Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

İslâm Bilim Adamları

İSLAM BİLİM ADAMLARI  BEDİÜZZAMAN SAİD NURSÎ (1856 SİİRT-1960 URFA)   Said Nursî (1878-23 Mart 1960),  Bitlis’in Hizan ilçesine bağlı Nurs köyünde dünyaya gelmiş, doğum tarihi 1878 yılının Ocak-Mart aylarına tekabül eden hicrî 1295’tir. Babası yörede sûfî olarak tanınan Mirza, annesi Nûriye Hanım’dır. Seyyid Salih Özcan'ın naklettiğine göre Bediüzzaman’ın: - “Seyyid Salih ben anne tarafından Hüseyni, baba tarafından ise Haseni’yim.” demiştir. Bediüzzaman Hazretleri ise;  Risale-i Nur, ispat ve katiyet mesleğinden olduğu için, kati olmayan şeyleri içine, mesleği gereği almıyor. Üstad'ın açık bir şekilde seyyid olduğunu eserlerinde yazmamasının sebebi; elinde kati bir senedinin olmamasıdır. Yoksa seyyid olduğunu reddetmiyor.    Ahmet Akgündüz belgeler ışığında:  ''Bediüzzaman, Hz. Muhammed’in (ASV) özbeöz torunudur. Hem Hazreti Hasan'ın (RA) torunu olması hasebiyle şerif, hem Hazreti Hüseyin'in (RA) torunu olması münasebetiyle seyyittir.” demektedir. EĞİTİMİ Said Nursî 1887'de Tağ köyündeki Molla Mehmed Emin Efendi'nin medresesinde öğrenim hayatına başlamış, 1888'de medrese eğitimi bırakarak köyüne dönmüş, medrese öğrencisi olan ağabeyi Molla Abdullah'ın derslerini takip etmiştir.  Bu süre zarfında Kur’an’ı hatmetmiş, Sarf ve  Nahiv kitaplarını İzhar'a kadar okumuş, Doğu Beyazıt'ta bulunan Şeyh Mehmet Celali'nin medresesinde üç ay süren bir eğitim görmüş ve icazet almıştır. Doğubayazıt’ta Şeyh Muhammed Celâlî’nin ders halkasına girerek 1892 yılında henüz on üç yaşında iken icâzet almıştır. Kesintisiz eğitiminin sadece üç ay olduğu, diğerlerinin daha kısa sürdüğü kendi beyanından anlaşılmaktadır.  Dönemin medreselerinde on beş yılda okunan 100’ü aşkın kitabı, bu kitaplardan bazılar ciltlerce, üç ay içinde mütalaa ettiğini, bunları sıklıkla tekrar ettiğini bizzat kendisi söylemiştir.  Said Nursî eğitimine devam etmek üzere Mir Hasan Veli Medresesine gitmiştir. Muhammed Celali ve Şeyh Fethullah Es-Siirdi'den aldığı iki adet icazetnameye sahiptir. Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 20.20.2022
Ekleme Tarihi: 20 Ekim 2022 - Perşembe

İslâm Bilim Adamları

İSLAM BİLİM ADAMLARI 

BEDİÜZZAMAN SAİD NURSÎ (1856 SİİRT-1960 URFA)
 
Said Nursî (1878-23 Mart 1960), 
Bitlis’in Hizan ilçesine bağlı Nurs köyünde dünyaya gelmiş, doğum tarihi 1878 yılının Ocak-Mart aylarına tekabül eden hicrî 1295’tir. Babası yörede sûfî olarak tanınan Mirza, annesi Nûriye Hanım’dır.

Seyyid Salih Özcan'ın naklettiğine göre Bediüzzaman’ın:
- “Seyyid Salih ben anne tarafından Hüseyni, baba tarafından ise Haseni’yim.” demiştir.

Bediüzzaman Hazretleri ise; 
Risale-i Nur, ispat ve katiyet mesleğinden olduğu için, kati olmayan şeyleri içine, mesleği gereği almıyor. Üstad'ın açık bir şekilde seyyid olduğunu eserlerinde yazmamasının sebebi; elinde kati bir senedinin olmamasıdır. Yoksa seyyid olduğunu reddetmiyor. 
 
Ahmet Akgündüz belgeler ışığında: 
''Bediüzzaman, Hz. Muhammed’in (ASV) özbeöz torunudur. Hem Hazreti Hasan'ın (RA) torunu olması hasebiyle şerif, hem Hazreti Hüseyin'in (RA) torunu olması münasebetiyle seyyittir.” demektedir.

EĞİTİMİ
Said Nursî 1887'de Tağ köyündeki Molla Mehmed Emin Efendi'nin medresesinde öğrenim hayatına başlamış, 1888'de medrese eğitimi bırakarak köyüne dönmüş, medrese öğrencisi olan ağabeyi Molla Abdullah'ın derslerini takip etmiştir. 

Bu süre zarfında Kur’an’ı hatmetmiş, Sarf ve 
Nahiv kitaplarını İzhar'a kadar okumuş, Doğu Beyazıt'ta bulunan Şeyh Mehmet Celali'nin medresesinde üç ay süren bir eğitim görmüş ve icazet almıştır.

Doğubayazıt’ta Şeyh Muhammed Celâlî’nin ders halkasına girerek 1892 yılında henüz on üç yaşında iken icâzet almıştır. Kesintisiz eğitiminin sadece üç ay olduğu, diğerlerinin daha kısa sürdüğü kendi beyanından anlaşılmaktadır. 

Dönemin medreselerinde on beş yılda okunan 100’ü aşkın kitabı, bu kitaplardan bazılar ciltlerce, üç ay içinde mütalaa ettiğini, bunları sıklıkla tekrar ettiğini bizzat kendisi söylemiştir. 

Said Nursî eğitimine devam etmek üzere Mir Hasan Veli Medresesine gitmiştir. Muhammed Celali ve Şeyh Fethullah Es-Siirdi'den aldığı iki adet icazetnameye sahiptir.

Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
20.20.2022

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
12
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.