Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

İslâm Bilim Adamları

İSLAM BİLİM ADAMLARI    Bediüzzaman Said Nursi 3   ŞEKERCİ HANI VE AKIL HASTANESİ Malta’da (Fatih / İstanbul) Şekerci Handa kalırken, İstanbul’un ileri gelen âlimleriyle görüşmeler yapan Üstad Said Nursî, kapısına “Burada her soruya cevap verilir ancak soru sorulmaz” diye yazarak sarayın, ilim çevrelerinin ve halkın dikkatini üzerine çekti. Üniversitede okuyanların hem akıllarını ve hem manevi yönlerini eğitime tabi tutacak, fen bilimleri ile din ilimlerinin bir arada okutulacağı, dârülfünun (üniversite) açtırma teşebbüsünden istediği sonucu alamamıştır.    Bu faaliyetinde düşüncelerini pervasızca anlatmaları ve saray bahçesinde yöresel kıyafetleri, başında sarığı ve hançeri ile dolaşırken tavırları rahat davranışlarından dolayı aklî dengesinin yerinde olmadığı düşünülerek, Üsküdar Toptaşı Akıl Hastahanesi’ne sevkedilmiştir.    Doktorlar aksine hükmederek, aklî melekelerinin sapa sağlam olduğuna dair, “Eğer bu adamda zerre kadar cünun (delilik) varsa dünyada akıllı adam yoktur.” diye bir rapor vermişler.   Bediüzzaman ise bu konudaki görüşlerini açıklamayı sürdürdümüştür. Nezarette iken Padişah Sultan II. Abdülhamid, Said Nursi’ye maaş bağlanması ve memleketine geri dönmesi için harcırah verilmesi emrini vermiştir.    Bu ateşîn zekâyı etkisizleştirmek için Zaptiye Nâzırı Şefik Paşa, padişahın kendisine selamı olduğunu ve medrese teklifinin Divan-ı Hümayun'da (Osmanlı İmparatorluğu'nda, padişah sarayında toplanan ve şimdiki Bakanlar kurulu) görüşüldüğünü, altınla ödüllendirmek istediğini, kendisine ayda 1000 kuruş maaşla memleketine müderris olarak tayin edildiği bildirilmiştir.    Said Nursi, İstanbul’a dilenmek için değil milletin eğitim düzeyini iyileştirmek için geldiğini söylemiştir. Bediüzzaman: “Maarifi tehir (erteleme), maaşı tacil (öne alma) nedendir?” diye sorup ihsan-ı şahâneyi reddetmiştir.   ÜNİVERSİTE İÇİN SULTAN REŞAD’LA GÖRÜŞME Projesini gerçekleştirmek maksadı ile Sultan II. Abdülhamid (113 İslâm Halifesi ve 34. Osmanlı Padişahı) ile görüşme girişimlerinde bulunmuş, istediği neticeyi alamamıştır.    Ancak yerine gelen Sultan Reşad (114 İslâm Halifesi ve 35. Osmanlı Padişahı) ile görüşme fırsatı bulmuş ve projesini detaylı şekilde anlatmıştır. Kabul gören proje için Van Valiliğine bin altın ödenek gönderilmiştir.   Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 30.10.2022
Ekleme Tarihi: 30 Ekim 2022 - Pazar

İslâm Bilim Adamları

İSLAM BİLİM ADAMLARI 

 

Bediüzzaman Said Nursi 3

 

ŞEKERCİ HANI VE AKIL HASTANESİ

Malta’da (Fatih / İstanbul) Şekerci Handa kalırken, İstanbul’un ileri gelen âlimleriyle görüşmeler yapan Üstad Said Nursî, kapısına “Burada her soruya cevap verilir ancak soru sorulmaz” diye yazarak sarayın, ilim çevrelerinin ve halkın dikkatini üzerine çekti.

Üniversitede okuyanların hem akıllarını ve hem manevi yönlerini eğitime tabi tutacak, fen bilimleri ile din ilimlerinin bir arada okutulacağı, dârülfünun (üniversite) açtırma teşebbüsünden istediği sonucu alamamıştır. 

 

Bu faaliyetinde düşüncelerini pervasızca anlatmaları ve saray bahçesinde yöresel kıyafetleri, başında sarığı ve hançeri ile dolaşırken tavırları rahat davranışlarından dolayı aklî dengesinin yerinde olmadığı düşünülerek, Üsküdar Toptaşı Akıl Hastahanesi’ne sevkedilmiştir. 

 

Doktorlar aksine hükmederek, aklî melekelerinin sapa sağlam olduğuna dair, “Eğer bu adamda zerre kadar cünun (delilik) varsa dünyada akıllı adam yoktur.” diye bir rapor vermişler.

 

Bediüzzaman ise bu konudaki görüşlerini açıklamayı sürdürdümüştür.

Nezarette iken Padişah Sultan II. Abdülhamid, Said Nursi’ye maaş bağlanması ve memleketine geri dönmesi için harcırah verilmesi emrini vermiştir. 

 

Bu ateşîn zekâyı etkisizleştirmek için Zaptiye Nâzırı Şefik Paşa, padişahın kendisine selamı olduğunu ve medrese teklifinin Divan-ı Hümayun'da (Osmanlı İmparatorluğu'nda, padişah sarayında toplanan ve şimdiki Bakanlar kurulu) görüşüldüğünü, altınla ödüllendirmek istediğini, kendisine ayda 1000 kuruş maaşla memleketine müderris olarak tayin edildiği bildirilmiştir. 

 

Said Nursi, İstanbul’a dilenmek için değil milletin eğitim düzeyini iyileştirmek için geldiğini söylemiştir. Bediüzzaman: “Maarifi tehir (erteleme), maaşı tacil (öne alma) nedendir?” diye sorup ihsan-ı şahâneyi reddetmiştir.

 

ÜNİVERSİTE İÇİN SULTAN REŞAD’LA GÖRÜŞME

Projesini gerçekleştirmek maksadı ile Sultan II. Abdülhamid (113 İslâm Halifesi ve 34. Osmanlı Padişahı) ile görüşme girişimlerinde bulunmuş, istediği neticeyi alamamıştır. 

 

Ancak yerine gelen Sultan Reşad (114 İslâm Halifesi ve 35. Osmanlı Padişahı) ile görüşme fırsatı bulmuş ve projesini detaylı şekilde anlatmıştır. Kabul gören proje için Van Valiliğine bin altın ödenek gönderilmiştir.

 

Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu

30.10.2022

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
12
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.