Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

İslâm Bilim Adamları

İSLÂM BİLİM ADAMLARI    MİMAR SİNAN 15    Hakkında söylenenler “Yıkmak, insanlara yapmak gibi kıymet mi verir? Onu en çolpa herifler de emin ol, becerir. Sade sen gösteriver “işte budur kubbe!” diye, İki ırgatla iner şimdi Süleymaniye… Ama gel kaldıralım dendi mi, heyhât, o zaman, Bir Süleyman daha lazım yeniden, bir de Sinan…”  Mehmet Akif Ersoy “Onu çıkarırsak mimarlıkta çok şey değişir, mimarlıkta çığır açan, Mimar Sinan ve benden başka doğru dürüst bir mimar yetişmedi” Frank Lloyd Wright “... Kim bilir, bıraksalardı, imparatorluğun kendisi kadar geniş ve zengin sanatı, belki de bütün İstanbul’u yedi tepesinde yedi kubbeyle tek bir bina halinde işler, bu kubbeleri vadilerin üstünden aşan ve sırrı yalnız kendisinde olan kemer galerilerle birbirine bağlar; aralarından büyük ağaçları, yeşilliği bir mükafat gibi fışkırtır; tatlı meyillere medreselerini, şifahanelerini oturtur; taştan ebediyet rüyasını kademe kademe üç kıtaya indirirdi. İlahi Sinan! Ey susan taşın konuşan hacimlerin şairi; ey maddenin uykusuna kendi nabzının ahengini hepimizin imanıyla beraber geçiren, aydınlığı en bilgili terkiplerde eritilmiş madenler gibi yumuşatıp ondan zaferlerimize hil’atler biçen! Sen bu şehre bütün dünyanın kıskanacağı bir cami yapmakla kalmadın; insan düşüncesinin erişilmesi güç hadlerinden birini tespit ettin.” Ahmet Hamdi Tanpınar   Doğrusu biz Sinan’ı bu bilgilermizle anlatmaya yetkili ve yeterli değiliz. Ama şunu da söylemek lazımdır. Koca Sinan öyle harika sanat harikaları silsilesi ortaya koymuş ki; bir benzerini kim yapabilir diye kime sorsanız,  Kocasinan yapar diye cevap alırsınız.    Evet 100 yıllık ömrü süresinde elbette çok mimarlar yetiştirmiş, ancak Sinan’ın her yaptığı eser, bir öncekinden farklı ve farikalı şekilde kendini göstermiştir.    Bu fark tekamülde, bu fark mimaride, bu fark tasarımda, bu fark ustalıkta  Mimar Sinan’a ait üsluplarda tezahür etmektedir. Ruhu şağıda olsun. Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 28.07.2022
Ekleme Tarihi: 28 Temmuz 2022 - Perşembe

İslâm Bilim Adamları

İSLÂM BİLİM ADAMLARI 

 

MİMAR SİNAN 15

 

 Hakkında söylenenler


“Yıkmak, insanlara yapmak gibi kıymet mi verir?
Onu en çolpa herifler de emin ol, becerir.
Sade sen gösteriver “işte budur kubbe!” diye,
İki ırgatla iner şimdi Süleymaniye…

Ama gel kaldıralım dendi mi, heyhât, o zaman,
Bir Süleyman daha lazım yeniden, bir de Sinan…”  Mehmet Akif Ersoy

“Onu çıkarırsak mimarlıkta çok şey değişir, mimarlıkta çığır açan, Mimar Sinan ve benden başka doğru dürüst bir mimar yetişmedi” Frank Lloyd Wright

“... Kim bilir, bıraksalardı, imparatorluğun kendisi kadar geniş ve zengin sanatı, belki de bütün İstanbul’u yedi tepesinde yedi kubbeyle tek bir bina halinde işler, bu kubbeleri vadilerin üstünden aşan ve sırrı yalnız kendisinde olan kemer galerilerle birbirine bağlar; aralarından büyük ağaçları, yeşilliği bir mükafat gibi fışkırtır; tatlı meyillere medreselerini, şifahanelerini oturtur; taştan ebediyet rüyasını kademe kademe üç kıtaya
indirirdi.


İlahi Sinan! Ey susan taşın konuşan hacimlerin şairi; ey maddenin uykusuna kendi nabzının ahengini hepimizin imanıyla beraber geçiren, aydınlığı en bilgili terkiplerde eritilmiş madenler gibi yumuşatıp ondan zaferlerimize hil’atler biçen!


Sen bu şehre bütün dünyanın kıskanacağı bir cami yapmakla kalmadın; insan düşüncesinin erişilmesi güç hadlerinden birini tespit ettin.” Ahmet Hamdi Tanpınar

 

Doğrusu biz Sinan’ı bu bilgilermizle anlatmaya yetkili ve yeterli değiliz. Ama şunu da söylemek lazımdır. Koca Sinan öyle harika sanat harikaları silsilesi ortaya koymuş ki; bir benzerini kim yapabilir diye kime sorsanız,  Kocasinan yapar diye cevap alırsınız. 

 

Evet 100 yıllık ömrü süresinde elbette çok mimarlar yetiştirmiş, ancak Sinan’ın her yaptığı eser, bir öncekinden farklı ve farikalı şekilde kendini göstermiştir. 

 

Bu fark tekamülde, bu fark mimaride, bu fark tasarımda, bu fark ustalıkta  Mimar Sinan’a ait üsluplarda tezahür etmektedir. Ruhu şağıda olsun.

Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu

28.07.2022

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
12
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.