olan Birinci Sözü “Bismillah her hayrın başıdır.” diyerek geçiştirmek anlatmak değil, benim anlamamdır. 
Onun için Sözler Mecmuasında daha ben Birinci Sözü anlatamam. O halde tekraren buradaki anlatmalarım, anladıklarımın özetidir.

Hem Risale-i Nur’un ve hem de Sözler Kitabının üslubu ve üstlendiği görev çok önemlidir. Eskiden İslâmiyet’e hücum cehaletten geliyordu, cevaplandırması kolaydı. Bir ayet veya bir hadis şüpheleri gideriyordu. Şimdi İslamiyet’e hücum bilimden, fenden ve felsefeden geliyor. Hücum eden Allah’a inanmıyor ki, onun ayetine inansın, Peygamber’e inanmıyor ki, onun hadisine inansın. 

İşte Sözler tam da burada imdada yetişiyor; imanı, tevhidi, namazı, haşri, mahkeme-i kübrâyı, öldükten sonra dirilmenin içtimai hayattaki faydalarını ispat ediyor.

Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
25.03.2023

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
12
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.